Mbappé felszólalt Le Pen szélsőjobboldali pártja ellen: A megosztó eszmék ellen vagyok

2024. június 17. – 05:22

Mbappé felszólalt Le Pen szélsőjobboldali pártja ellen: A megosztó eszmék ellen vagyok
Kylian Mbappé, a francia futballválogatott csapatkapitánya sajtótájékoztatón 2024. június 16-án, Düsseldorfban – Fotó: Frederic Scheidemann / UEFA / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Kylian Mbappé, a francia futballválogatott csapatkapitánya is állást foglalt a Franciaországot megosztó belpolitikai helyzettel kapcsolatban. A francia csapat sztárja felszólította a fiatal honfitársait, hogy vegyenek részt a közelgő parlamenti választáson, és a „megosztó eszmékkel” szemben „a helyes döntést hozzák meg” – számolt be erről a Le Monde.

Emmanuel Macron francia államfő a június 9-i európai választásokon elszenvedett veresége után előrehozott parlamenti választást írt ki, amelynek első fordulóját június 30-án, a másodikat pedig július 7-én tartják. A felmérések szerint a választás legnagyobb esélyese a Marine Le Pen által vezetett szélsőjobboldali Nemzeti Tömörülés (RN), amely két hete tarolt a franciaországi EP-választáson. Macron szándékait és az előrehozott választás lehetséges kimeneteleit ebben a cikkben elemeztük.

A francia válogatott hétfő este Ausztria ellen kezdi meg a szereplést az idei Európa-bajnokságon. A meccs előtt egy nappal tartott sajtótájékoztatón kis túlzással több szó esett a politikáról, mint a futballról, de Mbappét ez nem zökkentette ki. A 25 éves világbajnok támadó egyetlen politikust és pártot sem nevezett meg, mégis nagyon világosan kifejtette az álláspontját a kérdésben.

„Úgy gondolom, hogy országunk történelmének döntő pillanatához érkeztünk” -kezdte beszédét Mbappé, majd így folytatta: „Az Eb nagyon fontos része a pályafutásunknak, de elsősorban állampolgárok vagyunk, és nem hiszem, hogy el kellene szakadnunk a körülöttünk lévő világtól, pláne nem akkor, amikor a hazánkról van szó. (…) Úgy gondolom, hogy mi vagyunk az a generáció, amely képes változtatni. Mindannyian láthatjuk, hogy a szélsőségesek nagyon közel vannak a hatalom megszerzéséhez, de lehetőségünk van arra, hogy döntsünk az országunk jövőjéről. Ezért arra kérek minden fiatalt, hogy menjenek el szavazni, és legyenek tisztában a helyzet fontosságával” – mondta Mbappé, hozzátéve:

„Minden szavazat számít. Remélem, hogy jól döntünk, és remélem, hogy július 7. után is büszkén viselhetjük a francia mezt. (...) Én a szélsőségek, a megosztó eszmék ellen vagyok. Nem akarok egy olyan országot képviselni, amely nem felel meg az értékeinknek.”

Mbappé szerint Franciaországnak a tolerancia, a sokszínűség és a tisztelet értékeivel kellene azonosulnia. A sajtótájékoztatón azt is elmondta, „ugyanazokat az értékeket vallja”, mint válogatott csapattársa, Marcus Thuram, aki szombaton arra szólította fel a franciákat, hogy „mindennap harcoljanak” az egyre erősödő Nemzeti Tömörülés ellen.

„Vele vagyok. Nem hiszem, hogy túl messzire ment volna. Olyan országban élünk, ahol szabad a véleménynyilvánítás. Ő elmondta a véleményét, és én egyetértek vele. Természetesen a holnapi mérkőzés nagyon fontos, de van egy még fontosabb helyzet. Ez azonban nem akadályozott meg minket abban, hogy jól felkészüljünk az osztrákok elleni mérkőzésre” – tette hozzá Mbappé.

A sajtótájékoztatón Didier Deschamps, a francia válogatott szövetségi kapitánya is megkapta a politikai helyzetre vonatkozó kérdéseket, de ő inkább kitérő választ adott ezekre. A saját véleményét nem kívánta kifejteni a témában, de elmondta, nincs problémája azzal, ha a játékosai politikáról beszélnek, és tiszteletben tartja a szabad véleménynyilvánításhoz való jogukat – írta a L’Équipe.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!