Kökény Bea: Iszonyat nagy teher volt Bencének, hogy a szülei élsportolók voltak

2024. március 21. – 04:26

Kökény Bea: Iszonyat nagy teher volt Bencének, hogy a szülei élsportolók voltak
Imre Bence berobbant, három hónap alatt országosan ismert játékos lett – Fotó: Bodnár Boglárka / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Egy nappal az után, hogy Imre Bence kilenc lövésből kilenc góllal vette ki a részét a portugálok elleni fantasztikus győzelemből az olimpiai kézilabda-selejtezőn, a szülei voltak a vendégek a Sportszülők Akadémiáján. Imre góljainak az értékét növeli, hogy a meccs legfontosabb szakaszában, az utolsó nyolc magyar találatból öt az ő neve mellé került.

A rendezvényt a Magyar Edzők Társasága (MET) szervezte, és Imre Bence szülei, az egyaránt olimpiai ezüstérmes Imre Géza vívó és Kökény Bea kézilabdázó osztotta meg a gondolatait. A teljes felvétel itt nézhető meg.

A családban egyébként nemcsak szülői, hanem nagyszülői szinten is jelen volt az élsport, mert Kökény József labdarúgó a Ferencváros szélsője volt, és az anyuka szerint Bence a sebességét a nagypapától örökölte. Kökény a Vásárvárosok kupája-győztes csapatnak is tagja volt 1965-ben, de a döntőben már nem lépett pályára.

A szerencsés genetikai adottságok mellett szóba került az is, hogy Imre Bence tizenegy évesen, apja sikerét látva elkezdett vívni. A budapesti világbajnokságon a párbajtőrcsapat aranyérme volt rá ösztönző hatással, de végül hiányzott neki a labda, ezért visszavitte a szíve a kézilabdához. Abban nehezen tudnak dűlőre jutni, hogy Imre Géza mondta-e ki a döntő szót, vagy maga Bence realizálta, hogy nem találta meg a sportágban annyira a számítását, mint a kézilabdában.

Kökény Bea szerint már az elején lehetett látni, hogy mocorog kézilabdás tehetség a fiában, mert ahogy látta a tévében a felugrásos lövést, gyorsan le tudta másolni a mozdulatsort.

Imre Géza és Kökény Bea – Fotó: MET
Imre Géza és Kökény Bea – Fotó: MET

Szóba kerültek a nehézségek is, ezekről Kökény így vallott: „Iszonyat nagy teher volt a Bencének, hogy mi is élsportolók vagyunk. Már a legelején, tízéves kora körül hallhatta a lelátóról, hogy azért kapott meg egy szabaddobást, mert én vagyok az anyukája. Aztán jött az, hogy biztos csak a családja miatt került be a korosztályos válogatottba. Nehezen élte meg. Sokat beszélgettünk vele erről. Az is megfordult a fejében, hogy abbahagyja. Aztán eldöntötte magában, hogy nem foglalkozik ezzel, és kizárja. Nem szeretett nyilatkozni, mert az elején miattunk kérdezték meg őt, a szülei miatt volt érdekes.

Egész életében arra várt, hogy a saját jogán, a saját teljesítménye miatt nyilatkozhasson. Ez a legnagyobb öröm számunkra is, hogy a produktuma miatt kérdezik, és mi a háttérbe szorultunk, már mi vagyunk a szülei, nem pedig ő a mi gyerekünk.”

Az Imre házaspár másik gyereke, Szofi, szintén kézilabdázik, kapus, jelenleg Érden játszik, és korosztályos válogatott. Ő sokkal könnyebben kezelte a szülők élsportolói múltját.

Kökény óvatosan várja az olimpiaicsapat-hirdetést, mert míg egy világbajnokságon tizenhat fő vehet részt, az olimpiára csak tizennégyen mehetnek. Abban azért bízik, hogy ha fejlődése töretlen lesz, akkor fia bekerülhet az olimpiai csapatba is.

A 21 éves Imre Bence jelenleg a Ferencváros szélsője, a nyártól a német sztárcsapat, a THW Kiel játékosa lesz. A németek sportigazgatója, Szilágyi Viktor értékelte őt a Telexnek. Tudják, hogy hibázni fog, már csak a kora miatt is, de minden segítséget megadnak majd neki, hogy ezeket ki tudja javítani – mondta róla.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!