Káoszt szültek a röplabdában a milliárdok, válaszút előtt a sportág

Legfontosabb

2024. július 9. – 10:07

Káoszt szültek a röplabdában a milliárdok, válaszút előtt a sportág
A női röplabda Magyar Kupa döntőjében játszott Swietelsky-Békéscsaba–Vasas Óbuda-mérkőzés az Érd Arénában, 2024. március 9-én – Fotó: Bodnár Boglárka / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Heves klubvezetői szóváltás vezette fel a Magyar Röplabda Szövetség (MRSZ) május végi küldöttgyűlését. A Gödöllő és a Vasas vezetője közötti csörtének az volt az oka, hogy sok klub kapott olyan emaileket, amikben a szövetség gazdálkodását élesen kritizálták, egyesek szerint elszámolási problémák vetődtek fel, ami magával vonta visszaélések gyanúját.

A hozzánk is eljuttatott levelekben bizalmatlansági indítvány benyújtása is szerepelt a vezetőkkel szemben. A vártnál lényegesen nagyobb érdeklődést kiváltó küldöttgyűlésen, ahonnan csak néhány klub hiányzott, kellett volna elfogadni az előző, 2023-as év gazdálkodásáról szóló beszámolót, ami sok mindent tisztázhatott volna, ezt végül nem tették meg.

Három héttel a személyeskedéstől sem mentes küldöttgyűlés után, június 18-án lemondott hat elnökségi tag és maga a tavaly májusban megválasztott elnök, a kaposvári Bögöly Gyula is. A szervezet ezzel működésképtelenné vált. A tisztújításra július 23-án kerül sor, három nappal az olimpia megnyitója előtt. Sokan úgy értelmezték ezeket a lemondásokat, hogy ezzel beismerték a felelősségüket és azokat az állításokat, amiket a levelekben leírtak, azaz hogy megvették kilóra az elnökséget. Az egyik távozó a Telexnek azt állította, a két dolognak nincs köze egymáshoz.

Egy kis időutazás

A világban roppant népszerű röplabda itthon régóta nincs jó bőrben, 1980 óta esély sincs az olimpiai részvételre, nincs a sportágnak arca, az átlagos sportkedvelők sem tudják megmondani, ki most a legjobb játékos férfi vagy női vonalon. A strandröplabda irányába sem mozdultak el olyan erővel, ahogy kellett volna, így a sportágnak abban a változatában sem volt még olimpikon magyar páros. A sportágat azonban 2017 nyarán beemelték a látványcsapatsportok közé, a klubok onnantól kezdve számíthattak a társaságiadó-kedvezményre (tao), így itt is megjelentek az adófizetői milliárdok. A szövetség költségvetése hirtelen legalább a tízszeresére duzzadt, de az elmúlt hét évben a felnőttek eredményességén még nem igazán látszottak a megnövekedett források hatásai.

2020. augusztusban a nyíregyházi polgármester, Kovács Ferenc lemondott az MRSZ elnöki posztjáról, utána átmenetileg Kersch Ferenc jogász jött, hogy néhány hónap után átadja a helyét a most lemondott Bögölynek, akitől azt remélték, hogy elhozza a megnyugvást a sportágba. Az új elnök megörökölte a korábbi elnökséget, amiben a klubok erős emberei voltak, és amivel már Kovácsnak sem volt felhőtlen a viszonya. Nem egyszer kiabáltak egymással a tagok elnökségi üléseken, forrásaink szerint a hangnem az utóbbi időszakban sem volt békés. A sportág hazai sajátossága volt az is, hogy az elnökség rábólintott a szövetségi kapitány kinevezésére, majd támogatás helyett mégis elég sok mindenben akadályozta.

Na de térjünk vissza a lemondásokhoz. A közleményekben nem jelentek meg a nevek, a teljes képhez azonban hozzátartozik a névsor: Ancsin Ildikó (UTE), Baran Ádám (Békéscsaba), Németh Lajos (Balatonfüred), Sarlós Márton (Vasas) Tálos Péter (MÁV Előre), Varga Péter (az M4 kommentátora). A lemondottak a kommentátor kivételével a női szakághoz kötődnek.

Baran Ádám úgy nyilatkozott a Telexnek, hogy mivel az elnökség nem működött a kellő hatékonysággal, úgy érezték, időszerű átadniuk a helyüket olyanoknak, akik többek között forrásokat tudnak bevonni a sportágba.

„Segélykiáltásnak is lehet nevezni, amit tettünk, én mindenesetre büszke vagyok arra, hogy nem kapaszkodtunk görcsösen az asztal sarkába, és át tudjuk így adni a helyünket. Tény az, hogy jelenleg a felnőtt nemzeti válogatottak versenyeztetése nem megoldott hosszabb távon és magas szinten. Bízom benne, hogy feláll egy olyan grémium, ami tud a mostani helyzeten javítani, én személy szerint semmiképp sem szeretnék egy pozitív szellemiségű változás kolonca lenni – mondta.

– Nincs ok-okozati összefüggés a névtelen, bár általunk jól beazonosítható levelek tartalma és a mi elhatározásunk közt. Méltatlan hangvételű és pitiáner az állítások java része, emellett hazug is, nem szeretnék mélyebbre menni, hogy ezeket kommentáljam”

– tette hozzá.

A Békéscsabával bajnoki címeket szerző Baran szerint a sportágban a szakmai felzárkóztatásnak kell a fókuszban lennie, hiszen ez az előrelépés egyik záloga. Az igazolt versenyzők létszáma örvendetesen gyarapszik szerte az országban, a mennyiségből viszont minőséget kell produkálni – tette hozzá.

