Eb-elődöntő: Spanyolország–Franciaország 2-1

Eb-elődöntő: Spanyolország–Franciaország 2-1
Fotó: Angelika Warmuth / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Az eddig minden meccsét megnyerő, az Eb legtöbb gólját szerző spanyolok találkoznak az öt meccsükből négyet kapott gól nélkül lehozó franciákkal. A spanyoloknál gond lehet az eltiltások miatt átalakított védelem, a franciáknál meglepetésre kikerült a kezdőből Griezmann. A tét már a döntőbe jutás, kövesse!

A szélvészgyors Nico Williams kapott egy nagyon hosszú labdát a balszélen, a védőjét nagyon simán lefutotta, de jött Maignan is a kapujából, és hihetetlen hidegvérrel el is hozta a labdát a spanyol elől, pedig ebből nagy baj is lehetett volna.

Fotó: Angelika Warmuth / Reuters
Fotó: Angelika Warmuth / Reuters

A második félidővel. Ezek szerint Deschamp is bízik abban, hogy a kezdő 11 képes lesz feltámadni.

Elkezdődött a második félidő
Spanyolország Spanyolország 2 - 1 Franciaország Franciaország

Akkor a franciák 3-1-re nyertek a Pancho Arénában, ma már biztosan nem lesz ez a végeredmény.

Érdekes lesz látni, változtat-e a félidőben majd Didier Deschamps.

Félidő
Spanyolország Spanyolország 2 - 1 Franciaország Franciaország

De egy már el is telt belőle.

Nem Koundé öngóljával, hanem Olmo találatával fordítottak tehát a spanyolok, az UEFA úgy látta, hogy Olmo lövése akkor is bement volna, ha a francia védő nem ér bele.

Fotó: Annegret Hilse / Reuters
Fotó: Annegret Hilse / Reuters

Nico Williams vett át mellel egy felszabadítást úgy, hogy egyből indította önmagát. A nagy sprint után a túloldalra váltott az érkező Yamalnak passzolva, ő pedig egy francia blokkot érintve hozott össze szögletet. A labda végül Maignan kezeiben kötött ki.

Majd Rodri tesz ugyanígy egy francia beadással. Hosszú percek után támadtak huzamosabb ideig a franciák, a vége egy, a tizenhatos oldala mellől elvégezhető, beadásra veszélyes szabadrúgás lett, hogy aztán azt is kifejeljék a spanyolok, ezúttal szögletre.

16 évesen.

Fotó: Bradley Collyer – Pa Images / Getty Images
Fotó: Bradley Collyer – Pa Images / Getty Images

De a fordítás után is maradnak fölényben a spanyolok, óriási lendületre kapcsoltak.

Villámgyors fordítás a spanyoloktól, egészen őrületes eddig az Eb-elődöntő. Hivatalosan Koundé öngóljának írták be a találatot.

GÓL!
Spanyolország Dani Olmo
Spanyolország Spanyolország 2 - 1 Franciaország Franciaország

Ballal csavarta be a bal felsőbe legalább 20 méterről, a labda a kapufáról vágódott be.

GÓL!
Spanyolország Lamine Yamal
Spanyolország Spanyolország 1 - 1 Franciaország Franciaország

A védőkön át lőtte kapura Mbappé, egy spanyol védőről levágódott a labda, ami majdnem így lett jó Kolo Muaninak, de őt is annyira meglepte, hogy játékba került, hogy nem tudott reagálni a helyzetre.

A védekezés közben elcsúszó Jesús Navas másodikra csak szabálytalanul tudott javítani Rabiot ellen, aki ha átjut a spanyolon, lényegében ziccerbe guríthatta volna a labdát a jobbon érkező Mbappé felé. Rabiot bokáját kell közben ápolni.

Fotó: Michaela Stache / Reuters
Fotó: Michaela Stache / Reuters
Sárga lap
Spanyolország Jesús Navas  (Gáncsolás)
Spanyolország Spanyolország

Moratának kellett nagyon mélyre menni, hogy fejelni tudjon, nem is sikerült jól. A korai gól nem rogyasztotta meg a spanyolokat, a kezdésnél látott lendülettel támadnak tovább.

