Zacher Gábor szerint óriásit hibázott az orvosi személyzet Varga Barnabás sérülésénél

2024. június 24. – 12:07

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Zacher Gábor szerint óriásit hibázott az orvosi személyzet, hogy csak késlekedve mentek be a pályára a magyar-skót Európa-bajnoki-mérkőzésen, amikor Varga Barnabás eszméletlenül terült el a földön a skót kapussal való ütközés után.

Zachert sokan toxikológusként ismerik, de mentősként futballmérkőzéseken is dolgozik, gyakran feltűnik a pálya mellett válogatott és NB I.-es meccseken, így közvetlen tapasztalata van a futballmérkőzések egészségügyi protokolljával kapcsolatban. Az Rtl.hu-nak azt mondta, a Varga Barnabáséhoz hasonló esetekben az orvosnak akkor is be kell rohannia a játékoshoz a pályára, ha a játékvezető nem állítja meg a játékot, mert a focista életénél semmi sem lehet fontosabb.

„Ültem a tévé előtt, és azt mondtam, hogy ilyen csak a mesében van.

Van egy német egészségügyi ellátórendszer, amiről azt mondják, hogy a világon az egyik legjobb. Ráadásul az akut, a sürgősségi ellátásuk is fantasztikus. És akkor ilyen hibát követnek el?” – mondta Zacher.

Véleménye szerint Varga sérülése után, függetlenül attól, hogy a játékvezető megállítja-e a játékot, a hordágycsapatnak kutya kötelessége lett volna egyből elindulni. „Mert itt a focista életéről van szó (…) Ilyenkor nem számít, hogy éppen zajlik a játék. Ott vagyunk a beteg mellett, elkezdjük a munkát. Ilyenkor mi orvosok vagyunk, és tökmindegy, hogy ez épp egy stadion, százezer nézővel.”

„Úgy gondolom, hogy óriásit hibázott a beindulással az orvosi személyzet”

– mondta Zacher, aki arról is beszélt, mennyi mindent kell magával cipelnie a pályára szaladó orvosi személyzetnek. „Ilyenkor legalább egy húszkilós hátizsák, egy tizenöt kilós defibrillátor és a legalább tizenöt kilós orvosi táska van velünk. És a hordozható hordágy, a nyakrögzítő. A felszerelésünk mindent egybevetve nagyjából hetven-nyolcvan kiló. És így kell futva megtennünk a távolságot. Aki ezt nem bírja, ne csinálja!” – tette hozzá.

A Varga Barnabáshoz érkező magyar csapatorvos szinte egyből mutatta, hogy hordágyra lesz szükség, azonban a hordágycipelő csapat sokáig az oldalvonalon tétovázott, valószínűleg arra vártak, hogy a játékvezető is engedélyt adjon a pályára lépésükre. Végül Szoboszlai Dominikék fellépésére is szükség volt ahhoz, hogy elinduljanak a sérült játékoshoz, akinek az ápolását ekkor már lepedőkkel takarták el a közönség elől. Később kiderült, hogy Vargának több arccsontja is eltört és műteni kell, így számára biztosan véget ért az Európa-bajnokság.

A Ferencváros csapatorvosa, dr. Pánics Gergely nyilatkozott a klub honlapjának Varga állapotáról. Azt mondta: „Barni az ütközéskor agyrázkódást szenvedett, az eszméletét is elvesztette. A mentőhöz érve már visszatért a tudata, ezt követően bevitték a stuttgarti klinikára, ahol a kivizsgálás után felállították a terápiás tervet, eszerint meg fogják műteni. Csatárunk többszörös arckoponyacsont-törést szenvedett, több kisebb és nagyobb csont is eltört az arcában, volt, amelyik el is mozdult. Az operáció után két napig bent tartják, ha minden jól alakul, szerdán engedik ki.”

„Ami a német protokollt és az elsősegélynyújtást illeti, nem szeretném kommentálni, mivel nem ismerem részletesen és nem én felelek érte. Annyit viszont elmondhatok, hogy volt lehetőségem meglátogatni Barnát a kórházban, és azt tapasztaltam, hogy szakértő kezekben van, és nagy odafigyelésben részesül”

– mondta el a Fradi csapatorvosa.

A The Telegraph sportrovatának szerzője, Oliver Brown arról írt a meccs után, hogy az UEFA-nak komoly kérdésekre kell válaszolnia a Varga Barnabás-ügy kezelésével kapcsolatban. Párhuzamot vont a három évvel ezelőtt történtekkel, amikor a dán Christian Eriksen szívrohamot kapott az Eb-n és összeesett a pályán, és azt írta: „Az UEFA számára komoly kérdéseket vet fel, hogy hogyan kezelték ezt a jelentet. Miért zoomoltak a rendezők azonnal a bajba jutott játékosra, amikor Eriksen szívmegállásának emlékei még olyan frissek? És miért tartott olyan sokáig a helyzet súlyosságának felfogása, hogy Szoboszlainak magának kellett megfognia a hordágyat?” Kiemelte, hogy még a BBC műsorvezetője, Gabby Logan is elnézést kért a nézőktől, amiért a rendezők ilyen sokáig mutatták közelről a magyar csatár ütközését és ápolását.

Az eset kezelésével kapcsolatban kérdéseket küldtünk az UEFA-nak és az MLSZ-nek, amint választ kapunk, frissítjük a cikket.

Frissítés 15:52: Hétfő délután az UEFA reagált a megkeresésünkre. Azt írták: „Szakszerű volt a koordináció a helyszínen lévő összes egészségügyi személyzet között, és minden a vonatkozó egészségügyi eljárásoknak megfelelően történt. Nem volt késedelem a játékos kezelésében és segítésében.” Hozzátették, hogy Varga fejsérülése után „15 másodpercen belül megtörtént a csapatorvos beavatkozása, majd azonnal követte őt a második számú stadionorvos, hogy elvégezzék a sérülés első értékelését, és megfelelő kezelést biztosítsanak a szokásos orvosi eljárásoknak megfelelően.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!