A kardcsapat nyerő embere: Mindent kizártam, nem éreztem terhet

2024. július 31. – 17:45

frissítve

A kardcsapat nyerő embere: Mindent kizártam, nem éreztem terhet

Másolás

Vágólapra másolva

A 22 éves Rabb Krisztián tökéletesebben nem is mutatkozhatott volna be a párizsi olimpián. 7-15-nél lépett pástra, és mindjárt megnyerte az első asszóját 9-5-re. Elmondta, hogy közös megállapodás volt a csere, Gémesi Csanád helyére érkezett a Vasas ifjúsági olimpiai bajnoka.

„Mindent kizártam, nem éreztem a terhet. Nem foglalkoztam az eredménnyel sem. Azt éreztem, hogy sikerült meglepnem az ellenfeleket a gyorsaságommal, talán a bátorságommal is. Próbáltam lendületet adni, jó beállás volt. Jók a megérzéseim a döntőre is”

– mondta az Irán elleni elődöntő után Rabb.

A balkezes vívó már a júniusi Európa-bajnokságon is nagyszerűen állt be, de teljesen más a románokkal szemben eredményesen vívni egy döntőben, mint egy olimpiai elődöntőben. Bár hozzátette, hogy tizenkét éve az olimpiára készül, nemcsak amióta itt van.

Mivel a második csörtéjét 8-5-re nyerte meg, plusz héttel vette ki a részét a 45-43-as győzelemből. A jegyzőkönyv kedvéért írjuk ide: Szilágyi Áron plusz kettővel fejezte be, Szatmári mínusz hárommal, a lecserélt Gémesi mínusz néggyel, de az ő teljesítménye és higgadtsága az olaszok elleni negyeddöntőben kellett nagyon.

Szatmári András, Gémesi Csanád és Rabb Krisztián örül a 2024-es párizsi nyári olimpia férfi kard csapatversenyének elődöntője végén a Grand Palais kiállítócsarnokban 2024. július 31-én – Fotó: Illyés Tibor / MTI
Szatmári András, Gémesi Csanád és Rabb Krisztián örül a 2024-es párizsi nyári olimpia férfi kard csapatversenyének elődöntője végén a Grand Palais kiállítócsarnokban 2024. július 31-én – Fotó: Illyés Tibor / MTI

Szatmári András azt mondta, hogy Szilágyival arról beszéltek a két utolsó csörte előtt, hogy nekik kell ezt megfordítaniuk. Szatmári azt is elmondta, a technikájukra lesz szükség Korea ellen, mert a fizikum a rivális mellett szól, őket nem lehet majd lerohanni. Korea nemcsak az előző olimpián győzött, hanem már Tokióban. Magyarország pedig 1988 óta vár csapataranyra.

A magyar csapat tagjai az elődöntő után az M4 Sportnak is nyilatkoztak. A nyerőcsere Rabb azt mondta, örül, hogy jó formában tudott beállni, utána pedig csak azt csinálta, amit tud.

„Úgy álltam fel a pástra, hogy nagyon nem kell mást csinálni, csak vívni, az meg úgyis megy, úgyhogy jó lesz. Örülök, hogy jó formában sikerült beállnom, és megfogtam az ellenfelet. Hozzátettem, amit tudtam, a többiek meg befejezték”

– mondta Rabb. Az MTI kérdésére hozzátette: „Biztos, hogy sikerült meglepnem őket azzal, hogy milyen gyors voltam. Talán nem számítottak rá, hogy bevállaljuk a cserét. Igyekeztem előre magamban tudatosítani, hogy mik az erősségeim. Nem foglalkoztam az eredménnyel, arra koncentráltam, hogy beadjam a következő tust és mindent megtegyek a csapatért.”

Gémesi Csanád azt mondta, hogy az első asszója nem sikerült jól, 5:1-re kikapott Pakdamantól. „De tudtuk, hogy Kikire (Rabb Krisztián) számíthatunk, ha be kell állni, és ez így is történt” – tette hozzá.

Szatmári András az utolsó előtti asszó miatt bosszankodott kicsit, mert úgy érezte, előnnyel is át tudta volna adni a pástot a befejező ember Szilágyinak. „Abszolút Kiki érdeme volt, hogy megfordult ez az asszó. Tudtuk, hogy a végén igazából az lesz, hogy nekünk Áronnal két asszót kell megnyernünk, mert a Kiki úgyis megcsinálja előtte, úgyhogy igazából ez volt a taktikánk.

Nagy hullámvasút, amiből följöttem, megyünk tovább, és olimpiai bajnok akarok lenni!”

– mondta Szatmári.

Szilágyi Áron arról beszélt, hogy neki igazából mindegy, hogy előnnyel vagy hátránnyal kezdi az utolsó asszót, évek óta az a feladata, hogy a végén a magyar csapat javára döntse el a mérkőzést. „Az asszó első harmadában úgy nézett ki, hogy ez nagyon nehéz lesz, akár meg is lephetnek minket az irániak, és lehengerelnek, és nem jutunk be a döntőbe. De Kikinek köszönhetően nagyon szépen elkezdtünk kapaszkodni.”

„Tudtam én is, ha csak egy tussal is, de meg kell nyerni az asszókat, és akkor már láttuk, hogy jobb vívók vagyunk, ezt fel lehet építeni. A végén csak annyit akartam igazából mondani a Szatyinak, hogy higgye már el, hogy ő egy sokkal képzettebb, taktikusabb, jobb vívó, csinálja meg, és hát szenzációsan vívott” – mondta az egyéniben háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!