C. Ronaldo büntetőt rontott, majd javított, Portugália tizenegyespárbajjal ejtette ki Szlovéniát

2024. július 1. – 23:45

C. Ronaldo büntetőt rontott, majd javított, Portugália tizenegyespárbajjal ejtette ki Szlovéniát
Portugália 0-0 után tizenegyesekkel nyert Szlovénia ellen az Eb-nyolcaddöntőben – Fotó: Wolfgang Rattay / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Portugália 0-0 és egy drámai hosszabbítás után tizenegyesekkel nyert Szlovénia ellen a nyolcaddöntőben. Cristiano Ronaldo büntetőt hibázott a hosszabbításban, Benjamin Šeško ajtó-ablak ziccert hagyott ki nem sokkal később, miközben a kapus Jan Oblak a végsőkig tartotta a szlovén csapatot. A büntetőpárbajban javítani tudott C. Ronaldo, a kapus Diogo Costa pedig háromból három lövést védve elintézte a továbbjutást. Pénteken portugál-francia negyeddöntő jön.

Portugália rendesen bekezdett a második hétfői nyolcaddöntőn Szlovénia ellen, a második percben Pepe Dias vétette el a szlovén kaput az ötös sarkáról, az ötödik percben pedig Cristiano Ronaldo vette át rosszul a labdát a tizenhatoson belül Rafael Leão megiramodása után, vagyis gyors egymásutánban kezdték kidolgozni az előzetesen esélyesebbnek látott portugálok. A két csapat a kezdéskor egyébként már régen tudta, hogy Franciaországgal találkoznak majd a pénteki negyeddöntőben, a portugál csapat még a melegítés előtt, a pálya közepén nézte a kivetítőn, ahogy a franciák a hajrában megszerzik a győzelmet Belgium ellen egy öngóllal.

A korai nagy lendület 10 perc után némileg megtorpant portugál oldalon, de látványosabb jelenetek így is akadtak, javarészt Cristiano Ronaldónak köszönhetően, aki volt, hogy dekázgatással vitte ki a labdát a szlovén védők közül, többször meg sarkazással próbálta játékba hozni a társait.

A harmincadik percben megint Ronaldo volt ott a portugál helyzetnél, de hat méterről nem lett túl erős a fejese, amit Oblak könnyen védett. Nem sokkal később Rafael Leão harcolt ki veszélyes helyen egy szabadrúgást egy újabb remek sprinttel, a labda mögé CR7 állt oda, a rendkívül erős szabadrúgás pedig nem sokkal kerülte el a bal felsőt. A 40. perchez közeledve egy gyorsan végigvitt szlovén támadás hozhatott volna némi izgalmat, de Nuno Mendes pont visszaért, és szögletre vágta a labdát Andraž Šporar már lövésre lendülő lába elől.

A félidő végére feléledtek a szlovénok, több támadást is vezettek, ezek közül talán a Benjamin Šeško távoli lövésével végződő emelhető ki, de az is nagyon könnyű fogás volt Diogo Costának, mivel pontosan a kapus ölébe szállt. Az első félidőt a talán addigi legnagyobb portugál helyzet zárta, a kapu felől kapott lekészítésre érkező João Palhinha lövése a kapufa külső szélét kapta el, nagyon közel jártak itt a portugálok a gólhoz, de maradt a gól nélküli döntetlen a szünetre.

Fotó: Wolfgang Rattay / Reuters
Fotó: Wolfgang Rattay / Reuters

A második félidő kezdéseként João Cancelo bolondította meg a szlovén védőket a jobbszélen pár csellel, és bár a beadása rossz helyre ment, Bernardo Silva egyből lecsapott a lecsorgóra, de csak egy pocsék lövést tudott összehozni. Pár perccel később a szlovénok jutottak el a portugál kapu előterébe, Šporar jól is lépett ki a védők mögé, ám lesen volt.

Cristiano Ronaldo az 55. percben újra jó helyről elvégzett szabadrúgással jöhetett, meg is lepte Oblakot, hogy középmagasan, a sorfal mellett, a kapu közepét célozta meg, nem is tudta fogni a szlovén kapus, de kiütni sikerült neki.

Miközben a portugálok szinte folyamatosan támadtak, a szlovénok csak a kontrákban és leginkább Šeško sebességében bízhattak, aki egy-egy megindulásával azért megizzasztotta a portugálokat. Főleg a 41 éves Pepe ellen volt sebességfölényben, de a rutinos portugál védő remekül pótolta helyezkedéssel a hiányosságát, és hiába sprintelt nagyot Šeško, a végén csak nagyon gyengén és nagyon pontatlanul tudott lőni a 60. perc után.

Eközben a szlovén szurkolók Eb-meccsen az UEFA szigora miatt viszonylag ritkán látható pirotechnikai eszközt is bevetettek a lelátón a nagy éneklés közben, hátha ezzel meg tudják védeni a szlovén kaput a portugál rohamoktól.

