Orbán rózsaszín nyakkendőjéről cikkezett a stuttgarti sajtó

2024. június 20. – 10:48

Orbán rózsaszín nyakkendőjéről cikkezett a stuttgarti sajtó
Orbán Viktor miniszterelnököt (j) köszönti Winfried Kretschmann, Baden-Württemberg miniszterelnöke a tartomány és Stuttgart városa által szervezett, a Magyarország-Németország labdarúgó mérkőzést megelőző hivatalos fogadáson Stuttgartban 2024. június 19-én. Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda

Másolás

Vágólapra másolva

A német-magyar Eb-meccs előtt három és fél órával Orbán Viktor miniszterelnök szerda délután a stuttgarti polgármesterrel, Frank Nopperrel és Baden-Württemberg miniszterelnökével is találkozott az Új Kastélyban.

A Stuttgarter Zeitung már a címében kiemelte, hogy a sport állt a találkozó és a fogadás középpontjában, a politika most tabu volt. A tudósításban beszámoltak arról, hogy a magyar delegáció kis késéssel érkezett, és egy teljes bekezdést szenteltek annak, hogy Orbán rózsaszín nyakkendőben jelent meg, ami semmiképp sem tekinthető politikai állásfoglalásnak. A rózsaszín a meleg mozgalom színe, Magyarországon pedig ellenük érvényben lévő törvények vannak.

Orbán nyakkendőjének színe egyébként kísértetiesen emlékeztetett arra a mezre, amit a németek viseltek az általuk 2–0-ra megnyert meccsen, és ami egyébként eladási rekordokat döntött, még ha megosztónak is tartják az országban.

„Brüsszelben csak bajkeverőnek, akadálynak tekintik, de barátságosabbnak tűnik élőben, mint a televízióban” – írta a lap. A polgármester teljesen kékbe öltözött feleségével beszélgetett elsősorban.

Olaf Scholz kancellár ezt a fogadást lemondta, csak a stadionban találkoztak, de Berlinben is összefuthatnak. A magyar kormányfő visszatér Stuttgartba a vasárnap esti skót-magyarra, ahol eldől, matematikai esélyét ki tudja-e használni a két vereséggel kezdő magyar válogatott. Ezúttal is megemlítették, hogy Orbán nagy összegeket fordít a sportra és a focira.

A felszólalók az 1954-es vb-ről beszéltek, ahol a nyugatnémetek nagy meglepetésre 3:2-re nyertek, amit Orbán soha be nem gyógyuló sebnek nevezett. A miniszterelnök nagy vágya, hogy a két ország focicsapatát láthassa még egyszer vb-döntőben.

A lap cikke szerint az egyik szervező örült annak, hogy a magyar kormányfő nem mondott semmi hülyeséget. Akadt olyan prominens elöljáró, aki nem szeretett volna vele találkozni. A kormányzó baloldali SPD stuttgarti képviselője, Andreas Stoch helyesnek tartotta, hogy most nem kritizálták Orbán politikáját, de ez nem azt jelenti, hogy „figyelmen kívül hagyjuk azt, amit a magyar miniszterelnök képvisel”.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!