Spanyolország négy perc alatt fordított a franciák ellen, 12 év után játszhat Eb-döntőt

2024. július 9. – 22:54

Spanyolország négy perc alatt fordított a franciák ellen, 12 év után játszhat Eb-döntőt
Lamine Yamal ennél jobban nem is helyezhette volna, ezzel a góllal egyenlítettek a spanyolok – Fotó: Severin Aichbauer / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

A németországi labdarúgó Európa-bajnokság első elődöntőjében a tornán eddig kimagaslóan teljesítő spanyolok 2–1-re legyőzték a franciákat. A spanyolok négy perc alatt fordítottak, miután a kilencedik percben hátránya kerültek. Lamine Yamal minden idők legfiatalabb Eb-gólszerzője lett, miután csodálatosan csavart a jobb felsőbe.

A spanyol fociválogatott érkezett jobb formában az elődöntőre, de a védelem jobb széléről elveszítette Carvajalt, a közepéről pedig Le Normand hiányzott. Mindez esélyt kínált a franciáknak, pláne, mert ők a legjobb összeállításukban játszhattak, és Mbappé már maszk nélkül vállalta a játékot. Legutóbb 2012-ben találkozott a két nemzet az Európa-bajnokságon, akkor a spanyolok simán nyertek 2-0-ra.

A balhátvéd Cuccurellát az első pillanattól fütyülték a nézők, a németek így tüntettek, hogy nem adtak a kezezése miatt tizenegyest a negyeddöntőben. Az első helyzet Fabian Ruiz előtt maradt ki, a fejese pontatlan volt.

Az első francia helyzetből viszont rögtön gól lett a kilencedik percben.

Dembele keresztlabdával játszotta meg a bal szélen Mbappét, aki mintaszerűen adott középre, Kolo Muani pedig négy méterről gyönyörűen fejelt a sarokba. Tíz perccel később ismét Mbappé dolgozott ki helyzetet, de most sokkal rosszabb szögből kellett volna Kolo Muaninak a kapu felé irányítani egy labdát, és nem is sikerült neki.

A 21. percben kissé váratlanul egyenlített Lamine Yamal, aki ezzel minden idők nagy focitornái közül a legfiatalabb gólszerző lett, hiszen csak négy nap múlva tölti be a 17. születésnapját. Az eddigi rekordot Pelé tartotta, a Barca szélsője majdnem egy évet vert rá. (A döntőben már 17 éves lesz.)

Yamal 24 méterről tökéletesen találta el a labdát, miután azt a Rabiot billentette ki, aki a meccs előtt sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy több kellene a játékostól, ha döntőt akar játszani. Maignan úszott a levegőben, de bármennyire is nyújtózott, nem tudta kiütni a jobb felsőből, és végül a kapufa segítette a gólvonalon túlra.

Négy perccel később Dani Olmo játszotta ki a jobb szélre a labdát a felzárkózó Jesus Navasnak, aki középre adott, ezt még mentették, de az érkező Olmo egy remek testcsellel lövőhelyzetet alakított ki magának, és a jobb alsóba lőtt volna, ha Koundé nem ér bele.

Olmo gólba tartó lövése, Koundé már nem tudott menteni – Fotó: Fabrice Coffrini / AFP
Olmo gólba tartó lövése, Koundé már nem tudott menteni – Fotó: Fabrice Coffrini / AFP

A védő lábáról pattant a hálóba a labda, de ezt a találatot a Lipcse középpályásának adták, aki így már harmadszor volt eredményes két gólpassza mellett. A franciák a torna alatt először voltak hátrányban.

A félidőig élénk maradt a játék, de az eredmény nem változott. A térfélcsere után Nico Williams elől a kimozduló francia kapus mentett, majd a francia beívelések okoztak veszélyt. Tchouameni vagy Upamecano fejese is veszélyes volt, de előbbiét Unai Simon fogta, utóbbié fölément.

Az utolsó 20 percre úgy fordultak rá a csapatok, hogy a franciák érezhető fölényben volt, de a nyomás átvészelése után percekig a spanyoloké volt a labda, és magabiztosan passzolgattak mind a saját, mind az ellenfél térfelén is.

A 76. percben egy spanyol védelmi hibát Theo Hernandez használhatott volna ki, de 15 méterről nem tudta leszorítani a labdát, így a lövése fölément. Mbappénak is volt egy jó lövése, de elkerülte a kaput. A másik oldalon Yamalnak is volt egy veszélyes kísérlete, de az is célt tévesztett.

Spanyolország úgy jutott be a döntőbe 2012 után ismét, hogy az idén is BL-győztes Real Madridból senki nem volt a kezdőcsapatban, de még a cserék közt sem. A döntőben viszont lehet, mert Carvajal visszakerülhet a védelemben. A vasárnap esti berlini fináléban a szerdai angol-holland győztese vár a hat sikeres meccsel a Berlini Olimpiai Stadionba érkező Moratáékra.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!