Mbappé adott szuperpontos labdát a hosszú kapufa mellé, Kolo Muani lényegében azt a helyzetet fejelte be, amit Fabián Ruiz kihagyott az előbb a túloldalon.

GÓL!
Franciaország R. Kolo Muani  (K. Mbappé)
Spanyolország Spanyolország 0 - 1 Franciaország Franciaország

Ezúttal nem ő adta fel fejelésre, hanem ő maga fejelt a francia kapu elől, Yamal labdája találta meg, de fölé ment a fejes.

A baloldalról érkezett az emelés Fabián Ruiztól, de fejelni sem tudott a csatár, annyira magas lett a beadás.

A franciák fehér szerelésben, a spanyolok a megszokott piros-kékben. A mérkőzést a franciák kezdték.

Elkezdődött a mérkőzés
Spanyolország Spanyolország 0 - 0 Franciaország Franciaország

„Ha unalmasnak találja, nézzen másik meccset. Nem muszáj bennünket, teljesen rendben van” – reagálta Didier Deschamps, az Eb-elődöntős francia futballválogatott szövetségi kapitánya, amikor egy svéd újságíró megjegyezte, hogy a franciák öngólokkal és Kylian Mbappé tizenegyesével, akciógól nélkül jutottak el a legjobb négy közé.

Spanyol kollégája, Luis de la Fuente közben arról beszélt, hogy egyáltalán nem bánná, ha az Európa-bajnokságokon a nyolcad- és negyeddöntőkben eltörölnék a kétszer 15 perces hosszabbítást, és ha 90 perc után döntetlenre áll a két csapat, egyből a tizenegyespárbaj következzen. De la Fuente csapata a németek elleni negyeddöntőben épp a hosszabbításban harcolta ki a továbbjutást, a négy negyeddöntőből háromban nem dőlt el semmi 90 perc alatt, egyedül Hollandia tudott a rendes játékidő végére továbbjutni.

Így kezd a két csapat az elődöntőben:

Spanyolország: Unai Simón – Cucurella, Laporte, Nacho, Jesús Navas – Fabián Ruiz, Rodri – Williams, Olmo, Yamal – Morata

Franciaország: Maignan – Theo Hernández, Saliba, Upamecano, Koundé – Rabiot, Tchouameni, Kanté – Mbappé, Kolo Muani, Dembélé

A spanyoloknál hiányzik a védelemből a sárga lappal eltiltott Dani Carvajal és Robin Le Normand, őket a 38 éves Jesús Navas és a 34 éves Nacho pótolják. A sérülés miatt kiesett Pedrit a németek a helyére csereként beálló és remek formát mutató Dani Olmo helyettesíti.

A franciák icipicit alakítottak a felállásukon azzal, hogy Didier Deschamps hosszú idő után padra tette egyenes kieséses meccsen Antoine Griezmannt, aki helyett Ousmane Dembélé kezd, ő ment ki a támadósor jobbszélére. Változás még Adrian Rabiot kezdőbe rakása, ő Eduardo Camavinga helyett játszik a középpályán.

Fotó: Thilo Schmuelgen / Reuters
Fotó: Thilo Schmuelgen / Reuters

Ahogy az UEFA honlapjának előzetese is kiemeli, a torna talán legjobban támadó csapat találkozik az egyik legjobban védekezővel a mai elődöntőben. Az eddig ötből öt meccset nyerő spanyoloké a legtöbb gól (11), legtöbb kapura lövési kísérlet (102) és a legtöbb labdaszerzés (230), miközben az ellenfél franciák öt meccsből négyen gólt sem kaptak. Azt persze francia oldalon is tudják, hogy kapott gólok nélkül maximum a vereséget lehet elkerülni, a győzelemhez nem árt támadni is, de stabil védelemre mindig könnyebb építkezni. Ráadásul tapasztalattal is jól állnak, 8 éven belül ez a negyedik elődöntőjük nagy tornán, csak a 2020-ról 2021-re csúszott Európa-bajnokságon nem voltak ott a legjobb négy között 2016 óta.

Hamarosan kezdődik a mérkőzés
Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!