Marco Rossi megnevezte azt a 26 játékost, akikkel az Eb-re utazik

Legfontosabb

2024. május 14. – 13:17

Marco Rossi megnevezte azt a 26 játékost, akikkel az Eb-re utazik
Fotó: Huszti István / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

A magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya, Marco Rossi kedden megnevezte azokat a játékosokat, akikkel május 27-én elkezdi a felkészülést a júniusi Európa-bajnokságra. Lesznek késők, Bolla Bendegúz kupadöntőt játszik Svájcban, Schäfer András könnyen lehet, hogy osztályozót játszik az Union Berlinnel. A tengerentúlról érkező játékosok is később csatlakoznak.

„Két kisebb kérdőjel azért van: Lang Ádám és Fiola Attila, mert mindketten megsérültek, de folyamatosan gyógyulnak. Egyelőre úgy látszik, semmi akadálya nincs annak, hogy csatlakozzanak hozzánk, teljes a létszám. Akiket nem hívtam meg, nem tettek eleget a kerettagságért.

2022 óta nem volt példa arra, hogy a legjobbak teljes létszámban itt legyenek, nincs is sok indokolni valóm.

Nem láttam egyetlenegy fenomént sem, nem táltosodott meg senki. A fehérvári kapus, Tóth Balázs lehet az, akinek a teljesítménye meghaladta az átlagot az utóbbi időben. Versenyképes válogatottunk van, még a németek sem úgy készülnek ellenünk, hogy meglesz a meccs, ebben biztos vagyok” – mondta Marco Rossi kedden. A végső keretet június hetedikén kell leadni az Európa Labdarúgó Szövetségnek (UEFA), ha addig sérülés van, akkor lehet változtatni rajta.

Nem tud akkora pluszt adni, mint Vancsa Zalán vagy ifjabb Lisztes Krisztián – így reagált Rossi arra, hogy már biztosan nem lesz a csapatban a Bundesliga-másodosztályú Herthában szereplő ifjabb Dárdai Pál, aki szélső poszton bevethető, és ebben a szezonban hatgólos, tavasszal pedig remek formába lendült. Testvére, Dárdai Márton viszont benne van a most bejelentett keretben. (1986-ban fordult elő legutóbb, hogy testvérpár is ott volt a csapatban.)

Rossi arról is beszélt, hogy az első héten a munka a fizikális felkészítésen alapul. Egy héten át napi szinten dolgoznak, majd lejátszanak egymás közt egy próbamérkőzést is. Utána felkészülnek az írek elleni június 4-i dublini, majd az Izrael elleni június 8-i debreceni meccsre. Próbálnak minden olyan dolgot kipróbálni, amire szükségük lehet az Eb-n.

„Kapusok nélkül játszunk, és akkor megoldom azt a kérdést, hogy Dibusz Dénes vagy Gulácsi Péter védjen” – viccelődött a kapitány. Elárulta, egyszerre fog a két kapussal beszélni, mert így látja sportszerűnek. Nem lesz könnyű kimondania, hogy valamelyikük kispadozni fog. „Mindketten tudják, hogy emberileg és szakmailag is nagyra becsülöm őket. Két kiváló srác, nagyon jó karakterek, nagy formátumúak, még ha a testbeszédük teljesen más is.”

A szakember a 26 utazó játékos mellett 5 tartalékot is megjelölt, ha tehát kiesik valaki, közülük választhat.

Kapusok: Dibusz Dénes (Ferencvárosi TC), Gulácsi Péter (RB Leipzig), Szappanos Péter (Paks)
Védők: Balogh Botond (Parma), Botka Endre (Ferencváros), Dárdai Márton (Hertha BSC), Fiola Attila (Fehérvár), Lang Ádám (Omonia Nicosia), Orbán Willi (RB Leipzig), Szalai Attila (Freiburg)
Középpályások: Bolla Bendegúz (Servette), Kata Mihály (MTK), Kerkez Milos (Bournemouth), Kleinheisler László (Hajduk Split), Nagy Ádám (Spezia), Nagy Zsolt (Puskás Akadémia), Nego Loic (Le Havre), Schäfer András (Union Berlin)
Styles Callum (Sunderland)
Támadók: Ádám Martin (Ulszan Hyundai), Csoboth Kevin (Újpest), Gazdag Dániel (Philadelphia Union), Horváth Krisztofer (Kecskeméti TE), Sallai Roland (Freiburg), Szoboszlai Dominik (Liverpool), Varga Barnabás (Ferencváros)
Tartalékok: Lisztes Krisztián (Ferencvárosi TC), Mocsi Attila (Rizespor), Tóth Balázs (Fehérvár FC), Vancsa Zalán (Lommel SK), Vécsei Bálint (Paksi FC)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!