Kárpótlást kapnak a hoppon maradt Messi-rajongók

2024. március 19. – 13:13

Másolás

Vágólapra másolva

Az Inter Miami legnagyobb sztárjai nélkül játszott februári hongkongi meccse akkora politikai felháborodást keltett, hogy a szervező kész visszatéríteni a jegyár 50 százalékát – cserébe egy jogi lépésekről lemondó nyilatkozatért. A visszatérítési akció akár 2,5 milliárd forintnyi hongkongi dollárjába is fájhat a Tatler Asia nevű cégnek.

Óriási felháborodást keltett Kínában, hogy amikor februárban az Inter Miami focicsapata Hongkongban a helyi legjobbakból összeállított alkalmi csapat ellen játszott edzőmeccset, az amerikai csapat sztárja, Lionel Messi csak a kispadról nézte végig a találkozót. Miközben a 38 ezer néző nagy része pont miatta vette meg az akár 460 dollárt, vagyis nagyjából 165 ezer forintot is elérő jegyet, vagy utazott Kína belső régióiból vagy az ausztráliai Melbourne-ből a kikötővárosba.

A szervezővel csak félidőben közölte a részben David Beckham tulajdonában álló csapat, hogy sem a 36 évesen Floridában levezető argentin világbajnok, sem egykori barcelonai csapattársa, az uruguayi Luis Suárez nem fog pályára lépni.

A meccs politikai súlyát jelzi, hogy a szervezők azonnal értesítették a hongkongi vezetést, mely a füttykoncert kíséretében végződött meccs után arra kérte Messit, hogy valamilyen formában – mondjuk egy személyes találkozóval – kárpótolja rajongóit. És amikor ez a kárpótlás nem valósult meg, akkor a kínai állami médiában azzal vádolták az Inter Miamit, hogy „politikai szándék” vezérelte a csapatot Messi pihentetésében, mivel „zavarba akarták hozni” – a pekingi vezetés által folyamatosan nyirbált autonómiával rendelkező – Hongkongot. A kínai haragot csak tetézte, hogy ugyan Messi elnézést kért szurkolóitól, és nyilatkozatában egy fájdalmas lágyékduzzanatra hivatkozott, azonban néhány napra rá Japánban már pályára lépett.

Egyes szurkolók már a meccs napján a jegyár visszatérítését követelték, a hongkongi – egyre kevesebb autonóm jogkörrel rendelkező – kormány közleményben jelezte, hogy jogi lépéseket fontolgatnak a szervezőkkel szemben. A február óta sem csillapodó felháborodás és a fenyegető perek miatt a szervező cég kedden bejelentette, hogy kész visszatéríteni a jegyár 50 százalékát. Azonban a Tatler Asia kikötötte, hogy minden jegyár-visszatérítést igénylő nézőnek alá kell írnia egy nyilatkozatot, miszerint a jövőben nem indít jogi lépéseket a cég ellen.

A visszatérítési akció akár 2,5 milliárd forintnyi hongkongi dollárjába is fájhat a Tatler Asiának, mely egy 745 millió forint értékű állami pályázatból is kihátrált.

(BBC)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!