Három magyar–magyar párharc is kialakulhat a vívók között az olimpián

2024. július 27. – 07:07

Három magyar–magyar párharc is kialakulhat a vívók között az olimpián
Gémesi Csanád, Szilágyi Áron és Decsi Tamás a Zarándi Csaba férfi kard csapat világkupaversenyen a budapesti BOK Csarnokban 2024. március 24-én – Fotó: Kovács Tamás / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Szombaton a vívóknak is elkezdődik az olimpia. Az egyéni számokat három nap alatt bonyolítják le, és három esély is van arra, hogy magyar–magyar párharc alakuljon ki.

Az első magyar pástra lépő a párbajtőröző Muhari Eszter lesz, aki Kun Anna doppingvétsége után lett olimpikon, a rangsorban ugyanis ő következett. A 22 éves, Amerikában tanuló versenyző tehetsége vitán felül áll, volt olyan év, amikor a kadett, a junior és a felnőtt magyar bajnoki címet is megszerezte. Gyorsan kiderülhet, hogy az éles téthelyzet mit hoz ki belőle.

A férfi kardot is mindjárt az első napon megrendezik. A sorrendben a negyedik győzelmére készülő Szilágyi Áron egy kanadai riválissal, Fares Arfával kezd. Nem lebecsülendő ellenfél, mert világbajnokságon járt már a nyolc között, de az esélyek egyértelműen Szilágyi mellett szólnak. Ha túljut rajta, jó esély van arra, hogy Szatmári Andrással találkozzon, már ha a sérüléséből felépülő Szatmári megveri a franciák rutinos rókáját, a 38 éves Európa-bajnok Boladé Apithyt. Szóval, már a nyolcaddöntőben előfordulhat, hogy a Vasas két világbajnoka egymással meccsel. Szatmári 2017-ben, Szilágyi 2022-ben nyerte meg egyéniben a világbajnoki aranyat.

Muhari Eszter a felnőtt vívó egyéni magyar bajnokság döntőjében a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Ludovika Arénában 2024. május 25-én – Fotó: Purger Tamás / MTI
Muhari Eszter a felnőtt vívó egyéni magyar bajnokság döntőjében a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Ludovika Arénában 2024. május 25-én – Fotó: Purger Tamás / MTI

„Ilyenkor nálunk az a szokás, hogy egyik edző sem ül a bokszba, hanem szurkolók lesznek, a versenyzőknek maguknak kell megoldaniuk ezt a helyzetet. Nem tudom, más országok hogyan tesznek ilyenkor, annyira nem figyeltem, de nálunk ez egy íratlan szabály, fegyvernemtől függetlenül, a riói olimpián én ugyanilyen körülmények közt vívtam Imre Gézával a nyolc között, és a sort még biztosan sokáig lehetne folytatni” – mondta a Telexnek a szövetségi kapitány, az olimpiai ezüstérmes Boczkó Gábor.

Ezen az Szatmári–Szilágyi-féle ágon van még a koreai Oh Sang-uk, szóval meglehetősen kemény ellenfelek várnak a magyarokra. A harmadik magyar indulóra, Gémesi Csanádra sem vár könnyű feladat, az amerikai világbajnok Derschwitz ellen mutatkozik be. Régi mondás ugyanakkor a sportágban: az a jó sorsolás, amin végigmész.

Vasárnap a férfi párbajtőr versenyeit rendezik, itt a világranglista első két helyezettje magyar. A legutóbb olimpiai ezüstérmes Siklósi Gergő az első, a tavalyi év világbajnoka, Koch Máté a második kiemelt. Ők ennek megfelelően csak a döntőben kerülhetnek össze, de akkor sem lenne ott egyik edző sem mellettük.

Kochnak az útjába kerülhet a harmadik magyar, Andrásfi Tibor, ha átlép a venezuelai Limardón, aki nagy név, 2012-ben megnyerte az olimpiát, de azóta nyilván kopott a tudása.

Koch Máté férfi párbajtőr kategóriában a felnőtt vívó egyéni magyar bajnokság döntőjében a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Ludovika Arénában 2024. május 25-én – Fotó: Purger Tamás / MTI
Koch Máté férfi párbajtőr kategóriában a felnőtt vívó egyéni magyar bajnokság döntőjében a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Ludovika Arénában 2024. május 25-én – Fotó: Purger Tamás / MTI

A csapatversenyben előbb Kazahsztán, utána Franciaország az ellenfél. Siklósi úgy nyilatkozott, akkor tudna ollózós gólt lőni a párizsi olimpián, ha két éremmel mehetne haza. „Az egyéni előtt nincs más dolgom, mint hogy bebábozódom, kizárom a külvilágot, digitális bennszülötté válok, utána pedig vívok. Tudom, hogy a barátaim együtt ülnek majd a tévé előtt, nincs annál nagyobb dolog, hogy nekik örömet tudsz okozni az olimpián, pláne, mert az egyiküknek születésnapja lesz.”

A női kard szereplői hétfőn csatáznak az érmekért, Pusztai Liza és Szűcs Luca is olasz riválist kapott. Ha Pusztai sikeresen megvívja az asszóját, jó esély van rá, hogy Márton Annával fusson össze a nyolcaddöntőben.

A férfi tőrben egyedüli magyar Dósa Dániel, a női tőrben Pásztor Flóra, ha ők két-két meccset nyernének, már nem lehetnének elégedetlenek.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!