Fotó: Wolfgang Rattay / Reuters, Kai Pfaffenbach / Reuters Fotó: Wolfgang Rattay / Reuters, Kai Pfaffenbach / Reuters
Fotó: Wolfgang Rattay / Reuters, Kai Pfaffenbach / Reuters

A rendes játékidő utolsó 20 percében érezhetően utolérte a meccs tétje jelentette nyomás a két csapatot, sokkal feszültebbé vált a légkör, mindenki próbált egyre kisebb kockázatot vállalva, óvatosabban eljutni a talán továbbjutást jelentő gólig. Persze a portugáloknak nagy gyakorlatuk van az óvatosra vett 90 percekkel, a legutóbbi hat egyenes kieséses Eb-meccsükből 4 csak a hosszabbításban vagy azután dőlt el.

Azért nem teljesen erre játszottak, a 89. percben Ronaldo mozgott be a védők mögé, kapta is a labdát, amit egyből meglőtt, de Oblak jó helyen állt, furcsa mozdulattal, de fogta a lövést, ami akár a továbbjutást is eldönthette volna.

De nem döntötte, így a 2024-es Eb-n második alkalommal jöhetett a hosszabbítás. Szlovénia érezhetően erősen tartalékolni kezdett, amitől jelentősen esett az amúgy sem nagy iramú meccs sebessége. Portugália irányított, de a hosszabbításban nem tudták tesztelni az addig mindent védő Oblakot igazán veszélyes próbálkozásokkal.

A nagy kivárás viszont visszaütött, a 103. percben Diogo Jota tört be a szlovén tizenhatoson belülre, az előtte álló Vanja Drkušić felborította, Daniele Orsato játékvezető pedig minimális gondolkodás után befújta a büntetőt. Azt természetesen Cristiano Ronaldo vállalta el, ám nem ment a mennybe, és nem lőtte meg az első gólját az idei Eb-n, Oblak ugyanis továbbra is verhetetlen volt, nagy vetődéssel kiütötte a bal alsóba tartó lövést. A hosszabbítás szünetében a portugál játékosoknak a kihagyott büntető miatt zokogó C. Ronaldót is vigasztalniuk kellett.

Vanja Drkušić felborítja Diogo Jotát, Cristiano Ronaldo viszont kihagyja az emiatt kapott tizenegyest – Fotó: Heiko Becker / Reuters, Lee Smith / Reuters Vanja Drkušić felborítja Diogo Jotát, Cristiano Ronaldo viszont kihagyja az emiatt kapott tizenegyest – Fotó: Heiko Becker / Reuters, Lee Smith / Reuters
Vanja Drkušić felborítja Diogo Jotát, Cristiano Ronaldo viszont kihagyja az emiatt kapott tizenegyest – Fotó: Heiko Becker / Reuters, Lee Smith / Reuters

A büntető hárítása után sem maradt munka nélkül Oblak, a hosszabbítás második félidejének elején Palhinha fejesét kellett kitolnia a felső léc alól. Közben a 110. percre a teljes szlovén védelem besárgult, így nem volt elég, hogy a fáradtsággal is meg küzdeniük, még arra is figyelniük kellett, nehogy emberhátrányba kerüljenek a legfontosabb, legnehezebb percekre.

Šeško a 114. percben hatalmas lehetőséget kapott, egyedül vezethette rá Diogo Costára, de nem tudta eltekerni jobb belsővel a labdát a kapus mellett, aki lábbal hárította a 16-os vonaláról érkező lövést. Ronaldo kihagyott büntetője és ez a helyzet volt a két legnagyobb a hosszabbításban, de egyik sem ment be, így jöhetett a tizenegyespárbaj.

Szlovénia kezdett,

  • Josip Iličić kihagyta az elsőt, Diogo Costa jól érezte a bal alsó sarkot, megfogta a szlovén tizenegyest; 0-0;
  • Cristiano Ronaldo elsőként állt oda a portugálok közül, ezt magabiztosan vágta be a jobb alsóba, bár Oblak ezúttal is érezte, merre kell vetődnie; 1-0
  • Diogo Costa a második tizenegyesnél is érezte az oldalt, Jure Balkovec a kapu jobb oldalába lőtt, de a portugál kapus védett;
  • Bruno Fernandes a jobb alsóba gurított tizenegyesével pedig már 2-0-s előnyt szereztek a portugálok;
  • Diogo Costa harmadikra is védeni tudott, tökéletesen érezte Benjamin Verbič lövését is, ezzel helyzetbe hozta a portugálokat;
  • Bernardo Silva pedig belőtte, ezzel három kör után eldőlt a továbbjutás.

Portugália pénteken Franciaországgal játszik az elődöntőbe jutásért.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!