A holland kapitány kiakadt az angolok tizenegyesén, szerinte a videóbíró tönkreteszi a futballt

2024. július 11. – 08:11

A holland kapitány kiakadt az angolok tizenegyesén, szerinte a videóbíró tönkreteszi a futballt
Denzel Dumfries talpalása Harry Kane ellen a Hollandia-Anglia Európa-bajnoki-elődöntőben 2024. július 11-én, Dortmundban – Fotó: Wolfgang Rattay / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Ronald Koeman szerint a videóbíró „tönkreteszi a futballt”. A holland válogatott szövetségi kapitánya azután fakadt ki, hogy az angolok 2-1-re legyőzték őket az Európa-bajnokság szerdai elődöntőjében. Véleménye szerint az angolok egyenlítő gólja egy vitatható tizenegyesből született, amit Angliában sosem fújtak volna be.

Xavi Simons góljával a hollandok már a 7. percben előnybe kerültek, de sokáig nem örülhettek a vezetésnek. A 14. percben az angol csapatkapitány, Harry Kane lőtt kapu fölé egy elé pattanó labdát a tizenhatoson belül, ami után a blokkolni igyekvő Denzel Dumfries lába eltalálta az övét. A videóbíró ellenőrizte az esetet, és úgy ítélték meg, hogy a holland védő letalpalta Kane-t, amiért a játékvezető végül büntetőt ítélt. A tizenegyest maga Kane lőtte be. Sokáig 1-1 volt a meccs állása, de a 90. perc legelején Ollie Watkins is betalált, amivel döntőbe rúgta az angolokat.

A lefújás után a holland kapitány felháborodottan nyilatkozott. „Véleményem szerint ezért nem szabadott volna büntetőt ítélni. Kane elrúgta a labdát, aztán összeértek a cipők. Nem lehet így rendesen játszani, és ez a VAR miatt van. Ez tényleg tönkreteszi a futballt” – idézte Koeman szavait a BBC. A holland kapitány hozzátette: ezt a tizenegyest Angliában nem adták volna meg.

A korábbi angol válogatott védő és az ITV szakértője, Gary Neville is osztotta ezt a véleményt. Azt mondta: „Mint egykori védő úgy gondolom, hogy ez egy abszolút szégyenletes döntés volt. Kizárt, hogy ezért tizenegyes járt volna. Ő csak blokkolni akarta a lövést. Számomra ez nem büntető.” Ezen a véleményen van egy másik volt angol válogatott védő, Jamie Carragher is.

A holland válogatott és a Liverpool csapatkapitánya, Virgil van Dijk is úgy érezte, hogy a tizenegyes volt a mérkőzés fordulópontja. „Szerintem a tizenegyes egy fontos fordulópont volt, Anglia önbizalmat merített belőle. Úgy vélem, nagyon sok téves játékvezető döntés született a kárunkra, de nem akarok a bíróról beszélni” – tette hozzá.

Az angol válogatott 2021 után ismét Európa-bajnoki döntőt játszik, a vasárnapi fináléban a spanyol válogatott lesz az ellenfelük.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!