Életmentő műtétet hajtottak végre Bácsi Sándoron

2024. március 24. – 10:06

Életmentő műtétet hajtottak végre Bácsi Sándoron
Bácsi Sándor (jobbról) kapura tör az Újpesti TE – Pénzügyőr Magyar Kupa labdarúgó mérkőzésen. Fotó: Németh Ferenc / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Mindössze öt évig focizott magas szinten a folyamatosan súlyproblémákkal küzdő, de rendkívül „penge”, stílusában Diego Maradonára emlékeztető csatár. Újpesten mégis a mai napig csak császárként emlegetik mindenki Bácsi Sanyiját.

Bácsi Sándornak, az Újpest és a válogatott legendás focistájának hasi verőér operációja volt – írja a Sportal.hu, amely úgy fogalmaz, hogy életmentő műtétet hajtottak rajta végre. Bácsi Sanyi, ahogy mindenki hívta Újpesten a rendkívül színesen focizó, hatalmas csatártehetséget, mindössze néhány évet focizott magas szinten, összesen kétszer cserélték be rövid időre a válogatottba, mégis kitörölhetetlen emléket hagyott, elsősorban az újpesti szurkolókban.

Később is sokat is hallatott magáról, igaz, ezt már szívesen elhagyta volna, valójában már aktív éveiben és később is testsúlyproblémái voltak, majd letartóztatták egy kábítószerügyben, egy társaság, amelynek Bácsi Sándor is tagja volt, rendszeresen heroint fogyasztott, őt pedig kereskedelemmel is megvádolták. Életéről a leghosszabban Kopeczky Lajosnak beszélt egy 2003-as riportban.

A zseniális megoldásairól híres focista úgy maradt emlékezetes, hogy mindössze öt évig focizott, de Diego Maradonára emlékeztető jelensége (tömzsi, robbanékony, hihetetlenül penge) mégis megmarad azok emlékeiben, akik látták a csatárt focizni. Talán a legkülönlegesebb emlék róla, hogy alighanem elég kevés olyan focista van, akinek a válogatottbeli teljesítménye úgy maradt meg a szurkolók agyában, hogy csatárként csak olyan meccsen játszott, ahol nem szereztünk gólt.

Az andalúziai Sevilla olyan szerencsés, hogy két nagy csapata, a Sevilla és a Betis mellett valamiért három óriási stadionja is van. Amikor Bácsi Sanyi 1989-ban (20 évesen) bemutatkozott a válogatottban, egy reménytelen vb-selejtezőn a Sevilla FC stadionjában, a Ramón Sánchez Pizjuan Stadionban játszottunk a spanyolokkal.

A sevillai stadion, ahol Bácsi Sándor elbűvölte a spanyolokat is. Fotó: Brückner Gergely / Telex
A sevillai stadion, ahol Bácsi Sándor elbűvölte a spanyolokat is. Fotó: Brückner Gergely / Telex

Az is csoda volt, hogy a tévé előtt maradtak még a magyar szurkolók. Hiszen a spanyol focitörténelem talán legjobb csatárával, Emilio Butragueñoval felálló spanyolok már 4-0-ra vezettek ellenünk, amikor becserélték. Bácsi térült-fordult, olyan ígéretesen ficánkolt a spanyol védők között, többször nagyon megforgatta őket, hogy a legenda szerint két andalúz csapat, a Sevilla és a Cádiz is felfigyelt rá akkor. Testalkata azonban nem tette lehetővé a profi karriert, majd pár év múlva meg is szakadt a focista pályafutása.

A ma 54 éves kedvenc ma már nem nyilatkozik, visszavonultan él, a lap szerint pár napja hagyhatta el a balatonfüredi szanatóriumot, ahol, mint a Sportal.hu írja, egy kisebb újpesti küldöttség is meglátogathatta.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!