Ezt a gólörömet nagyon nem szeretnénk látni a foci-Eb-n

2024. május 30. – 05:04

Ezt a gólörömet nagyon nem szeretnénk látni a foci-Eb-n
Az Aston Villa játékosa, John McGinn szemüveget formázó gólöröme – Fotó: Adrian Dennis / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

2008-ban jelent meg legutóbb kalauz a labdarúgó-Európa-bajnoksághoz, ezért a G-Adam kiadó úgy gondolta, hogy a 2024-es torna előtt piacra dob egyet, hogy a szurkolók felkészülten várják a június 14-én kezdődő eseményt, amin a magyar válogatott – sorrendben harmadszor – ott lesz. A 250 oldalas könyv mellett egy színes magazint is megjelentettek.

A kötet szerzőinek, Bán Tibornak és Baumstark Tibornak az volt a tervük, hogy olyan információkat gyűjtenek össze, amik egy-két kattintással nem elérhetőek a neten, mert értelmetlen egy olyan könyv vagy újság, amiben csak a jól ismert sztorik vannak benne, pláne úgy, hogy eleve két-három hét alatt kell eladni.

A kalauz tartalmas lett, és ma már ott tartunk, hogy ha legendát kell választani a magyarok közül, akkor be lehet mutatni Gera Zoltán, és nem kell visszamenni a hatvanas vagy a hetvenes évekig. Gera csodás gólt lőtt 2016-ban a portugáloknak, és klubszinten is van mögötte teljesítmény, hiszen Európa-liga-döntőt játszott a Fulhammel 2010-ben.

A koncepció ugyanis az, hogy minden országnál végigfutnak a múlton, de a fókusz a jelenen van.

Elénk tárul például, hogy az újonc Grúzia milyen hadrendben játszik; a szerzők végignézték a meccseiket, hogy még jobban el tudják helyezni a Napoli szélsőjének, Kvaracseliának a pozícióját a válogatottban.

Minket persze jobban érdekel, hogyan játszanak a svájciak, akikkel mindjárt a második nap nyitányán összecsapunk. A szövetségi kapitányuk az a Murat Yakin, akinek a tizenegyesét Hajdu Attila megfogta a Grasshoppers–Fradin még az 1995-ös BL-sorozatban. Yakin kulcsszereplő lesz, kérdés, hogy a csapat előtt részben megingott bizalmát képes-e visszaszerezni. Persze az is örök kérdés, hogy a klubszezonban brillírozó és kifacsart játékosok milyen formában érkeznek az Eb-re. Granit Xhaka bajnok és kupagyőztes lett a Leverkusennel, a svájci válogatottban is alapember.

A németek visszatértek a 4–2–3–1-es játékrendhez, és Florian Wirtz, valamint Jamal Musiala is jó eséllyel ott lesz a kezdőben, no meg az utolsó meccseit az Eb-n játszó Toni Kroos is. A skótok még egyszer sem jutottak tovább, azt reméljük, hogy ezúttal is bentragadnak a csoportban, és az Aston Villa játékosa, John McGinn egyedi gólörömét (ami a cikk eleji nyitóképen is szerepel) nem láthatjuk majd.

„Az elmúlt két évben több gólt lőttünk meccsenként, mint ahány nagy helyzetünk volt, és kevesebb gólt kaptunk, mint ahány nagy helyzetet kialakított az ellenfél ellenünk” – ez már az újságból egy idézet, aminél jobban nem is lehetne szemléltetni, hogy ne a földtől elrugaszkodott elvárásokkal tekintsünk a magyar válogatott meccsei elé.

Az Eb-felkészülést megkezdő, 26 fős bő magyar keretről itt írtunk, a Marco Rossi szövetségi kapitánnyal készített interjúnk pedig itt olvasható.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!