Három perc alatt fordított a Real a Bayern elleni BL-elődöntőben

2024. május 8. – 23:03

Három perc alatt fordított a Real a Bayern elleni BL-elődöntőben
Joselu elpasszolta a labdát Neuer mellett – Fotó: Oscar del Pozo / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

A Bajnokok Ligája szerda esti elődöntőjében a legnagyobb múltú párharc, a Real Madrid–Bayern München ezúttal is klasszikus összecsapást hozott. A Bayern a vezetése után uralta a meccset, aztán a 88. percben Manuel Neuer kapus hibázott, három perc múlva pedig fordított a Real, és utazhat a BL-döntőre.

A múlt heti müncheni 2-2-n mindkét csapat vezetett, így alakult ki az igazságos döntetlen. A Bayernnél visszatért a védelembe a nagyokat hibázó koreai Kim helyére a holland De Ligt, tőle Thomas Tuchel a hátsó alakzat stabilitását remélte.

A 13. percben így is nagy zavar támadt a bajor védelemben, Carvajal köténypasszából Vinícius ziccerbe került, hétméteres lövése a jobb kapufán landolt – Neuer nagy bravúrral még belepiszkált a labdába –, a kipattanót Rodrygo nem találta el a legjobban, így a német kapus hárított.

A 28. percben Lunyin is bemutatott egy bravúrt, Kane egy rövid kipasszolt labdát 17 méterről, kapásból rúgott vissza, az ukrán kapus bal alsó elől ütötte ki a labdát.

A második félidőben Vinícius nagyon élt a bal szélen – Kimmich nem igazán tudott mit kezdeni vele –, háromszor tudott elfutni maximálisan kihasználva a sebességét, a beadásai életveszélyesek voltak, Rodrygo az 56. percben az ötösről finoman ért bele, de centikkel elment a kapufa mellett. A másik oldalon sem tétlenkedtek, a csereként beállt Davies kísérleténél is kevés hiányzott. Kane lövésénél pedig Lunyin volt a helyén, amikor a rövid sarkot vette célba.

Az 59. percben Neuer sokkal nagyobb bravúrt mutatott be a másik oldalon, amikor Rodrygo 24 méteres szabadrúgását kiszedte a jobb felsőből. Egy perc múlva Vinícius most nem beadott, hanem lövésig cselezte be magát, életerősen lőtt 14 méterről, de Neuer ezúttal is a helyén volt. A Bayern sem mondott le a támadásokról, Musiala lövésénél a Real kapusának is volt dolga.

A 68. percben Lunyin sem tudott menteni, hatalmas gólt rúgott ugyanis a még az első félidőben csereként beálló Davies.

Rodrygót szerelték le a Bayern kapujától 25 méterre, Musiala Kane-hez továbbította a labdát, aki remekül emelte ki a bal oldalra a felfutó Davieshez. A kanadai játékos befelé tolta, mivel a társai nem kísérték az akciót, egyedül vállalkozott, és 15 méterről óriási erővel lőtte a labdát a bal kapufa mellé, mintha zsinóron hozták volna. Lunyin vetődött érte, de nem volt esélye a hárításra, Carvajal pedig nem ért oda.

Davies ünnepli a vezető találatát – Fotó: Oscar Del Pozo / AFP
Davies ünnepli a vezető találatát – Fotó: Oscar Del Pozo / AFP

Pár perccel később egyenlített Modrić szöglete után a Real, de már a videózás előtt érződött, ezt nem fogja megadni a lengyel játékvezető Marciniak, mert Nacho két kézzel lökte el Kimmichet a tizenhatoson belül, majd a labdához ért. Válaszul Kane került helyzetbe Musiala szöktetésével, de az oldalhálóban kötött ki a labdája. (Ekkor még sejteni sem lehetett, ennek a helyzetnek mekkora jelentősége lesz.)

A 83. percben Rüdiger ívelt előre tökéletesen, Vinícius elszabadult az őrzőjétől, de nem tudta a kapu felé továbbítani a labdát tíz méterről. A Real rákapcsolt, de az egyenlítéshez Manuel Neuer elképesztő hibája is kellett a 88. percben. Vinícius nem túl erős és helyezetlen lövése ugyan előtte pattant meg, de ettől még fognia kellett fognia, a mellkasáról azonban méterekre pattant ki a labda, amit Joselu három lépésről a kapuba passzolt. A gól egyértelműen felhozta a Realt, és a 34 éves, csereként beküldött, a stuttgarti születésű középcsatár, Joselu három perc múlva újabb találatot ért el. Carlo Ancelotti nagyot húzott a beállításával.

A 91. percben Rüdiger centerezett a bal oldalról, a csatár pedig higgadtan passzolt a kapuba a lefagyó Neuer mellett, bár nem találta el a legjobban a labdát. A videózás bebizonyította, nem volt les, így kétszer ünnepelhettek a nézők. A tízperces ráadásban már igazán érdemi helyzet nem alakult ki – igaz, egy meg nem adott Bayern-gólt még láttunk, a jelenlegi felfogástól eltérően a játékvezető belefújt egy támadásba –, és hatalmas volt a feszültség minden egyes párharcnál.

Joselu duplája vitte a döntőbe a Realt – Fotó: Pierre-Philippe Marcou / AFP
Joselu duplája vitte a döntőbe a Realt – Fotó: Pierre-Philippe Marcou / AFP

Ezzel a 2-1-es sikerrel a bajnoki címet a hétvégén megszerző Real Madrid lesz ott június elsején a londoni fináléban, ahol a német bajnokság ötödik helyén álló Dortmund várja. A Real ebben a BL-szezonban még nem kapott ki egyszer sem, a 15. BL-trófeájukat szerezhetik meg.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!