Vingegaard visszavágott, hátrányból visszajőve sprintelte le Pogačart

2024. július 10. – 17:59

Vingegaard visszavágott, hátrányból visszajőve sprintelte le Pogačart
Jonas Vingegaard Tadej Pogačart lehajrázva nyerte a Tour de France 11. szakaszát – Fotó: Molly Darlington / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

A címvédő Jonas Vingegaard és a sárga trikós Tadej Pogačar az idei Tour de France első nagy párbaját vívta meg a 11. szakaszon. Harminc kilométerrel a vége előtt még úgy tűnt, hogy Pogačar jelentősen növelni tudja az előnyét, de végül a dán nyerte a szakaszt. Vingegaard összetettben csak egy másodpercet csippentett le a szlovén előnyéből, de önbizalmának biztosan jót tett, hogy sprintben tudott nyerni.

Az Évaux-les-Bains és Le Lioran közötti 211 kilométerről előzetesen azt gondolták, hogy remek lehetőséget nyújt majd egy szökevénygyőzelemre, de a nagycsapatok mást terveztek erre a napra. Pogačar csapata, az UAE a nap leghosszabb emelkedőjén váltott nagy tempóra, és gyorsan lefaragta a főmezőny létszámát. Az 1549 méter magas Pas de Payrol tetejétől egy kilométerre az utolsó szökevényt, Ben Healyt is bedarálták. Ezután jött Pogačar pillanata, a meredeken gyors megindulásokra képes szlovén ezúttal is pillanatok alatt otthagyta riválisait. Csak Vingegaard tudott úgy-ahogy kapaszkodni mögötte.

Pogačar 7 másodperces különbséggel ért a hegytetőre, majd egy bátor lejtmenettel még tovább növelte az előnyét. Őt Vingegaard és a felzárkózó Primož Roglič üldözte, mögöttük pedig az összetett második helyén álló Remco Evenepoel csoportja száguldott. Tíz kilométernyi lejtőzés után Pogačar bő harminc másodperccel vezetett Vingegaardék előtt.

A következő emelkedő elején még tartotta a ritmust, de a dán jobban regenerálódhatott, és fokozatosan megközelítette a fáradni látszó Pogačart, akinek azért még maradt annyi a robbanékonyságából, hogy elvigye a 8 bónuszmásodpercet is jelentő hegyi hajrát. A táv hátralévő néhány kilométeren már együtt maradt a páros, akik mögött a Vingegaardról leszakadó Roglič és Evenepoel küzdött 40 másodpercre lemaradva.

A szakaszgyőzelmet végül a enyhén emelkedő célegyeneseben döntötték el. Vingegaard indította a hajrát, úgy tűnt, hogy Pogačar a végén lekerüli, de a szlovén nem bírta végigvinni a sprintjét, egy fél kerékkel kikapott.

A harmadik helyen Evenepoel érkezett meg, 25 másodpercre csökkentve a hátrányát, a céltól két kilométerre bukó Roglič lett a negyedik, a zsűri végül azonos idővel értékelte, mint Evenepoelt.

A súlyos bukás után felépülő Vingegaard a szakaszgyőzelem mellett egy másodpercet hozott Pogačaron, ő 15, a szlovén 14 másodperc bónuszt szerzett, de összetettben továbbra is a harmadik helyen áll 1 perc 14 másodperces hátránnyal. A második Evenepoel már csak 8 másodpercre van tőle.

Vingegaard eddig sem aggódott nagyon a hátrányán, többre számított, és sok szakértő szerint a Tour harmadik hetén következő hosszú emelkedők neki kedveznek majd, és a maga javára fordíthatja a versenyt. A szerdai győzelem is jó jelnek tűnik a formája szempontjából, mert egy Pogačarnak jobban kedvező etapon tudott fölénybe kerülni.

Eredmények:
11. szakasz, Évaux-les-Bains – Le Lioran 211 km
1. Jonas Vingegaard (dán, Visma-Lease a Bike) 4:58:00 – 42,48 km/h
2. Tadej Pogačar (szlovén, UAE) azonos idő
3. Remco Evenepoel (belga, Soudal-Quick Step) 25 másodperc hátrány

Összetett:
1. Tadej Pogačar (szlovén, UAE)
2. Remco Evenpoel (belga, Soudal-Quick Step) +1:06
3. Jonas Vingegaard (dán, Visma-Lease a Bike) +1:14

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!