Grúzia ráijesztett a spanyolokra a nyolcaddöntőben, a vége 4-1-es spanyol gázolás lett

2024. június 30. – 21:24

Másolás

Vágólapra másolva

Portugália legyőzése és a csoportból továbbjutás után a nyolcaddöntő elején is nagyot villant az Európa-bajnokság eddigi meglepetéscsapata, Grúzia, miután a 18. percben vezetést szereztek a spanyolok ellen.

Az első valamirevaló grúz támadás végén a portugálok ellen is betaláló Hvicsa Kvarachelia érkezett középen, de végül nem ő találta el jól a beadást, hanem a spanyol védő, Robin Le Normand ért bele olyan szerencsétlenül, hogy öngólt szerzett.

Fotó: Lars Baron / Getty Images
Fotó: Lars Baron / Getty Images

Pedig Spanyolország egészen gyorsan, tulajdonképpen még az első játékperc vége előtt jelezte, hogy maximálisan komolyan veszi az Eb eddigi meglepetéscsapatát, Grúziát, és úgy estek neki az ellenfélnek, mintha csak a világranglista-vezetővel találkoznának a döntőben. A továbbjutást az utolsó csoportkörben Portugália legyőzésével megszerző Grúzia az egyenes kieséses szakaszba érve egészen más tempójú focival találta magát szemben.

Álvaro Morata már az első perc vége előtt tizenegyest reklamált, amikor elesett a grúz kapu előtt, Pedri pedig a hatodik percben nagy védésre késztette Giorgi Mamardasvilit, közvetlen az első tíz perc letelte előtt pedig Dani Carvajal tette próbára az Eb-n eddig remek teljesítményt nyújtó kapust egy szöglet után. Tíz perc játék után egyébként 81 százalék volt a spanyolok labdabirtoklása, a grúzok, mondhatni, alig rúgtak labdába ellenük.

Amikor viszont náluk volt a labda, azzal élni tudtak, a 18. percben gyorsan megszerezve a vezetést.

Az egyértelműen kontratámadásokra berendezkedett grúzok árgus szemekkel lesték az egy-egy rossz spanyol átadást, amiből azonnal óriási sprinttel indultak meg. Az első harminc percben több ilyen lehetőségük is volt, de a kapuhoz érve volt mindig egy visszaérő spanyol játékos, aki el tudta hárítani a fokozódó veszélyt. Közben a spanyolok a tőlük megszokott, rengeteg passzra építő játékot hozták, folyamatosan keresve a rést a grúz védelemben. Amikor véletlenül találtak is valamit, Mamardasvili biztos kézzel védett a kapuban, a 35. percben például Cucurella erős távoli lövésénél.

A 38. percben egy spanyol kontra végén az azt megindító Nico Williams csavart a bal alsó felé, de Mamardasvili megint védett. Egy perccel később, Rodri pontosan 16 méterről érkező lövésénél viszont már tehetetlen volt, kifogyott a bravúrokból a bal alsó felé tartó lövésénél, így Spanyolország egyenlíteni tudott.

A félidő előtt megtalált egyenlítés némileg megnyugtatta a spanyolokat, legalábbis a szünetig már nem indítottak hatalmas, csak spanyol léptékkel nézve normális méretű rohamokat, de látszólag megelégedtek a félidei döntetlennel.

A második félidő legelején majdnem még nagyobb sokkot okoztak a grúzok: egy újabb kontra közben Kvarachelia nézett fel és vette észre, hogy a spanyol kapus, Unai Simón nagyon kint áll a kapujából, és a felezővonalról kapura is tűzte – nem sokon múlt, hogy betaláljon.

A nagy spanyol ijedelem gyorsan örömbe fordult, amikor az 50. perc után megismétlődött az első spanyol gól előtti koreográfia. Előbb jött Mamardasvilitől egy nagy védés (ezúttal egy Lamine Yamal-szabadrúgásnál), a bravúrt pedig egy spanyol gól követte, Yamal beadásából Fabián Ruiz fejelt a kapuba egészen közelről.

Fabián Ruiz fejesével fordított Spanyolország – Fotó: Stu Forster / Getty Images
Fabián Ruiz fejesével fordított Spanyolország – Fotó: Stu Forster / Getty Images

Yamal a gólpassza után rövidesen két lövéssel is közel került a gólhoz, de az nem jött össze neki, így egyelőre nem tudott rekordot dönteni azzal, hogy az Eb-k történetének legfiatalabb gólszerzője legyen 16 évesen.

Grúzia egygólos hátrányban sem adta fel, Georgij Csitaisvili például a 68. percben került helyzetbe, de nem találta el a kaput. A grúz csapat játéka nem hordozta magában a közvetlen életveszélyt, de pont annyit hoztak, hogy a spanyolok ne kényelmesedhessenek el, ne üljenek le. Nem is tették meg, a 74. percben remek összjáték után passzolt középre Yamal, a beadásából pedig öngól született, ám előtte Yamal lesen kapta a labdát, így maradt a 2-1.

De csak pillanatokig, a következő spanyol támadásból ugyanis már meglett a harmadik gól: az előző gólok előkészítésében tevékenykedő, az egész meccsen rendkívül aktív Nico Williams kapott labdát a balon a saját térfeléről, bevezette a grúz tizenhatoson belőle, majd felvágta a labdát a léc alá, eldöntve a mérkőzést.

Szinte egyből meglehetett volna a negyedik spanyol gól is, Williams ezúttal Dani Olmo elé tálalt, aki a tizenhatoson belül belsővel helyezett a bal alsóba, de a túl gyenge lövésre simán rávetődött Mamardasvili.

A 83. percben már Olmo nyerte kettejük párharcát, az egyre hevesebben zuhogó esőben a kapu előtt kapott jó labdát a spanyol, majd kilőtte a jobb alsót, Mamardasvili mozdulni sem tudott rá, csak szemmel követte a labdát, ahogy 4-1 lesz a spanyoloknak.

Már Olmo gólja előtt is szinte egykapus gyakorlássá alakult át a meccs, a hajrára pedig hatványozottan igaz lett ez, a spanyolok volt, hogy négy a kettő elleni helyzetet szórakoztak el.

Spanyolország a korai hiba ellenére teljesen megérdemelten nyerte meg az Eb egyik legjobb iramú meccsét, és július 5-én, a házigazda Németország ellen játszik majd 18.00-tól Stuttgartban a negyeddöntőben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!