Pogačar erődemonstrációt tartott a Giro első komoly hegyén, Valter bukás után ért célba

2024. május 5. – 17:46

Másolás

Vágólapra másolva

Tadej Pogačar (UAE Team Emirates) nyerte a Giro d'Italia második szakaszát, és ezzel átvette az összetettben vezetőnek járó rózsaszín trikót is. A szlovén kerékpáros máris 45 másodperccel vezet a második előtt a háromhetes körversenyen. Valter Attila (Visma-Lease a Bike) bukott szakasz közben, de tudta folytatni a versenyt, végül az 55. lett.

Pogačar a nyitószakaszon csak harmadik lett, és azzal együtt sem tűnt elégedettnek ezzel a helyezéssel, hogy legalább tíz másodpercet adott a legfőbb ellenfeleinek. A rózsaszín trikóra azért nem kellett sokat várnia, mert a Giro hagyományait felülírva mindjárt a második szakaszon egy hegyibefutó következett, és itt ő volt a legnagyobb esélyes.

A nap egy 11,6 kilométer hosszú emelkedővel zárult, ami az oropai kolostorhoz vezet fel. Ez a kaptató számtalan nagy küzdelem helyszíne volt, de az olaszok emlékezetébe Marco Pantani véste bele az Oropát, amikor 1999-ben egy láncleesés miatt egyperces hátrányból küzdötte magát az élre és nyert szakaszt. A vasárnapi etap így a gyanús körülmények között, fiatalon meghalt kerékpáros emlékezetéről is szólt. Egyébként Pantani volt az utolsó olyan bringás, aki a Girót és a Tour de France-t ugyanabban az évben megnyerte. Huszonhat évvel később Pogačar is ugyanerre a bravúrra készül, és az ő esetében nem lehet azt mondani, hogy ez lehetetlen.

A 161 kilométeres szakasz a záróemelkedőig nem ígért túl sok nehézséget. Várható volt, hogy egy kisebb csoport előremenekül a főmezőnytől, és ezt akciót legkésőbb az Oropa közepéig hatástalanítják. Ez a dramaturgia teljesült is, az utolsó szökevényt, Andrea Piccolót (EF Education) 6,5 kilométerre a céltól fogta be a boly.

Az etapot Pogačar defektje és abból eredő kisebb bukása tette izgalmasabbá néhány percig. A szlovén az Oropa lábánál huppant a földre első kerekének defektje miatt, de másfél kilométer alatt felzárkózott a mezőnyhöz, ami után csapata rögtön az élre is állt. Harminc kilométerrel korábban Valter Attila is a földre került, kerékpárt is cserélt, és ő is behozta a lemaradását, a legjobbakkal együtt kezdhette meg az emelkedőt. Öt kilométerig bírta az UEA fokozódó iramát, amikor leszakadt. A szombati győztesnek, Jhonatan Narváeznek nem sok esélye volt arra, hogy megtartsa a rózsaszín trikót, de küzdött az utolsó pillanatig. Két percet azért így is kapott a szakasz végére.

Tadej Pogačar úton a győzelem felé a Giro d'Italián – Fotó: Luca Bettini / AFP
Tadej Pogačar úton a győzelem felé a Giro d'Italián – Fotó: Luca Bettini / AFP

Pogačar 4,5 kilométernél indított, Ben O'Connor (Decathlon AG2R) megpróbált vele tartani, de kikészítette ez a tempó, az ausztrál fokozatosan visszacsúszott. Pogačar rendíthetetlen volt, fél perc körülre növelte az előnyét, és hamar eldőlt, hogy ezen a napon csak a második helyért lesz verseny. A dobogóért egy kisebb boly harcolt, Valter csapattársa, Cian Uijtdebroeks, Geraint Thomas (Ineos-Grenadiers), Felipe Martínez és Florian Lipowitz (Bora-Hansgrohe) és Michael Storer (Tudor) tempózott a szlovén mögött.

Pogačar végül 27 másodperccel nyert, a második helyen Martínez sprintelt be a célba, Thomas pedig a harmadik lett. A szlovén összetettben 45 másodperccel vezet, és egy elit klubba is belépett, már is elmondhatja magáról, hogy mindhárom nagy háromhetesről van szakaszgyőzelme.

Valter a szakaszon az 55. lett közel hétperces hátránnyal, összetettben pedig a 43. helyen áll 7:18-as különbséggel.

Eredmények:
2. szakasz, San Francesco al Campo – Santuario di Oropa, 161 km
1. Tadej Pogačar (szlovén, UAE Team Emirates) 3:54:20 – 41,2 km/h
2. Daniel Felipe Martínez (spanyol, Bora-Hansgrohe) +27 másodperc
3. Geraint Thomas (brit, Ineos-Grenadiers) azonos idő

Összetett:
1. Tadej Pogačar (szlovén, UAE Team Emirates) 7:08:29
2. Geraint Thomas (brit, Ineos-Grenadiers) +45 másodperc
3. Daniel Felipe Martínez (spanyol, Bora-Hansgrohe) azonos idő

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!