Még sincs milliárdos hiány?

A klubokhoz elküldött levelekben Vatai Gabriellát, az MRSZ ügyvezető igazgatóját támadták. A levelekben azt állítják, hogy a Békéscsaba, a Vasas és az Újpest is úgy kapott a taóból egyéb jogcímen százmilliós nagyságrendű forrást, hogy ezt az ügyvezető kvázi saját hatáskörben osztotta szét. Úgy tudjuk, a korábbi sokszoros válogatott Vatai és a lemondott elnök közt feszültséggel teli volt a viszony, amiben az is közrejátszhatott, hogy Bögöly készíttetett egy belső jelentést, amiben állítólag milliárdos hiányt állapítottak meg. Ezt az anyagot azonban egyelőre nem látta senki, csak találgatások vannak róla, és valamiért nem hozták nyilvánosságra.

„Aki a munkásságomat követi és ismeri, tudja, hogy a röplabdáért teljes mértékben elkötelezett sportvezető vagyok. Egyértelmű és bizonyítható, hogy nincs egymilliárdos hiánya az MRSZ-nek. Ami a taót illeti: ennek elosztása nem egyéni döntés, az ügyvezetőnek nincs ilyen hatásköre, sportszakmai elvek mentén születnek döntések” – válaszolta lapunknak Vatai, amikor a hiány mértékéről és a taoforrásokról kérdeztük.

A lemondásokkal kapcsolatban úgy foglalt állást, hogy az elnökségi tagság egy társadalmi munkában ellátott tisztség. Mindenkinek a személyes döntése, hogy milyen feladat ellátására tud és akar a saját idejéből szánni, neki nem kell indokolniuk a távozásukat. A személye elleni támadásokkal nem kíván foglalkozni, mert azokat a bosszú vezérli, a levelek alaptalan vádakkal vannak tele – mondta.

„Miért fordult volna meg a fejemben a lemondás gondolata?”

– kérdezett vissza, amikor erről érdeklődtünk, hozzánk ugyanis eljutottak olyan információk is, hogy távozni akart egy hónapja.

Bardi Gyöngyi, a röplabdázás nagykövete és Bögöly Gyula, a Magyar Röplabda Szövetség akkori elnöke átadja a kupát a győztes Vasas játékosainak a női röplabda Extraliga döntőjének harmadik, Vasas Óbuda–Kaposvári NRC mérkőzése után, a Vasas Folyondár utcai sportközpontjában, 2024. április 17-én – Fotó: Hegedüs Róbert / MTI
Bardi Gyöngyi, a röplabdázás nagykövete és Bögöly Gyula, a Magyar Röplabda Szövetség akkori elnöke átadja a kupát a győztes Vasas játékosainak a női röplabda Extraliga döntőjének harmadik, Vasas Óbuda–Kaposvári NRC mérkőzése után, a Vasas Folyondár utcai sportközpontjában, 2024. április 17-én – Fotó: Hegedüs Róbert / MTI

És hogy kik állnak a levelek mögött? A forrásaink arra mutattak rá, hogy elsősorban a gödöllői klub, amit meglehetősen szigorúan kizártak a taokörből, és erről a konfliktusról az egész sportág értesült. A kizárás miatt a klub jelentős versenyhátrányba került a többiekkel szemben.

Mit hoz az elnökválasztás?

Nem lehet kizárni, hogy az ügyvezető, vagyis Vatai Gabriella lesz a szövetség következő elnöke, egy olyan felállásban, amiben a sportág legendája, Bardi Gyöngyi is részt vállalna, ő lenne a tiszteletbeli elnök. Bardi a sportág nagykövete, jó kapcsolatban áll Vataival. Más önjelöltekről is hírt kaptunk, úgy tudjuk, az egyik lemondott elnökségi tag, Tálos Péter is fontolgatta az indulását.

De az üzleti szférából is érdeklődnek a pozíció iránt. Van egy csoport, ami egy komplett elnökséget is felállítana, nagy vállalatok vezetői is szerepet kapnának benne. Ők úgy érvelnek, hogy van ugyan egy hosszú távú stratégiája a sportágnak, csak kár, hogy nem megfelelő hatékonysággal hajtják végre, emiatt a sportág láthatatlan, és ezen mihamarabb változtatni kellene. Más csapatsportágak klubjait (kézilabda, kosárlabda) a Szerencsejáték Zrt. bőkezűen támogatja, miközben a röplabdát nem, többen állítják, el sem jutottak a vezetők az állami cégig.

Két éve Menczer Tamás, a Fidesz–KDNP kommunikációs igazgatója (akkor még államtitkár) és Szalay-Bobrovniczky Vince helyettes államtitkár is vállalta volna a tisztséget. Politikusok azonban most nemigen gondolkodhatnak a jelöltetésükben, amióta a Honvédelmi Minisztérium alá tartozik a sportért felelős államtitkárság. Néhány politikus sportvezető (Kósa Lajos, Lázár János, Németh Szilárd) maradhatott, de szép lassan elkezdődött a politika és a sport szétválasztása. Bardi szerepvállalása ilyen szempontból azért lenne érdekes, mert ő Menczer anyósa.

Július 23-án minden kiderül, nagy kérdés, hogy a meglévő feszültségeket addig hogyan sikerül megnyugtatóan kezelni, például az elfogadott és a tagság elé tárt, transzparens költségvetéssel. 2010 óta több sportág végigélhette, hogy a jólét nagyobb bajt hozott, mint mikor még viszonylagos szegénységben egymásért kellett küzdeni. A röplabda most válaszúthoz érkezhet.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!