Budapesten a hajrában esett hasra, most hihetetlen fordítással nyert olimpiai aranyat Hollandiának

2024. augusztus 3. – 22:09

Budapesten a hajrában esett hasra, most hihetetlen fordítással nyert olimpiai aranyat Hollandiának
Femke Bol az első helyre hozta fel a holland 4x400-as vegyes váltót – Fotó: Jewel Samad / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Femke Bol hatalmas futásával lett Hollandia a 4x400 méteres vegyes váltó olimpiai bajnoka Párizsban.

Szűk egy évvel ezelőtt Hollandia ugyanebben a számban a világbajnoki győzelem kapujában állt Budapesten, akkor is Bol volt a váltójuk befejező embere, de az utolsó métereken hasra esett, és mivel még a váltóbotot elejtette, mindent elbuktak. Bol még azon a vb-n javított, női 4x400-on és 400 gáton is aranyérmet szerzett, de a vegyes váltóval csak most zárhatta le a történetét.

Az előjelek nem feltétlenül Hollandiának kedveztek, mert az előfutamokból az Egyesült Államok csapata világrekorddal jutott be a döntőbe. Az amerikaiak úgy vélték, hogy a Vernon Norwood, Bryce Deadmon, Shamier Little, Kaylyn Brown összeállítású váltó is versenyképes lesz, így nem cseréltek benne futót.

A hollandok egyet cseréltek, a legveszélyesebb fegyverüket Bolt tették be. Az Egyesült Államoknak sokáig jól alakult a versenye, az utolsó emberük nagy előnnyel kezdhette meg 400 méterét, Hollandia pedig csak a negyedik helyen váltott, Bolnak jó tízméteres hátránya volt. Jól osztotta be az erejét, nem azonnal próbált meg felfutni az élen állókra. Kétszáz méter után kezdte csak előzni a harmadik váltót, majd a célegyenesre fordulva a brit és amerikai váltóhoz is közelített. Míg ők kezdték elgörcsölni a futást, Bol mozgása könnyed maradt, és Amber Anninget, valamint Brownt is megelőzte, és Európa-rekorddal hozta be a váltót az első helyen.

Femke Bolt még láthatjuk az olimpián, fő számában, 400 gáton a nemrég világcsúcsot futó Sydney Levron-McLaughlinnal csap össze, és a női váltóban is versenyzik még.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!