Olimpiai szürreál: 60 centis magasságkülönbség a japán–francia kosármeccsen

2024. július 30. – 19:23

Másolás

Vágólapra másolva

Viszonylag sok helyen felbukkantak az interneten a hétfői Amerika–Japán olimpiai női kosármeccs után olyan képek, amiken az amerikai válogatott 203 centis sztárja, Brittney Griner mellett eltörpül a japán válogatott egyik játékosa, Jamamoto Mia. A 2022-ben Moszkvában letartóztatott és bebörtönzött, később a hírhedt fegyverkereskedő, Viktor But szabadon engedéséért cserébe az USA-nak kiadott kosaras a hivatalos csapatnévsor szerint 203 centi magas, Jamamoto a maga 163 centijével pontosan két arasszal kisebb.

Jamamoto és Griner – Fotó: Jesse D. Garrabrant / NBAE / Getty Images / AFP
Jamamoto és Griner – Fotó: Jesse D. Garrabrant / NBAE / Getty Images / AFP

Egy nappal később, kedden, a japán–francia kosármeccsen még furcsább képek készültek Togasi Juki és Victor Wembanyama kettőséről. A franciák talán legnagyobb sztárja az olimpiai csapatlista Wikipédia-oldala és az olimpiai adatlapja szerint 222, a saját Wiki-adatlapja alapján 224 centi magas, Togasi a saját Wiki-oldala alapján 168, a japán névsoron 163, az olimpiai profilján pedig 167 centi magas. Nehéz tehát pontos méretkülönbséget mondani Wembenyama és Togasi között, de alsó hangon is 54 (vagy akár 60) centivel magasabb a francia, ez a méretkülönbség pedig nagyon is látszott a két csapat mérkőzésén.

Bár Togasi a japánok csapatkapitánya, a jóval magasabb franciák ellen viszonylag kevés játéklehetőséget kapott, 11:44-et töltött pályán, aminél kevesebbet csak négy japán játszott, így Wembanyamával sem sokat találkozott. Ben Golliver, a Washington Post Párizsból tudósító NBA-szakírója azért lekapta őket egymás mellett. Togasi kicsit közelebb van a kamerához és rogyaszt is az első képen, tehát torzít a perspektíva, de jól látszik, a francia óriás mennyivel magasabb – ez egyébként a többi képen is megfigyelhető.

A magasságkülönbség talán egy meccsen kívüli helyzeten, a lefújás utáni, csapatok közti gratulációnál látszik a legjobban.

Fotó: Brian Snyder / Reuters
Fotó: Brian Snyder / Reuters

Ami a meccset illeti, végig elég szoros volt, egyik csapat sem tudta igazán leszakítani a másikat, a végjáték pedig egészen izgalmasan alakult. Az utolsó öt percbe 78-77-es japán vezetéssel értek, majd négy percen át egyetlen pont sem született, ekkor a japánok húztak el 80-77-re. A franciák Evan Fournier triplájával egyenlítettek 50 másodperccel a vége előtt, majd négy japán büntetődobással (mindet Kavamura Juki értékesítette) 84-80-ra vezetett Japán a házigazda ellen, amikor már csak 16 másodperc volt hátra. Innen óriási francia hajrá jött, Matthew Strazel előbb egy triplát majd egy büntetőt értékesített, mindezt 6 másodperc alatt, ezzel lett 84-84, és ez is maradt a végéig, így a párizsi olimpia férfi kosártornáján először hosszabbítás jöhetett.

Az ötperces ráadást a franciák kezdték jobban, Wembanyama kosarával és büntetőjével hamar 87-84 lett nekik, majd egy triplát is hozzátett, így három perccel a vége előtt 6 pontra nőtt a francia előny. A japánok mindennel próbálkoztak, de Kavamura – a kiállított szupersztár, Hacsimura Rui hiányában – túl sokat vállalt, nagyon rossz helyzetekből is bevállalta a dobást, a franciák pedig érezték, hogy rá kell legjobban figyelni. Kavamura azért csak nem adta fel, Wembanyama két büntetője után 92-87-re szépített, majd Hiedzsima Makoto hárompontosával már csak 92-90-re vezettek a franciák. Strazel két büntetője 6,8 másodperccel a vége előtt viszont már mindent eldöntött, Japán innen már nem tudott felállni, így Franciaország 90-94-re nyerve szinte biztosan bejutott a negyeddöntőbe.

Togasi 3 pontig jutott, Wembanyama 18 ponttal csapata legeredményesebb játékosa volt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!