Az amerikai egyetemek ezentúl fizetnek a sportolóiknak

2024. május 24. – 11:30

Másolás

Vágólapra másolva

Az amerikai egyetemi sportokat irányító testület, az NCAA új megállapodást kötött az egyetemi sportolók finanszírozásáról. Ennek értelmében az egyetemek a sporteredményeikből származó bevételeik egy részét ezentúl kifizetik a sportolóknak. Ezen kívül jelenlegi és korábbi sportolók összesen 2,8 milliárd dolláros (közel 1000 milliárd forint) kártérítést kapnak – írta a BBC.

A speciális amerikai sportfinanszírozási rendszer miatt eddig az egyetemi sportolók lényegében nem kaptak anyagi juttatást, és az NCAA sokáig azt sem engedte az amatőrnek számító sportolóknak, hogy profi szerződéseket kössenek. 2021 óta változtattak a gyakorlaton.

Amerikában a franchise alapon szervezett nagy ligák, vagy a tour-rendszerben szervezett egyéni profi sportok mellett a hagyományos olimpiai sportágak finanszírozása egyébként is meglehetősen szerénynek számít. A tokiói olimpián szereplő 11 090 amerikai sportoló döntő többsége például üres kézzel távozott. (Az ellentmondásos rendszerről ebben a cikkben írtunk részletesen.)

A mostani egyezség az NCAA ellen indított három különböző per lezárását jelenti. Az egyes ügyek felpereseinek még szavazniuk kell róla, és egy szövetségi bírónak is jóvá kell hagynia, mielőtt véglegesítik. Az új szabályok legkorábban a 2025/26-os tanévtől léphetnek életbe.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!