Triatlon helyett duatlont rendezhetnek a párizsi olimpián, ha nem javul gyorsan a Szajna vízminősége

2024. július 30. – 15:55

Triatlon helyett duatlont rendezhetnek a párizsi olimpián, ha nem javul gyorsan a Szajna vízminősége
A párizsi olimpia triatlonversenyének helyszíne a Szajnán 2024. július 30-án – Fotó: Thibaud Moritz / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Legvégső esetben az is elképzelhető, hogy triatlon helyett duatlonversenyt fognak rendezni a párizsi olimpián, ha szerdán sem javul a Szajna vízminősége – írta a Sky News.

Az olimpia szervezői kedden reggel jelentették be, hogy a folyó magas szennyezettségi szintje miatt szerdára halasztották a férfiak triatlonversenyét. A párizsi hatóságok korábban ígéretet tettek arra, hogy úszhatóvá teszik a Szajnát az olimpia idejére. A város körülbelül 1,4 milliárd eurót költött a folyó tisztítására, főleg a szennyvíz visszaszorítására. A rendezők balszerencséjére viszont esős napokkal indult az olimpia, ami jelentősen megnövelte a fertőzést okozó baktériumok, például az E. coli és az Enterococcusok koncentrációját a vízben.

Jelen állás szerint a férfiak versenyét szerdán 10:45-kor, közvetlenül a nők versenye után rendezik. A sportolóknak 1,5 kilométert kellene úszniuk a folyóban, ami után 40 kilométer kerékpározás és még 10 kilométer futás várna rájuk. A szervezők most abban reménykednek, hogy a női és a férfi triatlonversenyt is meg tudják rendezni szerdán, bár a nemzetközi szövetség közleménye szerint arra is van lehetőség, hogy péntekig halasszák el az eseményt, ha nem javul a helyzet.

Végső esetben pedig az a megoldás is szóba jöhet, hogy triatlon helyett duatlont rendeznek Párizsban, ha nem lesz úszásra alkalmas állapotban a Szajna. Ebben az esetben a 1,5 kilométeres úszást egy 5 kilométeres futás váltaná fel. Ha ez így lesz, akkor az olimpiák történetében most először rendeznének duatlonversenyt – írta az Eurosport.

Aurélie Merle, a párizsi olimpia sportigazgatója egy kedden tartott sajtótájékoztatón azt mondta, a megnyitóünnepség alatt lezúduló eső a fő oka, hogy most nem megfelelő a Szajna vízminősége, de abban bízik, hogy gyorsan javulni fog a helyzet. „Az egész világ láthatta, hogy a megnyitóünnepség alatt és az azt követő reggelen is erősen esett az eső. A júliusi átlagnak megfelelő mennyiségű eső esett le mindössze 36 óra alatt, ami körülbelül 25 milliméter. Ez nagyon sok” – tette hozzá.

Arra az újságírói kérdésre, hogy miért olyan biztosak abban, hogy szerdán megtartják a versenyeket, Merle azt mondta: "Bizakodóak vagyunk, mert júliusban láttuk, hogy még ha esett is az eső, azt a folyó gyorsan elnyelte, így a folyó szennyezettségi szintje a nemzetközi szövetség számára elfogadható küszöbértéket ért el.

„Nagyon szorosan együttműködtünk a Nemzetközi Triatlon-szövetséggel, amikor a vészhelyzeti tervekről volt szó” – mondta Merle. „A nyílt vízi úszásnál az a különbség, hogy ott vagy úszol, vagy lemondod a versenyt, míg a triatlonban még mindig megvan a lehetőség, hogy végső megoldásként áttérjünk a duatlonra” – mondta a párizsi olimpia sportigazgatója.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!