„Ezt az embert ki kell irtani a sportágból” – feszült helyzetben választanak elnököt a röplabdások

Legfontosabb

2024. július 23. – 04:40

„Ezt az embert ki kell irtani a sportágból” – feszült helyzetben választanak elnököt a röplabdások
A női röplabda Magyar Kupa döntője a Swietelsky-Békéscsaba és a Vasas Óbuda között az Érd Arénában 2024. március 9-én – Fotó: Bodnár Boglárka / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Kedden délelőtt tizenegy órakor rendkívüli küldöttgyűlést tart a Magyar Röplabda Szövetség (MRSZ) a Kopaszi-gáton. Mivel az előző, május végi küldöttgyűlés meglehetősen paprikás hangulatú volt, most is nagy érdeklődésre lehet számítani. Pláne, hogy júniusban lemondott hat elnökségi tag és maga a tavaly május végén megválasztott elnök, Bögöly Gyula is, így az elnökség működésképtelenné vált. A keddi küldöttgyűlés akár megnyugvást is hozhat, ha sikerül elnököt választani, bár a mély ellentéteket nem lesz könnyű rendezni.

Az ügy hátteréről ebben a cikkben írtunk. A röplabda itthon régóta nincs jó bőrben, de a sportágon belüli feszültség akkor bukott ki, amikor több klub is olyan emaileket kapott, amik Vatai Gabriellát, az MRSZ ügyvezető igazgatóját támadták, és a szövetség gazdálkodását is élesen kritizálták. A levelekben azt állították, hogy a Békéscsaba, a Vasas és az Újpest is úgy kapott a társasági adókedvezményből (tao) egyéb jogcímen százmilliós nagyságrendű forrást, hogy ezt az ügyvezető kvázi saját hatáskörben osztotta szét.

Úgy tudjuk, a korábbi sokszoros válogatott Vatai és a lemondott elnök közt feszültséggel teli volt a viszony, amiben az is közrejátszhatott, hogy Bögöly készíttetett egy belső jelentést, amiben állítólag milliárdos hiányt állapítottak meg. A távozók ugyanakkor a Telexnek azt állították, nincs ok-okozati összefüggés a levelek és a lemondásuk között.

Skizofrén helyzet

Barta László, a gödöllői röplabdaklub (GRC) elnöke éveken át volt a szövetség ellenőrző bizottságának tagja, és az elnöki pozícióra esélyes jelenlegi ügyvezetőről, Vatai Gabrielláról nincs jó véleménnyel. Úgy véli, hogy Vatai a személyével kapcsolatos, a sportágban köztudott vádakat a mai napig nem cáfolta megnyugtatóan. Neki esze ágában sem lenne szabadságharcot vívni, de skizofrén helyzetnek gondolja, hogy az vizsgálja a múltat, aki a problémák egy részét okozta – mondta a Telexnek.

Barta úgy látja, hogy egy milliárdokkal gazdálkodó, kiemelten közhasznú testület vezetéséhez Vatai nem szerzett jó ajánlólevelet. Szerinte Vatai sok mindent tehetett volna, amióta ügyvezető, de ebből nagyon keveset érzékelni, azon kívül, hogy tanulmányokra több tízmilliót költöttek el eddig. Barta szerint abszurd, hogy 2024 júliusában ott tart a szervezet, hogy nincs elfogadott pénzügyi beszámoló az előző évről, és nincs megszavazott költségvetés, ami alapján működnek idén.

„Vétkesek közt cinkos, aki néma. A jelenlegi ellenőrző testület, aminek én már nem vagyok a tagja, azt állapította meg, hogy az »egyszeri hatásoktól megtisztított eredmény alapján az éves veszteség körülbelül 250 millió forint volt. Ez azt mutatja, hogy az operatív működés önmagában nem fenntartható, és további források bevonása szükséges a hosszú távú fenntarthatóság érdekében«. Mások szerint még több a veszteség. És mi tényleg azt mondjuk, hogy ez így jó, ez nekünk megfelelő?” – vetette fel Barta. Azt is hozzátette, hogy a társasági adókedvezmények ellenőrzését az MRSZ-nek kellene elvégeznie, de szövetség még a saját 2023-as pénzügyi beszámolóját sem tudta elfogadtatni a tagsággal.

