Pogačar brutálisan erős volt a hegyen, még nagyobb előnnyel vezet a Touron

2024. július 13. – 17:48

Pogačar brutálisan erős volt a hegyen, még nagyobb előnnyel vezet a Touron
Tadej Pogačar második szakaszát nyerte az idei Tour de France-on – Fotó: Marco Bertorello/AFP

Másolás

Vágólapra másolva

A sárga trikós Tadej Pogačarnak eszében sem volt védekező taktikát választani a Tour de France 14. szakaszán. Az utolsó emelkedőn megint mindenkit elsöpört, több mint 40 másodpercet adott legnagyobb riválisának, Jonas Vingegaardnak, aki a második helyre lépett előre, megelőzve Remco Evenepoelt.

A Tour második hetének végére két kemény hegyi szakasz került, szombaton és vasárnap is a Pireneusok legendás és fárasztó emelkedői adtak, adnak lehetőséget az időkülönbségek kialakítására az összetett menők között. A szervezők maguk a 152 kilométeres szombati etapot tartották a királyetapnak, ami a kiemelt kategóriás Tourmalet megmászásával kezdődött, körülbelül 20 kilométeres, meredek emelkedő vezetett fel rá, majd az ehhez képest csak dombnak tetsző Hourquette d’Ancizan következett, zárásként pedig egy másik kiemelt kategóriás hegy, a Saint-Lary-Soulan Pla d’Adet leküzdése várt a mezőnyre, közel 11 kilométeres emelkedő vezetett fel a célig.

A Tour de France 14. szakaszának profilja – Forrás: letour.fr
A Tour de France 14. szakaszának profilja – Forrás: letour.fr

A legtöbb szakértő véleménye szerint ez a terep az összetett harmadik helyén álló Jonas Vingegaardnak fekszik, az idei szakaszgyőzelme pedig azt is jelezte, hogy a tavaszi bukása után valóban nagy formába került a Visma bringása, és minden adott volt egy újabb nagyobb párharcra a sárga trikós Tadej Pogačarral, aki az utolsó hétre minél nagyobb előnnyel szeretne ráfordulni. Nagy kérdés volt az is, hogy a második Remco Evenepoel mire képes ezeken a hosszú emelkedőkön.

A szakaszgyőzelemre ezúttal is pályáztak az összetettben hátrébb lévő bringások is, a Tourmalet-ra menet egy nagyjából húszfős elmenés alakult ki. A csúcsra érve ez a csoport is lefeleződött, nagyjából négy perc előnnyel kezdte meg a lejtmenetet és a hátralévő 60 kilométert. Az utolsó emelkedőre már csak öten maradtak, Michal Kwiatkowski (Ineos-Grenadiers), David Gaudu (FDJ), Ben Healy (EF), Oier Lazkano (Movistar) és Louis Mentjes (Intermarché-Wanty) bő másfél perces előnnyel kezdték a mászást, és ugyan mindannyian elég jól mennek hegyen, nem volt esélyük a begyorsuló, a Visma és az UAE által vezetett főmezőny ellen.

A Tour de France a Pireneusokba ért – Fotó: Anne-Christine Poujoulat / AFP
A Tour de France a Pireneusokba ért – Fotó: Anne-Christine Poujoulat / AFP

A záróemelkedő az első három kilométerén volt a legmeredekebb, és meglepetésre itt Evenepoel csapata, a Soudal-Quick Step ragadta magához az irányítást. Eközben Ben Healy mindenkit lerázott magáról, és szólóban küzdött a szakaszgyőzelemért. Az ír szívósan pedálozott felfelé és kilométereken át tudta is tartani az egyperces különbséget.

Az UAE ekkor váratlant húzott, a főmezőnyt otthagyva Adam Yates lendült támadásba, felborítva a szokásos koreográfiát, hogy Pogačarnak diktálja az utolsó pillanatig. Yates nem hozta különösebben lázba a riválisokat, nem vették üldözőbe. Úgy tűnt, hogy Yates Healyt befogva elviszi a szakaszgyőzelmet, míg a nagy nevek együtt megérkeznek. Pogačar viszont hirtelen támadást indított egy meredekebb részen, és máris néhány másodperces előnyben volt a nehezen reagáló Vingegaarddal és Evenpoellel szemben. Az utolsó 4,5 kilométert megkezdve az előreküldött Yates állt be segíteni a sárga trikósnak, de aztán nem sokat maradt mögötte a szlovén. Pogačar óriási tempóban haladt, és folyamatosan növelte a különbséget, Vingegaard Evenepoelt ugyan lerázta, de képtelen volt közelíteni, hiába adott bele mindent.

Pogačar száguldott a cél felé, végül 39 másodperccel verte Vingegaardt, és ehhez még hozzájött négy bónuszmásodperc is, így összetettben közel két perccel vezet a dánnal szemben. Evenepoel 1:10-es hátrányban érkezett, így összetettben a másodikról a harmadik helyre csúszott, és már több mint kétperces lemaradása van.

Eredmények:
14. szakasz, Pau-Saint-Lary-Soulan Pla d'Adet 151,9 km
1. Tadej Pogačar (szlovén, UAE Team Emirates)
2. Jonas Vingegaard (dán, Visma-Lease a Bike) +39 másodperc
3. Remco Evenepoel (belga, Soudal-Quick Step) +1:10
4. Carlos Rodríguez (spanyol, Ineos Grenadiers) +1:19
5. Giulio Ciccone (olasz, Lidl-Trek) +1:23

Összetett:
1. Tadej Pogačar (szlovén, UAE Team Emirates)
2. Jonas Vingegaard (dán, Visma-Lease a Bike) +1:53„
3. Remco Evenepoel (belga, Soudal-Quick Step) +2:22”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!