Milák Kristóf a legjobb idővel jutott tovább a 200 pillangón

2024. július 30. – 11:22

Milák Kristóf a legjobb idővel jutott tovább a 200 pillangón
Milák Kristóf nekivágott a 200 pillangónak – Fotó: Ueslei Marcelino / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

A párizsi olimpia keddi versenynapján bemutatkozott a 200 pillangón címvédő Milák Kristóf. A harmadik előfutamban kapott helyet, és féltávnál 53,45-tel vezetett a svájci Ponti előtt. A második százon sem volt ellenfele, kifejezetten jól mozgott, és 1:53,92-vel egy másodpercet vert Pontira, amivel simán nyerte is a futamát.

Majd megtörölközött, megnézte, milyen részidőket teljesített, és a medence szélén kortyolgatva figyelte, hogy a negyedik előfutamban mire megy a hazai közönség által fergetegesen buzdított Marchand.

És persze a barátja, Márton Richárd. Márton a tizenhatodik idővel került be az elődöntőbe. Marchand 1:55,2-ot úszott, amivel pillanatnyilag csupán a hatodik helyen áll. Marchand a 400 vegyes (ezt meg is nyerte) mellett bevállalta a 200 méteres mellúszást is, vagyis nem lesz pihent a szerdai döntőre.

Milák pedig a legjobb idővel várhatja a kedd esti folytatást, a második helyen a kanadai Ilya Kharun áll, akire 14 századot vert rá. Az ukrán felmenőkkel rendelkező 19 éves Ilya Kharun nagy tehetség, már Montrealban született, a szülei a Cirque de Soleilben léptek fel.

Milák a teljesítményéről nem nyilatkozott, az értékelő kérdésre a fejét rázva továbbment.

Milák a célba érkezés után – Fotó: Kovács Tamás / MTI
Milák a célba érkezés után – Fotó: Kovács Tamás / MTI

A 100 gyorson Németh Nándor megszorította a kétszázon győztes Popovici-ot, egy századdal maradt le a román mögött. 47,93-as ideje az összesítésben a negyedik. Az amerikai Alexy volt a leggyorsabb, aztán a francia Grousset, majd Popovici és Németh. A BVSC úszója az előző hat nagy versenyen ott volt a döntőben, az idei vb-n pedig bronzérmes lett.

„Ilyen időre, ilyen kezdésre számítottam, az első elődöntőben vagyok, ami nem a legjobb, de az első négyben kell lennem, hogy legyen esélyem a döntőre. Hogy milyen idő kell a fináléhoz, nem lehet megjósolni, mert a medence nem a leggyorsabb” – magyarázta Németh.

A 30 ezres Defense Arénában mobilmedence van, mert ez a rögbicsapatnak az otthona, Taylor Swift koncertje is itt volt, akkor 45 ezren mehettek be. A kívülről is impozáns csarnokot kettéválasztották, az egyik felében rendezik az úszás eseményeit. Maga a medence nagyon leegyszerűsítve azért lassabb, mert két méter a mélysége – a 2008-as olimpia óta általában három méter a sztenderd –, így az úszókra ható felhajtóerő is kisebb, ám ennél lényegesen fontosabb, hogy a mélyebb medencében kisebb a hullámzás ereje, a három méteres jobban elnyeli azokat a hullámokat, amik a fenekéről visszaverődnek.

A szervezők úgy voltak vele, mivel a szinkronúszást nem itt tartják, nagyobb mélység nem kellett. A második hétre ide költözik a vízilabda, a pólónak pedig ez a két méteres mélység megfelelő.

A magyar küldöttség legfiatalabb tagja, a 15 éves Jackl Vivien 1500 gyorson a 15. helyen fejezte be a szereplését.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!