Volt edzője szerint Milák kicsit kiengedett az előfutamban, a döntőben viszont meglehet az aranyérem

2024. július 30. – 17:44

Volt edzője szerint Milák kicsit kiengedett az előfutamban, a döntőben viszont meglehet az aranyérem
Milák Kristóf a 200 pillangó előfutamában – Fotó: Kovács Tamás / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Kedd délelőtt Milák Kristóf is bemutatkozott a párizsi olimpián, és a korábbi hosszú kihagyás ellenére a legjobb idővel jutott be a középdöntőbe 200 pillangón, aminek ő a címvédője. Milák teljesítményéről korábbi edzője, Selmeci Attila azt mondta a Nemzeti Sportrádiónak, hogy az úszó még a keddinél is jobb eredményre lesz képes, mert szerinte az utolsó ötven méteren kicsit kiengedett.

„Titkon számoltam vele, hogy jól fog azért úszni. Ez az 1:53.92 azt jelentette számomra, hogy magabiztos úszást láthattunk, ahol végig irányított, a saját elképzelése szerint úszott abszolút. Az utolsó ötven méteren én úgy éreztem, hogy kicsit ki is engedett. Tehát ez azt jelenti, hogy a Kristóf ennél jóval jobb eredményre lesz képes. Remélem.”

Milák felkészüléséről azt mondta, hogy a közvélemény talán téves következtetést vont le abból, ahogy az úszó eltűnt a nyilvánosság elől. Biztosra veszi, hogy Milák készült az olimpiára, viszont a saját útját járta, ami kicsit eltért a korábbi felkészülésétől. Szerinte Milák nem csak edzőjével, Virth Balázzsal készült, hanem más szakemberek segítségét is kikérte. Arra számít, hogy nagy csata lesz a döntőben az aranyéremért, de ő optimista, és abban bízik, hogy a végén Milák fog nyerni.

Milák olimpiai szereplésével kapcsolatban azután merültek fel kétségek, hogy kihagyta a tavalyi világbajnokságot, és csak az április országos bajnokságon tért vissza. Nem úszott rossz időket, de utána megint sok edzést kihagyott. Virth Balázs májusban még úgy nyilatkozott, hogy Milák állóképessége messze nem a régi, amivel Hosszú Katinka szerint rossz helyzetbe a versenyzőjét.

Selmeci elmondása szerint ritkán, de korábban is előfordult, hogy Milák kihagyott edzéseket vagy motiválatlan volt. Fiatal korában rendesen, példaértékűen dolgozott, aminek köszönhetően minden létező címet megnyert. „Miután mindent megnyert, talán egy kicsit többet engedett meg magának, ami különböző érzelmeket váltott ki a szakemberekből, társakból, újságírókból. Ehhez hozzájárulhatott – nem szeretnék semmi rosszat mondani – a nem megfelelő adatközlés, nem megfelelő kommunikáció és ez mind zavarhatta a dolgot, azért jutottunk ide. Egy a lényeg, az én érzésem szerint készült, bátran várhatjuk a középdöntőt, és ebből a nagy csatából győztesen fog kikerülni.”

Selmeci szerint Milák a középdöntőben mindenképpen jobb időt fog úszni, mint kedden, de akkor sem adja majd ki magából a maximumot. A döntőben viszont 1:52 alatti időre lesz szükség az aranyéremhez. Erre a jelenlegi mezőnyből Milák Kristróf és legnagyobb riválisa, a francia Léon Marchand lehet képes.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!