A becserélt Rabb Krisztián szenzációs vívásával olimpiai döntős a kardválogatott

2024. július 31. – 16:53

A becserélt Rabb Krisztián szenzációs vívásával olimpiai döntős a kardválogatott
Rabb Krisztián tökéletesen mutatkozott be az olimpián – Fotó: Illyés Tibor / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Az olaszok elleni siker után az Egyesült Államokat búcsúztató – egy találat döntött a két ország közt – Irán várt a magyar férfi kardválogatottra a párizsi olimpia elődöntőjében.

Szilágyi Áron kezdett a mieinknél, a mozgásán látszódott az előző meccsen összeszedett kisebb sérülése, amikor a technikáját kellett használni, akkor nem volt baja, de a dinamikája nem volt igazi. Rahbari 5-3-ra legyőzte. Pakdaman repülőrajtot vett Gémesivel szemben, 10-4-re módosította az állás.

Szatmári és Baher asszója magyar találattal indult, de utána az iráni átvette a kezdeményezést, a kitörései, a sebessége látványosan jobb volt, és máris 15-7 volt oda.

Akkor Sárközi Gergely kapitány nagyot húzott, és Rabb Krisztián állt be a bizonytalan Gémesi helyére. Az ifjúsági olimpiai bajnok Rabb Rahbarinak mindjárt adott négy tust, totálisan meglepte és elbizonytalanította a riválisát. Aztán az ötödiket, majd a hatodikat is bevitte. Rahbari próbálta kizökkenteni, de nem sikerült. Miután hat találatot beszedett, utána találta el először. Rabb bevitte a hetedik találatot is, kapott egyet, de egy domináns támadás végén a nyolcadikat is bevágta. Aztán a kilencediket is.

Ámulatba ejtően mutatkozott be a balkezes újonc – már csak azért is, mert ő volt az első, aki megnyerte a csörtéjét –, még akkor is, ha 20-16-ra így is Irán vezetett.

Szilágyi következett Baherrel szemben, és két tust adott a rá jellemző eleganciával. utána viszont az iráni percei következtek, de Szilágyi összekapta magát, és végül egy tust faragott a hátrányon. 25-22 volt oda.

Szatmárinak nem volt más a feladata, mint hogy szűkítsen a hátrányon, de Pakdaman stílusa nagyon nem fekszik neki. A tokiói olimpián is ő ejtette ki az egyéni versenyben. Fontos lélektani pillanat volt, hogy Szatmári videós kérelmét helyben hagyta a zsűrielnök, először változtatott ugyanis az álláspontján. Szatmári adott egy újabb tust, de Pakdaman 5-3-mal lezárta a csörtét. (25-30)

A hatodik párban Rabb és Baher jött. Egy hihetetlenül gyors tussal kezdett, jelezve, mire számíthat a riválisa. Aztán adott még kettőt, lenyűgöző volt a bátorsága, a sebessége. Az iráni is végrehajtott egy sikeres akciót, de Rabb megint pazar fejvágással következett, vitatkozni sem lehetett rajta. Egy vitatott összecsapás után Bahert látták kezdeményezőnek, majd Rabb megint egy kifejezetten látányos tussal következett. Baher ápolást kért, hogy összeszedje a gondolatait, mit lehet kezdeni a Vasas vívójával szemben.

Rabbot semmivel sem tudta kizökkenteni, egy fejvágással érte el ellenfelét, egy tus volt a két ország közt újra. Rabb 33-nál egyenlített, utána viszont két tust kapott. Mindenesetre a csata újra nyílttá vált, amiben oroszlánrészt vállalt. (33-35)

Szatmári rögtön megvágta Rahbarit, aztán átvette az ellenfele támadását, és máris egyenlő volt (35-35), majd kivédte ellenfele támadását, és újra talált. Először a meccsen vezetett Magyarország! Szatmári úgy robbant ki a következő rajta vezényszó után is, hogy élmény volt nézni. Úgy beindult, hogy hátramenetben is védett, és mellkason vágta ellenfelét. Az öt nullás sorozat kapott Szatmári kettőt, az iráni feljött, és 40-39 lett oda.

Szilágyinak és Pakdamannak kellett eldönteni, ki jut a fináléba. Szilágyi rögtön tussal kezdett, és a következő támadását is megadták. Szilágyi kiszorított helyzetből, a pást végéből is meg tudta vágni az ellenfelét. 42-40-es magyar vezetés után Pakdaman egyenlített. Aztán Szilágyi egy laza tust helyezett el ellenfelén csuklóból. Aztán a a hosszabb támadása is eredményes volt. Majd kapott egyet. De Szilágyi befejezte egy szép, döntőt érő akcióval az egész meccset.

Ezzel 45-43-ra nyert a magyar csapat, és a címvédő Koreával vívhat fél kilenctől az aranyéremért. A kardcsapat 1988-ban volt utoljára olimpiai bajnok, 1996-ban volt legutóbb döntős, az előző olimpiáról bronzzal térhettek haza. Korea a franciákat ütötte el az aranytól.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!