A foci-Eb szurkolóinak az összes videóbírós döntést megindokolják majd

2024. június 14. – 04:08

A foci-Eb szurkolóinak az összes videóbírós döntést megindokolják majd
VAR-szoba a lipcsei stadionban – Fotó: Jan Woitas / dpa / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

A pénteken rajtoló Európa-bajnokságon újításra készül az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA), a játékvezetők a torna alatt a közönségnek is megindokolják majd azokat az ítéleteket, amelyeket a videóbíró (VAR) segítségével hoztak meg.

Az újítást Roberto Rosetti, az UEFA játékvezetői részlegének vezetője jelentette be szerdán. Azt mondta, miután megszületett a videóbíró véleménye, az UEFA egyik szakértője vele egy időben egy technikai magyarázatot is elkészít arról, hogy mi történt a visszanézett helyzetben, és azt közli a szurkolókkal is. Mindez valószínűleg annak is szól, hogy a VAR bevezetése óta nem aratott osztatlan sikert a szurkolók körében sem, még a videós visszajátszásokkal együtt is sok vitatott ítélet született.

„Például a pályán végzett felülvizsgálat során a játékvezető büntetést ítél kezezésért. Technikai magyarázat: a német kilences a bal karjának váll feletti részével természetellenes helyzetben megérintette a labdát, hogy megnövelje a testét” – hozott egy példát arra Rosetti, hogyan kell elképzelni a működést. A magyarázatokat pedig a németországi Eb-stadionok kivetítőin is megjelenítik majd.

Rosetti arra is megkérte a játékvezetőket, hogy részletesebben próbálják meg elmondani a csapatkapitányoknak is, hogy egy-egy videóbírós döntés hogyan született meg.

Az Eb egy másik technikai újítását a csippel ellátott labda jelenti, amellyel az érintéseket is jobban le tudják követni. Ennek használata a félautomata lesrendszer miatt is elengedhetetlen, de a játékvezetők is meg tudják majd nézni, hogy adott helyzetben hozzáért-e valaki a labdához. Azt ígérték, hogy az ezekről a helyzetekről készített grafikus animációt szintén láthatják majd a nézők a stadionokban és a közvetítésekben.

A játékvezetői testület igazgatója azt is bejelentette, hogy nagyon szigorúan fogják majd elbírálni a veszélyes szereléseket, mert a futballimázst és a játék szereplőinek biztonságát is meg akarják óvni. Hogy pontosan mit tartanak veszélyes szerelésnek, arról videóválogatás készítettek, és minden bírónak levetítették, hogy zéró toleranciával kezeljék a hasonló helyzeteket. Rosettiék a válogatottaknak és edzőiknek is megmutatták ezeket a felvételeket.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!