Fantasztikus magyar győzelem Portugália ellen, kijutott az olimpiára a férfi kézilabda-válogatott

2024. március 17. – 22:39

Fantasztikus magyar győzelem Portugália ellen, kijutott az olimpiára a férfi kézilabda-válogatott
Telt ház várta a csapatokat Tatabányán – Fotó: Purger Tamás / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

A magyar férfi kézilabda-válogatott hatalmas csatában megverte Portugáliát 30-27-re, és Norvégia mellett kijutott az olimpiára. Fordulatokban gazdag meccs volt, a magyar csapat mindent el tudott viselni, mert jobban akarta a sikert.

Legutóbb 2012-ben, Svédországban játszott az olimpiai kijutásért meccset a magyar férfi kézilabda-válogatott, azóta nem volt ekkora tét ebben a szakágban. A portugálok ott voltak Tokióban 2021-ben, tőlük kellett elvenni most ezt a lehetőséget. A magyar férfi kéziválogatott a tavalyi vb-n megérezhette, milyen fontos a jó kezdés a portugálokkal szemben, mert akkor gyorsan 10–2-es hátrányt szedett össze, és ezt már nem lehetett eltüntetni a meccs végéig. Most először is az volt a feladat, hogy előnybe kerüljünk. Ez sikerült is. És a meccs végén is, de addig nagyon sok minden történt.

Szita Zoltán remek gólokkal kezdett – Fotó: Purger Tamás / MTI
Szita Zoltán remek gólokkal kezdett – Fotó: Purger Tamás / MTI

Mikler Roland kezdett a kapuban, Lékai Máté irányított, Ancsin Gábor és Szita Zoltán volt a két átlövő, Bánhidi Bence beállóban, Imre Bence és Bóka Bendegúz a két szélen. Egy percet sem kellett várni az első magyar gólra, Szita Zoltán talált be. Az ötödik perc végére 4–2-re vezettünk, ebben közrejátszott egy jól kihasznált emberelőny, Ancsin duplája mellett Imre is eredményes volt a szélről. A tizedik perc végére 7–4 lett, Szita Zoltán kétszer remekül kanyarodott középre, és a kapusnak nem volt esélye az átlövésével szemben. A következő öt perces szakaszban Szita belőtte a negyedik gólját is, Imre a másodikat, de a portugálok is pontosan támadtak, bár Bartucz László azonnal védéssel mutatkozott be, így lett 9–8.

Aztán jött Bánhidi egy elegáns mozdulattal, Bartucz bravúrja után Lékai az üres kapuba lőtt a saját térfelének közepéről, és megint három volt a különbség. Ilic pedig gondoskodott arról, hogy négy legyen a 20. perc végére. (13–9)

Innen a 27. percre döntetlen lett (15-15), mert a portugálok könyörtelenül büntették a magyar hibákat, pedig az ötgólos vezetésért is támadhattunk. Chema időt kért, és minden kezdődhetett elölről. Marques első védése után Rui Silva pattintásával átvette a vezetést a rivális. Bánhidi kiharcolt egy hetest, Imre értékesítette, így a félidőre 16–16 lett.

A képlet egyszerűsödött, a második félidőt kellett megnyerni az olimpiáért.

A fordulás után fej fej mellett haladtak a csapatok, Bóka is beköszönt a szélről, de a 36. percben Bánhidi bokasérülése után a portugálok végigrohanta a pályán, és először vezettek kettővel. (18-20) Ekkor a közönség rázendített a „gyerünk gyerekek, egy ország veletek” rigmusra. A következő hibátlan portugál támadás után viszont időt kellett kérnie Chemának, hogy eligazítsa a csapatát. Rosta egy kipattanót összeszedve szólt hozzá a meccshez. Ancsin is sántikálva hagyta el a pályát, ami nem sok jót jelentett, két kulcsembert kellett egyszerre ápolni a padnál.

