Az Ukrajnából Magyarországra menekülő bokszoló kikapott és kiesett az olimpián

2024. július 30. – 20:56

Másolás

Vágólapra másolva

A 80 kilóban versenyző, a háború sújtotta ukrajnai Bahmutból 2022-ben Magyarországra térő és azóta magyar állampolgárságot is szerző Akilov Pylyp kedd este mutatkozott be a párizsi olimpián.

Pikáns mérkőzés várt rá, mert azzal az Olekszandr Hizsnyakkal találkozott, akinek a felkészülését segítette három éve, amikor Hizsnyak meg sem állt a 2021-es olimpiai döntőig, és csak a figyelmetlenségének köszönhette, hogy azt elveszítette Tokióban. Vezetett ugyanis, de húsz másodperccel a vége előtt kapott egy olyan ütést, ami miatt leléptették. Ahogy Akilov a róla írt portrénkban elmondta, Ukrajnában Hizsnyakot favorizálták, és nem volt esélye ellene. Ha nincs a háború, és nem éri bombatalálat Akilov szülei házát, ezt a meccset valószínűleg az ukrán bajnokságban rendezik meg, így viszont az olimpián csaphattak össze.

A súlycsoport favoritjának számító Hizsnyak nagy iramban kezdett, húsz másodperc után tisztán eltalálta Pylypet, aki egy perc után feléledt, ballal egyre többször feltartotta ellenfele támadását. A menet második felében egyértelműen átvette az irányítást, a testütései is pontosak voltak, ballal és jobbal is próbálkozott, a pontozók pedig honorálták, és odaadták neki a menetet.

A magyar színekben versenyző Akilov Pylyp (kékben) és az ukrán Olekszandr Hiznyak a férfi ökölvívók 80 kilogrammos súlycsoportjának nyolcaddöntőjében a 2024-es párizsi nyári olimpián – Fotó: Czeglédi Zsolt / MTI
A magyar színekben versenyző Akilov Pylyp (kékben) és az ukrán Olekszandr Hiznyak a férfi ökölvívók 80 kilogrammos súlycsoportjának nyolcaddöntőjében a 2024-es párizsi nyári olimpián – Fotó: Czeglédi Zsolt / MTI

A második három percben is kezdetben Hizsnyak irányított, de most sokkal jobban bírta a végét, és a több tiszta találat díjazták is a bírók. Két menet után két pontozónál döntetlen volt, egynél a hódmezővásárhelyi öklöző vezetett, kettőnél az ukrán.

A befejező menet elején Akilov megütötte Hizsnyakot, de utána már kevés momentuma akadt, az ukrán mindvégig irányított, és a pontozók is úgy ítélték meg, hogy folyamatosan bedarálta ellenfelét, és 4-1-es pontozással Hizsnyakot látták jobbnak.

A másik két magyar ökölvívó, Kovács Richárd és Hámori Luca sikerrel vette az első akadályt a párizsi olimpián. Kovács, ahogy a Telexnek elmondta, érmet szeretne hazavinni a kisfiának. Nem lesz könnyű dolga, mert a nagy esélyes francia Oumiha vár rá a következő fordulóban.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!