Franciaország büntetőkkel lőtte be magát a négy közé, Portugália kiesett a foci-Eb-ről

2024. július 5. – 23:46

Franciaország büntetőkkel lőtte be magát a négy közé, Portugália kiesett a foci-Eb-ről
Mike Maignan és Theo Hernandez ünnepli a négy közé jutást – Fotó: Wolfgang Ruttay / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

A futball-Európa-bajnokság Portugália-Franciaország-negyeddöntőben sem a rendes játékidőben, sem a hosszabbításban nem lőtt gólt egyik csapat sem, így a tizenegyesek döntöttek. A büntetőpárbajt 5-3-ra nyerték a franciák, és lettek Eb-elődöntősök.

A mérkőzés közvetítését itt tudják visszaolvasni >>>

A francia válogatott már az első perctől megpróbált dominálni, magasra feltolt védekezéssel akadályozta a portugál labdafelhozatalokat, és erre sokszor csak lagymatag hátsó passzolgatás volt a válasz. Ezzel együtt még mindig inkább Portugália mondhatta el magáról, hogy támadófocit játszik. Ha nem is veszélyes akciókkal, de legalább kapu közelébe kerültek. A francia csapat, amelyikben Kylian Mbappé most kezdő volt, mintha csak a kivárásra, egyetlen hibára várt volna.

A 12. percben legalább egy látványos megoldásra futotta a portugáloknak, a bal szélen Rafael Leão sarokkal adott kötényt egy francia védőnek, labdájával pedig indulhatott Nuno Mendes. A befejezés már kevéssé sikerült, a támadó lövése elkanyarodott a francia kapu előtt. Nem sokkal később Bruno Fernandes kísérlete már veszélyesebb volt, egy játékostárson megpattanó lövése Maignan kapust is elbizonytalanította egy pillanatra.

A franciák a 20. perc környékén találtak magukra, előbb Hernández távoli bombáját hárította Diogo Costa – ez volt a meccs első igazi helyzete – , majd Mbappé tört be a bal oldalon a 16-osra és játszotta át a védőket. A portugálok szerencséjére megpattant a középre adása, így hiába érkeztek a csapattársai. A 28. percben Mbappét ugratták ki megint, aki maga mögött hagyta a védőjét, majd a második hullámban érkező társai többször is kapura lőttek. Griezmann egy franciát lőtt ki, majd a következő lövést egy portugál védő blokkolta. Portugália is tudott zavart okozni, a bal szélen Rafael Leãót tudták nehezen tartani. Ronaldo gyakorlatilag észrevétlen maradt, alig kapott szerepet a támadásokban. A félidő végén megint a portugálok voltak a veszélyesebbek, Bruno Fernandes szabadrúgásból, Vitinha 16-oson belüli mozgásával és passzaival ijesztett rá a franciákra.

A második félidőben eleje hektikusan kezdődött, egyik csapat sem tudott igazán szervezett akciókat végigvinni, de az 50. percben Mbappé legalább a kaput eltalálta. A középre menő lövése rutingyakorlat volt Diogo Costának. Öt perccel később megint Mbappé vált főszereplővé, Bruno Fernandes pont telibe találta a labdával a francia fejét. A csatár arcsérülése miatt már eddig is maszkban játszott, fájdalmas lehetett neki az újabb becsapódás, de tudta folytatni a játékos.

Negyedóra után látványosan felélénkültek a portugálok, jóval kreatívabb játékot mutattak, és egyre több helyzetük volt. Bruno Fernandes nagyszerű kiugratása után Maignan tolta ki bravúrral a lapos lövést, majd a következő támadásnál már Cancelo kísérletét védte, és Vitinha sem tudta meglepni. A franciák sem maradtak sokáig adósak nagy helyzettel, a 66. percben Kolo Muani próbálta bevenni a portugál kaput, ha már Diogo Costo kilépett, de a kapus még bele tudott kapni a lövésbe. A 72. percben megint ő mehetett volna mennybe, jobb oldalról próbálkozott, és a megtekert lapos lövése csak centikre kerülte el a másik oldali kapufát. A franciák egy kicsit felpörögtek ebben a szakaszban, és ez a becserélt Dembelének is volt köszönhető, a jobb oldalon életet lehelt a támadásokba, és egy keresztlécet eltaláló kísérlete is volt. A meccs rendes játékidejének végén még Kante nőtt föl hozzá, két jó lövése is volt a franciának. A portugálok is meg-megvillantak, de már óvatosabban mentek előre,

A 90+1. percben Thuram iramodott meg a jobb oldalon, és bár hatalmasnak tűnt a sebességkülönbség közte és a 41 éves Pepe között, a védő rutinosan meg tudta akasztani a franciát, majd végül az alapvonalnál még szerelni is tudta. A 90+3. percben még Mbappé is eldönthette volna a meccset, középről, 18 méterről csavart kapura, Diogo Costa azonban résen volt, leszedte a bal felső sarok felé tartó lövést.

A hosszabbításban először a portugálok előtt adódott lehetőség, Ronaldo kapott a kapu előtt labdát, de néhány méterről is sikerült az égbe lőnie. A 96. percben a franciák is elpuskáztak egy ígéretes támadást, a pályán áthasító Dembelé a kapu előtt Mbappét kereste a passzával, de a csatárt valahogy blokkolta a nem sokkal korábban földre huppanó, majd visszaérő Pepe. A hosszabbítás első 15 percének nagy lehetősége Rafael Leãoé volt, egy beadás után belsővel tette kapura a labdát, de Upamecano jól blokkolt, a visszapattanót pedig már nem találta el a portugál.

Az utolsó 15 percnyi játékot leginkább a küzdelmes szóval lehet jellemezni, már egyik csapat sem volt igazán éles, leszámítva az utolsó egy percet, amikor előbb portugálok robogtak végig a pályán, és végül 14 méterről Mendes lőhetett kapura – Maignan fogta – , majd Thuram próbált mindent egy lapra feltenni, de ötösnél végül lebirkózták a portugál védők. Jöhettek egy 11-esek.

A franciáknál Dembelé kezdte a büntetőket, és simán belőtte a magáét, a másik oldalon Ronaldo sem hibázott, megtorpanás után is bevágta a jobb alsó sarokba. A második párban Fofana okosan középre lőtt, Bernardo Silva pedig a bal felsőbe. A harmadik sorozatban Koundé bombázott a kapuba, de a portugál Joao Felix hibázott, a jobb alsó kapufát lőtte ki. Előnybe kerültek a franciák. A negyedik emberek közül Barcola bevágta, de Nuno Mendes elbírta a terhet, és ő is kapuba lőtt. Az ötödik körben Hérnandez következett, de az ő lövését sem tudta hárítani Diogo Costa, aki az előző meccsen egymás után három 11-est is megfogott a szlovénok ellen. Franciaország 5-3-re nyerte a büntetőpárbajt és jutott a legjobb négy közé, ahol a spanyolok lesznek az ellenfeleik.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!