Pogačar sebezhetetlen volt a Pireneusokban, senki sem bírt vele

2024. július 14. – 17:38

Pogačar sebezhetetlen volt a Pireneusokban, senki sem bírt vele
Tadej Pogačar egymás után két szakaszt nyert a Pireneusokban – Fotó: Molly Darlington / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Hiába tett fel mindent egy lapra Jonas Vingegaard, Tadej Pogačar a Tour de France 15. szakaszán is rendíthetetlen maradt, egy újabb durva hegyi etapot húzott be, és összetettben több mint három percre növelte az előnyét a sárga trikós.

Jonas Vingegaard szombaton több mint negyven másodperccel kapott ki Tadej Pogačartól. A címvédő ezzel együtt jónak ítélte a teljesítményét, és arról is beszélt, hogy a vasárnapi szakasz neki még jobban fekhet.

Az újabb Pireneusok-beli etap közel kétszáz kilométeres volt, és összesen öt nagyobb hegyet kellett legyűrniük a bringásoknak. Vingegaard valószínűleg azzal számolhatott, hogy Pogačar robbanékonysága egy ilyen kemény etapon már kevésbé tud érvényesülni.

A Tour de France 15. szakaszának profilja – Forrás: letour.fr
A Tour de France 15. szakaszának profilja – Forrás: letour.fr

A közel kétperces előny birtokában Pogačarnak és az UAE-nek nem volt érdeke, hogy különösen sok energiát öljön támadások kezdeményezésébe, és a főmezőny kontrollálását is inkább Vingegaard csapata, a Visma vállalta magára. Ezzel együtt egy jó nevekből álló szökevénycsoport is kialakult, de másfél percnél nagyobb előnyt a második hegytetőig nem tudtak kiharcolni. Ez a 15 fős csoport a Col d'Anges lábáig közel négy percre növelte a különbséget, de ahogy megkezdődött a hegymenet, ez a sor darabjaira szakadt. Az emelkedő tetején már csak négyen maradtak együtt elöl, Richard Carapaz (EF), Laurens De Plus (Ineos-Grenadiers), Jai Hindley (Red Bull-Bora-Hansgrohe) és Enric Mas (Movistar) esélye maradt meg a szakaszgyőzelemre, meg a lejtmenetben hozzájuk felzárkózó Tobias Johanessennek, bár érezhetően nagyobb tempóra váltott az esélyesek csoportja is.

Az utolsó és egyben a nap leghosszabb emelkedőjét, a 15,8 kilométeres Plateu de Beille-t a szökevények két és fél perces előnnyel kezdték meg. A főmezőny élére a vismás Matteo Jorgenson állt, és hatalmas tempóra kapcsolt a meredeken, amivel egyből ki is szórt jó néhány bringást. Nyilvánvaló volt, hogy megpróbálják megtörni Pogačart. Eközben az élen haladó ötös folyamatosan gyilkolta egymást, egymást követték az éles ritmusváltással járó elszakadási kísérletek.

Jorgensen sikeresen rombolt, sorra szakadtak le riválisok, Pogačar is segítőket vesztett, majd miután kidolgozta magát és félreállt, már csak a két nagy bírta a tempót. Pogačarnak és Vingegaardnak 10,5 kilométere maradt arra, hogy megvívják a következő nagy csatájukat. Hamar utolérték a szökevényeket, csak Carapaz próbált velük tartani, de esélye sem volt rájuk ragadni.

Pogačar árnyékként követte dán ellenfelét, de látszott rajtuk, hogy mindkettejüket megviseli a durva tempójú mászás. Öt kilométer után viszont nem a szlovén roppant meg, hanem Vingegaard. Ő még egy tízszázalékos meredeken egy utolsó erőkifejtésre feltett mindent, de ez neki lett igazán sok. Pogačart ezt felismerve mindjárt támadásba lendült, és gyorsan távolodni kezdett. A dán próbálta konstans tempóval minimalizálni a hátrányát, de így is gyorsan szaporodtak a másodpercek. Pogačar végül 1 perc 8 másodpercet adott neki a szakaszon, és összetettben három perc fölé növelte az előnyét, és ezzel önbizalommal fordulhat rá a harmadik hétre.

A szakaszon a saját tempóra váltó Remco Evenepoel érkezett meg harmadikként, összetettben is ezen a helyen áll, de Vingegaard jelentősen távolodott tőle, több mint két perc a különbség közöttük.


Eredmények:
15. szakasz, Loudenville – Plateau de Beille 197,7 km
1. Tadej Pogačar (szlovén, UAE Team Emirates)
2. Jonas Vingegaard (dán, Visma-Lease a Bike) +1 perc 8 másodperc
3. Remco Evenepoel (belga, Soudal-Quick Step) +2:51

Összetett:
1. Tadej Pogačar (szlovén, UAE Team Emirates)
2. Jonas Vingegaard (dán, Visma-Lease a Bike) +3:09
3. Remco Evenepoel (belga, Soudal-Quick Step) +5:19

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!