Belga Nagydíj: kettős győzelmet aratott a Mercedes, de utólag kizárták Russellt

2024. július 28. – 16:34

Belga Nagydíj: kettős győzelmet aratott a Mercedes, de utólag kizárták Russellt
A futamgyőztes George Russell – Fotó: Leonhard Foeger / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Frissítés: A futam utáni ellenőrzésen szabálytalannak, túl könnyűnek találták a futamgyőztes George Russell versenyautóját, akit kizártak, így elbukta a futamgyőzelmet. Az első három helyre így Lewis Hamilton, Oscar Piastri és Charles Leclerc kerültek.

Remekül kapta el a rajtot Lewis Hamilton, egyből megszerezve Sergio Pérez második helyét, de még jobban rajtolt a rajtbüntetése miatt csak a 11. helyről induló Max Verstappen – az időmérő győztese gyorsan a nyolcadik helyig, Lando Norris mögé lépett fel. Köztük is egyből csata alakult ki, de az élen is voltak izgalmak, Hamilton ugyanis nagyon megérkezett Charles Leclerc nyakára már az elején, és a harmadik körben meg is előzte a Ferrarit.

A rajt és az első pár kör hozott ugyan több előzést, utána viszont valamelyest bebetonozódott a top 10 sorrendje, a kerékcserékig így követték egymást: Hamilton, Leclerc, Pérez, Oscar Piastri, George Russell, Carlos Sainz, Norris, Verstappen, Fernando Alonso, Esteban Ocon.

Az élmezőnyből Hamilton, Pérez, Russell és Norris kezdték a kerékcserét, de ez nem hozott nagy átrendeződést, illetve annyiban igen, hogy Piastrinak sikerült egy jó boxkiállással megelőznie Pérezt. Ekkor még a 6-7. helyeken voltak, de mire mindenki letudta a maga kerékcseréjét, már a 3-4. helyeken, tehát dobogós harcban találták magukat.

A 44 körös futam feléhez érve Verstappen elkezdte elkapni a tempót, előbb Norrist előzte meg, majd a második kerékcseréjét nagyon korán letudó csapattárs, Pérez mellett is elment. Verstappen ezzel már az ötödik volt, George Russell mögé ért fel. A saját kerékcseréje után Pérez mögé esett vissza, de nagy tempóelőnye volt, bármiféle csapatmenedzselés nélkül is megelőzte a mexikóit. Nem is ezzel volt gondja, hanem a boxból nagy tempóban visszatérő Norrisszal, aki nagyon gyorsan befogta Verstappent, de megelőzni nem tudta. Ekkor az 5-6. helyen versenyeztek egyébként.

Közben az élen egy némileg váratlan húzással George Russell ráment az egykiállásos taktikára, így a futam felétől Russell, Hamilton volt az élen a sorrend, tökéletes helyzetet teremtve a Mercedesnek. Hamilton apránként, de közeledett a csapattárshoz, mögötte viszont eléggé lemaradva jött Leclerc, Piastri, Verstappen és Norris, így 10 körrel a vége előtt úgy tűnt, akár a kettős győzelem is összejöhet a Mercedesnek.

A taktikán izgulás mellett is volt mit nézni, Piastri a 33. körtől elkezdte támadni a harmadik helyen autózó Leclerc-t, akit aztán a 36. körben meg is tudott előzni. Az ausztrál kétszer is a Kemmel egyenes legvégén, a külső íven próbálkozott elmenni a Ferrari mellett, másodikra az első, sikertelen próba tapasztalatait felhasználva csinálta meg a manővert.

Fotó: Joe Portlock – Formula 1 / Getty Images
Fotó: Joe Portlock – Formula 1 / Getty Images

A hajrára több nagy csata is összeállt, három körrel a vége előtt Hamilton beérte az élen haladó Russellt, Verstappen odaért a negyedik helyen autózó Leclerc mögé, mögöttük pedig Norris is ott volt már 1 másodpercen belül. Ráadásul az egymással csatázó két Mercedeshez rohamosan közeledett Piastri, aki úgy kezdte meg az utolsó két kört, hogy akár még helyzetbe is kerülhet a Mercedesek mögött.

De végül nem került helyzetbe, ők egymáshoz képest 1,2 másodperces különbségen belül értek célba, a sorrend marad Russell, Hamilton és Piastri. De hátrébb is szoros volt, az első hét versenyzőt 20 másodpercen belül intették le, a top 10 így zárt: Russell, Hamilton, Piastri, Leclerc, Verstappen, Norris, Sainz, Pérez, Alonso, Ocon.

Russell a futam utáni kiizárásával Hamiltoné lett a futamgyőzelem, a top 10-be az eredetileg 11. helyen célba érő Daniel Ricciardo került még be. A Mercedes a 2022-es Brazil Nagydíj óta aratott volna először kettős győzelmet, 1960 óta pedig az első lett volna a mostani idény, amiben négy csapatnak is sikerül kettős győzelmet szereznie.

A kizárás utáni pontszámítás alapján a Belga Nagydíj után Verstappen 277 ponttal vezeti a világbajnokságot, Norris a második 199, Leclerc a harmadik 177 ponttal. A csapatversenyben a Red Bull 408, a McLaren 366, a Ferrari 345 ponttal áll.

Folytatás egy hosszabb nyári szünet után augusztus 23-25. között a Holland Nagydíjjal.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!