A 40. percben Areia hetese után a kapufán csattant a labda, onnan a gólvonalra vágódott lett, a videózás eltartott egy percig, mire kiderült, nem volt bent. Fazekas lövése sem, így nem sikerült egy gólra visszajönni, a remeklő Bartucznak nem volt szerencséje, a válláról kapuba pattant a labda. (19–22)

Fazekas kicselezte a védőjét, és az alsóba vágta, nagyon kellett az irányító első gólja. Mindkét csapaton érződött a fáradtság, Rosta egy laza mozdulattal egyre csökkentette a hátrányt, a portugál kapitány, Paulo Pereira is érezte, hogy megakadt a csapata, ezért a 45. percben időt kért. A feladat most már nem volt kisebb, minthogy az utolsó negyedórát két góllal kell hozni a párizsi részvételért. Hatalmas lelki erővel ez összejött.

Bartucz védett, Fazekas nem hibázott, egyenlőt mutatott az eredményjelző (22–22). Utána tüntetett az aréna, mert egy szabályosnak látszó labdaszerzés után a német bírók visszaadták a támadás lehetőségét az ellenfélnek. A 48. percben újabb videózás jött, Sipost piros lappal kiállították. Frade valahogy betekerte a kapuba, Bodó a kapufát találta el, Areia ellenben kilőtte a rövid felsőt. Az utolsó tíz perc kétgólos portugál vezetéssel indult. Imre ebből egyet lefaragott, Martins mellélőtt, Imre viszont megint a kapuba. Nyolc perccel a vége előtt 24–24.

Innentől pedig menjünk támadásonként.

  • Bartucz védett, Ilic bevágta (25-24)
  • Areia a szélről nem hibázott, Imre Bencét sem lehet megállítani, ez volt a hetedik gólja (26-25)
  • Magyar blokk után Lékai hetest harcolt ki, Imre nemes egyszerűséggel bepörgette (27-25)
  • Cavalcanti keze is elsült, válaszul Bodó a jobb alsót lőtte szét (28-26)
  • Bodót ezek után kiállították mezhúzásért, két és fél perc volt hátra. Újabb blokk, és Bartucz rávetődött a labdára. Imre büntetett a másik oldalon (29-26)
  • Portugál labdaszerzés után Bartucz ziccert védett, 40 százalékos hatékonysággal zárta ezt a roppant fontos találkozót. Nem lett mínusz egy 30 másodperccel a vége előtt, Lékai pedig az ellentámadásból beállította a végeredményt (30-27)

A meccs embere, Imre Bence szólt a közönséghez a csata végén, de nem tudta végigmondani, mert elkezdték skandálni a nevét. A játékos a következő szezont a Kielben kezdi, nem véletlenül szúrta ki a német sztárcsapat a képességeit már egy éve.

Lékai Máté, az utolsó magyar gól szerzője – Fotó: Bodnár Boglárka / MTI
Lékai Máté, az utolsó magyar gól szerzője – Fotó: Bodnár Boglárka / MTI

A magyar válogatott 12 év után játszhat ismét olimpián, akkor Londonban Lékai Máté és Mikler Roland már ott volt, most megint készülhetnek a játékokra.

Magyarország-Portugália 30-27 (16-16)
Tatabánya, v.: Schulze, Tönnies (németek)
lövések/gólok: 39/30, illetve 50/27
Magyarország: Mikler – Bóka 1, Szita 4, Lékai 2, Bánhidi 4, Ancsin 2, Imre 9, cserék: Sipos, Fazekas 2, Ligetvári, Bartucz, Bodó 1, Ilic 3, Rosta 2

A csapat névsora:

Bartucz László, Mikler Roland, Palasics Kristóf (kapusok)
Krakovszki Zsolt, Imre Bence, Rodriguez Alvarez Pedro (jobbszélsők)
Ancsin Gábor, Ilic Zoran (jobbátlövők)
Lékai Máté, Hanusz Egon, Fazekas Gergő (irányítók)
Bánhidi Bence, Rosta Miklós, Szöllősi Szabolcs, Sipos Adrián (beállók)
Bodó Richárd, Ligetvári Patrik, Szita Zoltán (balátlövők)
Bóka Bendegúz, Krakovszki Bence (balszélsők)

Az olimpiára jutott csapatok: Franciaország, Dánia, Svédország, Németország, Horvátország, Spanyolország, Szlovénia, Norvégia, MAGYARORSZÁG, Egyiptom, Japán, Argentína.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!