Látott már olyat, hogy árammal töltik a focilabdákat?

2022. november 30. – 10:14

Másolás

Vágólapra másolva

A katari világbajnokságon mutatkozott be élesben a félig automatizált lestechnológia, ami tulajdonképpen az eddig alkalmazott videóbírós rendszer (VAR) továbbfejlesztett verziója. Ennek része a focilabdában elhelyezett szenzor is, aminek segítségével századmásodpercre pontosan meg tudják határozni az elrúgás pillanatát. A rendszerről itt írtunk részletesebben, a lényeg, hogy a technológiának köszönhetően sokkal gyorsabban és pontosabban tudják megítélni a leshelyzeteket.

A szenzor miatt van az, hogy a labdákba nemcsak levegőt, hanem áramot is kell tölteni a meccsek előtt. A bennük lévő aksi hasonló ahhoz, amit a mobiltelefonokban használnak. A labdákat gyártó Adidas szerint hat órát bírnak egyetlen töltéssel ezek az okoslabdák.

A csipet a labda középében helyezték el, és a gyártó szerint mindössze 14 grammot nyom. Tulajdonképpen kétféle szenzort foglal magában: az egyik a GPS-nél is pontosabb adatokat közöl a labda helyzetéről, a másik pedig a labda térbeli mozgását érzékeli. Ebből a két adatforrásból tudják pontosan meghatározni a labda mozgását a meccsek alatt.

A szenzor azt is meg tudja mondani, hogy a játékos beleért-e a labdába, vagy sem. Cristiano Ronaldo fantomgóljánál is ez döntötte el a kérdést, és ezért adták a gólt Bruno Fernandesnek. Az Adidas azt közölte, hogy a labdát nem érte semmiféle erőhatás, amikor elhaladt Ronaldo feje mellett, vagyis a portugál világsztár biztosan nem ért hozzá fejjel.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!