A Bayern edzője: Nem sokra megyünk a bíró bocsánatkérésével

2024. május 9. – 14:16

A Bayern edzője: Nem sokra megyünk a bíró bocsánatkérésével
Thomas Tuchel az asszisztens felé mutogat – Fotó: AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Nem csak a lefújás előtt forrtak az indulatok a Real Madrid és a Bayern München elődöntőjén, hanem utána is: Thomas Tuchel edző meglehetősen későn érkezett meg a kötelező sajtótájékoztatóra, és már éjfél is elmúlt, amikor befejezte a mondandóját.

A Bayern edzője négy év alatt harmadszor juthatott volna be a sorozat döntőjébe, a PSG és a Chelsea után a harmadik klubjával. Mivel a bajorok már felbontották a jövő év végéig érvényes szerződését, lényegében szerda este véget ért neki a szezon – hogy a bajnokságban a második vagy a harmadik helyzet szerzik meg, édes mindegy egy olyan klubnál, amelyik mindig trófeákat akar. Tuchel másodedzőjével, bizalmasával, Lőw Zsolttal épp a visszavágó előtt interjúztunk.

Hogy mi okozta a feszültséget? A 100. perc környékén, amikor a Real 2–1-re vezetett, a Bayern egyenlített, a holland de Ligt egy visszafejelt labdát bombázott a kapuba 13 méterről.

A játékvezető azonban – a jelenlegi szabályokkal ellentétesen – már korábban belefújt az akcióba, noha még méteres lesállások után is el szokták engedni mostanában a támadásokat, itt pedig egy vonalban álltak a védők és a csatárok.

„Egy ilyen mérkőzésen mindegyik játékosnak hibátlanul kell teljesítenie, ha sikert akarsz. A játékvezetőknek is hibátlanul kell teljesíteniük. Mivel a legjobb játékosok vannak a pályán, a legjobb játékvezetőknek kell ott lenniük. Ha ezt az elvárást nem tudod teljesíteni, a bocsánatkérés nem segít, nem megyünk semmire vele. Az a döntés, hogy a játékvezető a régi reflexeknek megfelelően belefújt egy helyzetbe, és nem hagyta, hogy végigmenjen az akció, a modern futballal összeegyeztethetetlen. A modern fociban nem lehetsz biztos, hogy les volt, erre van a technológia. Ez az eset soha nem történt volna meg a másik oldalon” – szúrt oda nem is kicsit a lengyel Marciniak játékvezető mellett a Real Madridnak is.

A hatalmas hibát elkövető – Tuchel szerint százévente van ilyen – Manuel Neuer kapus úgy értékelt, hogy ennek az esetnek nem lett volna szabad előfordulnia. Önmaga teljesítményét kritikusan értékelte, és azt mondta, bárki, aki focizott valaha, el tudja képzelni, mit érzett a meccs alatt és után. Máshogy számította ki a labda ívét, ezért pattant ki messzire róla.

A meg nem adott gólt szerző Matthijs de Ligt azt állította, hogy tőle az asszisztens elnézést kért. „Kár, hogy így végződött. Amikor már azt hiszed, végük van, még akkor is vesznek egy utolsó lélegzetet, így történt ezúttal is, nem véletlen, hogy a 15. döntőjükre készülnek” – szomorkodott a játékos, egyben megdicsérte a BL-sorozat legeredményesebb klubját.

Thomas Müller nagyon furcsának nevezte, hogy egy ilyen helyzetben felharsant a síp. „Meg sem adta magának az esélyt Marciniak, hogy visszanézze. Madridban gyakran megtörténik ilyesmi, éltem már át hasonlót” – összegzett. A világbajnok csatár itt arra a nagy felháborodást kiváltó meccsre gondolhatott, amikor a Real a hosszabbításban jutott tovább 2017-ben. Akkor még nem volt videótechnológia, Cristiano Ronaldo a góljait jó eséllyel lesről szerezte, így sikerült a fordítás 1–2-ről 4–2-re.

Amikor a Bayern hét évvel ezelőtt elvérzett, Carlo Ancelotti épp a bajorok edzője volt. A szakvezető a hatodik BL-döntőjére készülhet – ezzel megerősítette a vezető helyét Guardiola és Ferguson előtt, akik négy fináléban vettek részt –, a Milannal és a Reallal nyert eddig, mindkét csapattal kétszer. A június elsejei döntőben a Borussia Dortmund lesz az ellenfelük.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!