Pogačar kannibálmódba kapcsolt, már a harmadik szakaszát nyerte a Giro d'Italián

2024. május 11. – 18:17

Pogačar kannibálmódba kapcsolt, már a harmadik szakaszát nyerte a Giro d'Italián
Tadej Pogačar a Giro d'Italia 8. szakaszának céljában – Fotó: Luca Bettini / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Tadej Pogačar pénteken és szombaton is szakaszt nyert a Giro d'Italián. Előbb egy időfutamot húzott be, majd egy hegyibefutós etapon győzött, és egyre nagyobb különbséggel vezet az olasz kerékpáros körversenyen.

Pénteken egy 40,6 kilométeres időfutamot tekertek a versenyezők. Pogačar is jó ebben a szakágban, és külön kedvezett neki, hogy az utolsó 6,6 kilométer egy emelkedős részen vitt át. A szlovén mindenki lesöpört, az időfutam specialistának számító korábbi világbajnok Filippo Gannát is 16 másodperccel verte, az összetettbeli riválisainak pedig még több időt adott. Már ezután több mint két és fél perccel vezetett a második Daniel Felipe Martínez és a harmadik Geraint Thomas előtt.

Szombaton aztán még néhány másodpercet erre is rátett. A Spoleto és a Prato di Tivo közötti 152 kilométeres etapot záró emelkedőn az utolsó két kilométerig együtt tartott az esélyesek csoportja. Ezután kezdték kóstolgatni egymást, sorra jöttek a támadások, de végül senki sem tudott elszakadni. Kétszáz méterre aztán Pogačar indította meg a sprintet, és hiába próbálkoztak, senki sem tudta lekövetni a szlovént. Martinez és Ben O'Connor tudott úgy ahogy a kerekén maradni, a többiek már kaptak néhány másodpercet tőlük.

Pogačarnak ez már a harmadik szakaszgyőzelme az idei Girón, először a második etapon nyert, és egyre többször hasonlítják sikeréhsége miatt Eddy Merckxhez, aki szintén halmozta a győzelmeket, lehetett hegyi szakasz, időfutam vagy sprint. Ahogy Merckxet, már őt is kannibálként emlegetik.

Valter Attila a pénteki szakaszon a 102. időt tekerte, míg szombaton a 34. helyen érkezett a célba közel nyolcperces hátrányban Pogačarhoz képes. A magyar bringás 33 perces különbséggel a 43. az összetettben.

Eredmények:
8. szakasz, Spoleto – Prato di Tivi 152 km
1. Tadej Pogačar (szlovén, UAE) 4:02:16
2. Daniel Felipe Martinez (spanyol, Bora-Hansgrohe) azonos idő
3. Ben O'Connor (ausztrál, Decathlon AG2R) azonos idő

Összetett:
1. Tadej Pogačar (szlovén, UAE) 28:18:42
2. Daniel Felipe Martinez (spanyol, Bora-Hansgrohe) 2 perc 40 másodperc hátrány
3. Geraint Thomas (brit, Ineos-Grenadiers) 2:58

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!