Ipponnal győzték le a magyar dzsúdósokat, Özbas Szofi és Ungvári Attila is a legjobb 16 között búcsúzott

2024. július 30. – 10:40

frissítve

Ipponnal győzték le a magyar dzsúdósokat, Özbas Szofi és Ungvári Attila is a legjobb 16 között búcsúzott
Ungvári Attila és Abilajhan Zsubanazar összesapása a párizsi olimpián 2024. július 30-án – Fotó: Luis Robayo / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Ungvári Attila győzelemmel kezdte a párizsi olimpia dzsúdótornáját kedden délelőtt. Első meccsén aranyponttal győzte le a kazah Abilajhan Zsubanazart a 81 kilós súlycsoportban, így bejutott a legjobb 16 közé. A következő körben viszont kikapott a belga Matthias Cassétól.

A Budaörsi SC 35 éves sportolója – az olimpiai ezüstérmes Ungvári Miklós öccse – korábban egyszer mérkőzött meg a kazah ellenfelével, a 2022-es bakui Grand Slamen le is győzte őt. A második csatájuk mozgalmasra sikeredett, de pont nélküli négy percet hozott. A háromszoros Eb-bronzérmes Ungvári állt közelebb ahhoz, hogy végigvigyen egy akciót, ami azt eredményezte, hogy Zsubanazart megintették. Az aranypontig tartó ráadás első percében mindkét dzsúdóst figyelmeztette a mérkőzésvezető, így a kazah közel került a leléptetéshez.

Zsubanzabar ekkor aktívabb volt, de Ungvári jól védekezett, majd 1:58 perc telt el a hosszabbításból, amikor egy belső horogdobásra kapott vazaarival megnyerte az összecsapást.

„Higgadtnak éreztem magam belülről, mindig jó ütemeket fogtam el a befordulásnál, ezáltal sikerült sidó előnyt szereznem. Jönnie kellett a srácnak, megpróbáltam a hosszabbításban ráülni erre a két sidóra, de így még jobb, nem kellett küszködni tovább, mert egy vazaarit esett” – nyilatkozta Ungvári az összecsapás után.

Bár a kazah dzsúdós vitatta az akciót, Ungvári tisztának látta a helyzetet: „Abszolút nem gondoltam kétesnek, a lábam ott volt, odasepertem, ő elesett az oldalára, egyértelmű vazaari volt” – mondta Ungvári, akire a következő körben az olimpiai harmadik, világ- és Európa-bajnok belga Matthias Casse várt, akitől kikapott eddigi egyetlen találkozójukon.

Ungvári a második mérkőzésén vereséget szenvedett a belga Cassétól, így helyezetlenül zárt az olimpián. Ungávri csaknem két percet eredménytelenül tusakodott ellenfelével, akit másfél perc elteltével megintettek. Casse nem talált fogást a magyar dzsúdóson, aki fél perccel a vége előtt szintén megkapta a figyelmeztetést. Következett az aranypontig tartó ráadás, amelyben 54 másodperc elteltével Ungvárit másodszor is intette a mérkőzésvezető. A hosszabbítás 1:47 percénél Casse egy válldobással eldobta Ungvárit, és ipponnal nyert.

„Úgy éreztem, az elején én irányítottam. Ilyenkor szeretek a másik tekintetébe nézni, és láttam azt, hogy egy kicsit össze van zavarodva, nem találja a helyét, kapott is egy intést. Az első négy percben kellett volna talán jobban meglepnem. A hosszabbításban valahogy átesett ezen a holtponton, elkezdett jókat indulni, megérezte az ütemet, és a végén ebbe futottam bele” – nyilatkozta Ungvári Attila. Hozzátette, sikerült elég sokat kiadnia magából, és képesnek tartotta magát egy nagy eredményre. „Ezek után különösen fájdalmas egy olimpián így kikapni” – mondta.

Özbas Szofi is a legjobb 16 közé jutott

A 63 kilós mezőnyben versenyző Özbas Szofi is bemutatkozott a dzsúdótornán, a BHSE 22 éves dzsúdósa az Európa-bajnok cseh Renata Zachová ellen kezdett, és le is győzte ő

Özbas jól ismerte az Európa-bajnoki címvédőt, mivel már hétszer találkozott vele, és jó előjelnek számított, hogy ötször megverte két évvel idősebb ellenfelét. A vb- és Eb-bronzérmes Özbas bátran támadta az esélyesebbnek tartott cseh dzsúdóst, akit egy perc után meg is intettek.

A magyar dzsúdós 2:52 percnél egy belső combdobásra kapott vazaarival előnybe került, és nem sokkal később Zachová a második figyelmeztetését is megkapta. Özbas a hátralévő időben biztosan őrizte előnyét és jutott tovább.

„Nyugodt voltam nagyon, és ez azért jó, mert ezt az érzést nem lehet erővel akarni, nincs erre izom. A kis burkomban voltam végig a meccsen, ez érződött is, hogy nem tud kizökkenteni a másik, én irányítok” – mondta a győzelem után Özbas Szofi.

Özbas Szofi és Renata Zachová összecsapása a párizsi olimépián 2024. július 30-án – Fotó: Jack Guez / AFP
Özbas Szofi és Renata Zachová összecsapása a párizsi olimépián 2024. július 30-án – Fotó: Jack Guez / AFP

A nyolcaddöntőben a tokiói olimpia bronzérmese, a 2022-es világbajnokságon ezüstérmet nyerő kanadai Catherine Beauchemin-Pinard következett a magyar dzsúdósnak. A világranglista második helyezettje számított az esélyesebbnek, de Özbas nem engedte, hogy ellenfele magához ragadja a kezdeményezést. Két perc után meg is intették a kanadait, mivel a magyar dzsúdós indított több támadást. Az utolsó egy perchez közeledve elkezdtett aktívabbá válni Beauchemin-Pinard, majd fél perccel a vége előtt kiemelte Özbast, akit ipponnal győzött le, ezzel a nyolcaddöntőben mindkét dzsúdósunk búcsúzott.

„A pillanat tört része elég, hogy valami nagy dolog történjen, de nem akarom ezt túlmisztifikálni” – kezdte értékelését az M4 Sportnak Özbas. „Jó meccs volt, kellemetlen ellenfelei vagyunk egymásnak, de beszorult a kezem, és onnan emelt ki. Még nem igazán tudom, hogy mit gondolok, gyorsan vége lett a napnak és ennek az időszaknak is. Szerettem volna ezt a napot kicsit tovább élvezni” – tette hozzá a könnyeivel küszködve.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!