Kitért arra is, hogy az Állami Számvevőszék (ÁSZ) is nehezményezte a szövetség korábbi működését. Az ÁSZ honlapján nyilvánosan elérhető jelentésben egészen pontosan az áll, hogy „a kapott támogatások felhasználása a 2021-2022. években egyetlen ellenőrzött szervezet esetében sem volt szabályszerű az ellenőrzött támogatások tekintetében”. Az ÁSZ nemcsak a szövetséget, hanem még kilenc klub gazdálkodását is átvilágította, és arra jutott, hogy egyik sem működött a szabályoknak megfelelően.

Barta és Vatai között amiatt feszült a viszony, mert a gödöllői klubot egy tartozás miatt kizárták a társasági adókedvezményre aspiráló klubok közül. A GRC kifogásolja ezt, mert szerintük a szövetségnek nincs hatásköre arra, hogy ilyet tegyen. A klub emiatt jogi lépéseket is tett. Barta 2019-től áll a klub élén, állítása szerint egy korábbi, a klub előző vezetésétől megörökölt tartozásról van szó, amire szeretett volna részletfizetést kérni, de olyan ehhez feltételeket támasztottak, ami szerinte a klub ellehetetlenülését okozta volna.

A GRC-t azért is érinti érzékenyen a kizárás, mert az egyik legnagyobb utánpótlás-nevelő bázis, a korosztályos csapatok eredményességében pedig csak a Vasas állt előttük 2023-ban. Mivel a taós körből kiszorultak, így óhatatlanul versenyhátrányba kerültek.

„Van egy hangfelvételem, ennek leiratát meg is tudom mutatni, ebben az hangzik el az ügyvezető szájából, hogy ezt az embert ki kell irtani a sportágból. Azt hiszem, ez azért már túlmegy azon a bizonyos határon, amit tolerálnom kell”

– mondta Barta.

Két jelölt közül választanak

Vatai Gabriellát is megkerestük az ügyben. Megkérdeztük tőle, hogy kívánja-e cáfolni tételesen azokat a vádakat, amik az előző küldöttgyűlés előtti, a klubokhoz eljuttatott levelekben voltak olvashatók. „Nem tudom pontosan, milyen levelekről van szó, hiszen én nem kaptam ezeket, de amennyiben azokra a névtelen levelekre utal, melyeket a tagszervezeteknek küldtek, akkor ezzel kapcsolatosan nem kívánok nyilatkozni, mert ennek kapcsán a szükséges jogi lépéseket megtettem” – válaszolta az ügyvezető.

Arról is érdeklődtünk, hogyan véleményezi azt a hangfelvételt, amin Barta állítása szerint azt mondja, ki kell irtani őt a sportágból. Úgy felelt, hogy nincs tudomása olyan jogszerűen készített hangfelvételről, amire Barta utal, így erről sem tud nyilatkozni.

A gödöllőiekkel való konfliktusáról így foglalt állást: „Az MRSZ országos sportági szakszövetségként és elsősorban a látványcsapatsportágak társasági adóból való támogatásával kapcsolatos eljárásokban a jogszabályok és a saját szabályzatai alapján jár el. Ennek során bizonyos esetekben olyan döntések meghozatalára kényszerülünk, amelyek esetleg egy adott sportszervezet számára kedvezőtlenek. Ezek a döntések jogszabályi előírásokon alapulnak, így ezeknek a megváltoztatására nem látunk lehetőséget. Az így kialakult helyzetet még akkor sem szerencsés feszültségekkel terhelt viszonynak minősíteni, ha egyébként a Gödöllő sokszor olyan eszközökhöz nyúl, amely nemcsak a jó ízlést, de a jogszabályi kereteket is túllépi.”

Vatai az elnökválasztáson arra számít, hogy a küldöttek korrekt körülmények között, a sportágnak leginkább kedvező és a fejlődést elősegítő elnökséget fognak választani. Hisz abban, hogy ez az általa vezetendő elnökség lesz. Szerinte nagy kár, hogy nem az utánpótlásban elért szép eredményekről (az U18-as női csapat sikereiről) beszélünk inkább.

A tagságnak kedden két elnökjelöltről kell szavaznia, Vatai mellett a másik Cseh László, a Praktiker értékesítési menedzsere, aki a gödöllőiekhez kötődik. Mindkét csapatban közös, hogy Bardi Gyöngyit, a sportág legendáját (egyúttal Menczer Tamás, a Fidesz–KDNP kommunikációs igazgatójának anyósát) tiszteletbeli elnöknek szeretné megnyerni. Vatai csapatában ott van Sára Botond főispán, Cseh csapatát inkább úgy lehet jellemezni, hogy menedzserszemléletű. Hamarosan kiderül, hogy a sportág melyiknek szavaz bizalmat, már ha egyáltalán döntésre jutnak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!