Ha csak 5 percet játszik, akkor is nagyot alkot – az Eb-n robbanhat be a törökök csodagyereke

2024. június 19. – 15:38

Ha csak 5 percet játszik, akkor is nagyot alkot – az Eb-n robbanhat be a törökök csodagyereke
Fotó: Pedro Castillo / Getty Images

Másolás

Vágólapra másolva

„Olyan, mintha a labda az egyik belső szerve lenne, annyira magabiztosan bánik vele. Ez volt már fiatalon a legfontosabb képessége” – így jellemezte Arda Gülert, a török válogatott 19 éves tehetségét első edzője, Erol Tokgozler.

Güler egy 26 méterről eleresztett távoli bombával hívta fel magára a figyelmet a németországi Európa-bajnokságon, amivel a csapata újra vezetést szerzett a grúzok ellen. A törökök végül 3-1-re nyertek, de a meccs után nyilatkozó Güler szerint a gólszerzéssel még nem vált valóra minden álma az Eb-n, és azt is elárulta, több realos csapattársa és Carlo Ancelotti is külön gratulált a góljához.

A török tinisztár ezzel Cristiano Ronaldo rekordját döntötte meg, ő lett a legfiatalabb játékos az Eb-k történetében, aki gólt szerzett a debütáló meccsén. Güler itt nyilván nem állna meg, ha a török válogatott a csoportjából bejut az egyenes kieséses szakaszba, a fiatal játékos az Eb nagy sztárja lehet.

Güler a szezon vége felé közeledve már klubjában, a Real Madridban is többször megvillant, 10 meccsen 6 gólt szerzett a spanyol ligában. Pedig nem indult jól az első szezonja a Realnál azok után, hogy a spanyol klub a Barcelona és a Manchester City elől is elhappolta a Gülert 20 millió euróért a Fenerbahcétól. A török játékost több sérülés is hátráltatta 2023-ban, meg is kellett műteni a térdét, így egészen 2024 januárjáig kellett várnia arra, hogy bemutatkozhasson a Realban egy Spanyol Kupa-meccsen.

Güler már korábban, a török Szuperligában is hamar megvillantotta képességeit, a rúgótechnikáját, az eleganciáját és hogy szorított helyzetben is remekül dönt. A Güler képességeit jól ismerők szerint a játékos akkor is nagyon hasznos csapattagnak számít, amikor csapata labdát veszít, és letámadnia vagy védekeznie kell. A korábban idézett edző, Tokgozler szerint sok tehetséges játékos van, de Gülerben az a kiemelkedő, hogy mindig sokat hozzátesz a csapata játékához. „Ha csak 5 percre jön be, akkor is alkot valamit” – mondta róla edzője.

Gülerről egyébként már 12 éves korából terjed egy sztori, amikor még labdaszedő volt a pálya mellett első klubja, a Gençlerbirliği felnőtt meccsein. 2018-ban a felnőtt csapat a Trabsponzorral játszott, és a vendégeknek tizenegyest ítéltek. A Gençlerbirliği kapuja mögött álló Güler pedig odakiabálta a kapusnak, hogy merre vetődjön, aki ki is védte a büntetőt.

Alig múlt 16 éves, amikor a Fenerbahcéban egy Európa Liga-mérkőzésen bemutatkozhatott. A török klub akkori edzője, a portugál Vítor Pereira azt mondta róla, hogy a Porto akadémiáján 5 év alatt alig látott olyan kiemelkedő képességű futballistát, mint Arda Güler.

A török első osztályban 2022 márciusában lőtte az első gólját, ezzel a klub történetének legfiatalabb gólszerzője lett a ligában. Azon a meccsen annak a Mesut Özilnek a helyére érkezett csereként, akit az egyik legnagyobb idoljának tartott pályája kezdete óta. A két játékos képességeit is sokszor hasonlították egymáshoz, de egy fontos különbség biztosan van kettejük között: Gülernek sokkal veszélyesebbek és erősebbek a távoli lövései.

Ezt a rugótechnikát már a török válogatottban is megmutatta Güler, amikor a Wales elleni selejtezőn a 16-oson kívülről lőtt a grúzok elleni találathoz hasonlóan nagy gólt.

A törökök szövetségi kapitánya, Vincenzo Montella is úgy véli, hogy Güler az Európa-bajnokságon robbanhat be igazán. Amikor a kapitányt a grúzok elleni meccsen az 50. születésnapjáról kérdezték az újságírók, akkor Montella Güler felé mutatva csak annyit mondott: „Itt van a tökéletes ajándék, ennél jobbat nem is kaphattam volna.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!