Wladár Sándor olimpiai bajnok úszót javasolják a Nemzet Sportolói közé

2024. június 13. – 14:36

Másolás

Vágólapra másolva

Wladár Sándor olimpiai bajnok úszót, a Magyar Úszó Szövetség elnökét javasolják a Nemzet Sportolói társaságuk új tagjának – írja az MTI. A testület jelenlegi tagjai a Honvédelmi Minisztérium sportért felelős államtitkárságán találkoztak csütörtökön, hogy megszavazzák a május 3-án elhunyt olimpiai bajnok sportlövő, Hammerl László utódját.

Wladár Sándor, a Nemzet Sportolói tizenkét fős társaságának új tagja – Fotó: Derencsényi István / Magyar Úszó Szövetség – Magyar úszóválogatott Facebook oldal
Wladár Sándor, a Nemzet Sportolói tizenkét fős társaságának új tagja – Fotó: Derencsényi István / Magyar Úszó Szövetség – Magyar úszóválogatott Facebook oldal

„Ezúton is szívből gratulálok elnök úrnak a jelöléshez! Wladár Sándor sportolóként és sportvezetőként is olyan eredményekkel büszkélkedhet, amelyek méltóvá teszik a kitüntető címre” – kommentálta a döntést Schmidt Ádám, sportért felelős államtitkár.

A tizenkét fős testületbe olyan, 60. életévüket betöltött, kimagasló eredményt elérő sportolók kerülhetnek be, akik versenyzői pályafutásuk lezárulása után is fontos szerepet játszanak a hazai sportéletben. Arról, hogy kit neveznek a címre, a sporttörvény alapján a nemzet sportolói szavaznak, javaslatukat a sportpolitikáért felelős miniszter terjeszti a kormány elé. A Nemzet Sportolója címet jelenleg Balczó András, Faragó Tamás, Jónyer István, Weltner Györgyné Ivánkay Mária, Kamuti Jenő, Bíróné Keleti Ágnes, Magyar Zoltán, Portisch Lajos, Sági Györgyné Rejtő Ildikó, Schmitt Pál és Vaskuti István viseli.

Wladár az MTI szerint Schmitt Páltól, telefonon értesült a döntésről. „Lehetetlen küldetés a különböző sportok legjobbjait egymással összevetni, ezért csakis arra gondolhatok, hogy ez az elismerés nem is csak nekem, hanem a magyar úszósportnak, a 127 éves történetünknek, az eredményeinknek, egykori edzőimnek és csapattársaimnak, elhunyt szüleim emlékének és persze jelenlegi kollégáimnak legalább annyira szól” – nyilatkozta Wladár.

Wladár Sándor az 1980-as moszkvai olimpián szerzett aranyérmet a 200 méteres férfi hátúszás döntőjében. 2017 szeptembere óta a Magyar Úszó Szövetség (MÚSZ) elnöke, 2022 novemberétől pedig a Magyar Olimpiai Bizottság alelnöki tisztségét is betölti. Emellett az Európai Úszó Szövetség (European Aquatics) és a Nemzetközi Úszó Szövetség (World Aquatics) döntéshozó szerve, a Bureau tagja. A sportvezető kezdeményezésére 2020-ban indult útjára az Úszó Nemzet Program, amelynek küldetése, hogy az óvodás és a kisiskolás korú gyermekek ellenőrzött keretek között, szervezett foglalkozásokon szerezzék meg az alapvető vízbiztonságot.

Az olimpiai bajnok úszóval tavalyi, hatvanadik születésnapja körül beszélgettünk pályájáról, botrányokkal tűzdelt MÚSZ elnökségéről és arról, van-e Hosszú Katinka ügy – az interjút itt tudják elolvasni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!