Eljátszotta a nagyhalált, aztán egy marék rugót öntött ki a cipőjéből az atlétika bohóca

2024. június 12. – 12:38

Eljátszotta a nagyhalált, aztán egy marék rugót öntött ki a cipőjéből az atlétika bohóca
Gianmarco Tamber rugókat szórt ki a cipőjéből, miután megnyerte magasugrásban az Európa-bajnokságot – Fotó: Anne-Christine Poujoulat

Másolás

Vágólapra másolva

Az olasz Gianmarco Tamberi a tavalyi budapesti atlétikai világbajnokságon is bizonyította, hogy a sportág egyik legszórakoztatóbb alakja, és amellett kivételesen nagy versenyző is. Az atlétikai Európa-bajnokság jelenleg Rómában zajlik, és a hazai közönség nyilvánvalóan nagy elvárásokat támasztott Tamberi felé. A magasugró végül meg is felelt ennek, kedd este nagy drámával hozta az aranyat, beállított egy rekordot, közben pedig egy eddig nem látott show-elemet is bevetett, rugókat szórt ki a cipőjéből.

Tamberi későn kezdte a szezont, nyolc hónap kihagyás után a római Eb volt az első versenye, amivel nem kevés kockázatot is vállalt. A védjegyének számító félszakállal megjelenő olasznak nem is kezdődött simán a magasugrás döntője. A 226 centiméteren elsőre nem jutott át, miközben két ukrán, Vladiszlav Lavszkij és Oleh Doroscsuk simán vette ezt a magasságot. Lavszkij a 229-et is első kísérletből teljesítette, Tamberi viszont kétszer is rontott. Ha harmadszor is hibázott volna, elveszítette volna az esélyét az aranyra. Utolsó kísérleténél koncentrált volt, átvitte a lécet, és taktikai verseny kezdődött. A 231-et Tamberi elsőre vitte, míg az ukrán egy rontott kísérlet után 233-ra emeltette a magasságot. Ott mindketten kétszer hibáztak, amivel már az olaszé volt az arany. Ennyivel nem elégedett meg, nagyobb győzelmet akart magának. 234-re jelentett be kísérletet, amit aztán sikeresen át is ugrott.

Itt indult az őrület. Tamberi miután lekászálódott a matracról, a bal lábát fogva sérülést színlelt, és elbukdácsolt a pályán lévő holmijáig. A közönség aggodalmában elhallgatott, de Tamberi nem sokáig hagyta őket kétségek között, levette a cipőjét, majd egy marék rugót szórt ki belőle, mintha csak attól ugrott volna ekkorát.

Tamberi később azt mondta, néha szükség van arra, hogy feszültséget keltsen. Amikor eljátszotta a sérülést, egyből a barátai és a fizikoterapeutája elképedt arcát nézte. Szerinte az atlétika nem unalmas sportág, legfeljebb az eredményei azok, és a rengeteg edzésmunka mellett neki is szüksége van rá, hogy kicsit szórakoztassa a közönséget.

Az olasz ennyivel nem elégedett meg, hiába nyert tisztán, 237 centiméterre, az Európa-bajnoki csúcsmagasságra emeltette a lécet. Úgy tűnt, hogy minden teher lement róla, így ez sem volt már igazán nagy kihívás neki, azt is átugrotta. Az aranyát, ahogyan Budapesten, végeláthatatlan ideig ünnepelte, félmeztelenül kimászott a nézők közé, megcsókolta a feleségét, majd Sergio Mattarella olasz köztársasági elnökkel is ölelkezett.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!