Andy Murray elérzékenyülve búcsúzott: véget ért a teniszkarrierje az olimpián

2024. augusztus 1. – 23:11

Andy Murray elérzékenyülve búcsúzott: véget ért a teniszkarrierje az olimpián
Fotó: Carl de Souza / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Hatalmas tapsot kapott a közönségtől és a győztes amerikai párostól is a skót Andy Murray, aki Dan Evansszel az oldalán 6:2, 6:4-re kikapott Taylor Fritztől és Tommy Paultól a párizsi olimpia férfi páros teniszversenyének negyeddöntőjében. A vereséggel ugyanis a háromszoros Grand Slam-tornagyőztes és kétszeres egyéni olimpiai bajnok Murray nemcsak az olimpiától, hanem a profi tenisztől is búcsúzott, a párizsi salakon játszotta utolsó mérkőzését.

Az elejétől az amerikai páros akarata érvényesült, és ugyan a 37 éves Murray és partnere nagyot küzdöttek a második szett végén, de Fritzék nem engedték ki a kezükből a győzelmet. „Egy legenda” – kiáltották be többen is, amint a láthatóan elérzékenyült Murray a pályáról levonulva még kiosztott néhány autogramot.

Murray másfél hete jelentette be, hogy a párizsi olimpia után visszavonul. Aztán pedig az is kiderült, hogy erőnléti problémák miatt visszalép az egyes versenytől, és a párosra koncentrál Evansszel az oldalán. „A hátam még mindig nem az igazi, és nem tűnik jó ötletnek, hogy egy nap alatt akár két meccset is lejátsszak. Dannel folyamatosan készülünk, hogy legyen esélyünk az éremszerzésre” – mondta a júniusban gerincműtéten átesett skót teniszező.

Murray karrierjében nagyon különleges helye van az olimpiáknak, ő ugyanis az első férfi teniszező, aki két olimpiai bajnoki címet is szerzett egyesben. 2012-ben Londonban, a wimbledoni centerpályán rendezett olimpiai tornán Roger Federert tudta legyőzni, majd négy évvel később Rióban Juan-Martin del Potró ellen védte meg a címét.

Murray összesen 46 tornát, köztük három Grand Slam-tornát nyert: 2012-ben a US Openen, 2013-ban és 2016-ban pedig Wimbledonban tudott győzni. Wimbledonban 2013-ban 77 év után nyert újra brit teniszező a győzelmével. 2016-ban megnyerte az évzáró tornát, az ATP Finalst is.

Egykor nagy négyesként emlegették Roger Federert, Rafael Nadalt, Novak Djokovicot és Murray-t, ami aztán a skót nélkül inkább nagy hármassá alakult át. Murray utoljára 2017-ben játszott elődöntőt Grand Slamen, 2019 óta pedig komolyabb sérülésekkel küzdött, csípőműtétje is volt, de ezek ellenére is kitartott, és rendszeresen indult tornákon, még az elmúlt időszakban is nagy küzdelmeket hozó, emlékezetes meccseket játszott Grand Slamek első köreiben is.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!