Az i-ről hiányzik a pont, de azt pokoli nehéz lesz feltenni a kéziselejtezőben

2024. március 17. – 10:01

Az i-ről hiányzik a pont, de azt pokoli nehéz lesz feltenni a kéziselejtezőben
Bodó Richárd góljaira nagy szükség lesz vasárnap este – Fotó: Bodnár Boglárka / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Miután szombat este Norvégia legyőzte a magyar férfi kézilabda-válogatottat a tatabányai olimpiai selejtezőben, eljutottunk oda, amit január vége óta sejtettünk: Portugália ellen kell kivívni a párizsi részvételt. Norvégia érvényesítette a papírformát, nemcsak a mieinket, a portugálokat is úgy verte, hogy végig dominált a meccsen, mindkét ország ellen ellépett 6-7 góllal, és a végére is maradt az előnyükből.

A vereség után a legtöbbet elhangzó szó a magyar játékosoktól az élet-halál meccs volt, vasárnap ugyanis egy ilyen vár rájuk, hatalmas téttel, és ezzel lehetetlen vitatkozni. A döntetlen a portugáloknak jó, a magyaroknak mindenképpen nyerniük kell Párizsért. A dinamikusan fejlődő Portugália ott volt a legutóbbi olimpián Tokióban, Magyarország 2012 után került ismét a selejtezőbe, azóta értelemszerűen nem is játszott olimpián.

„Egyszer jól játszunk ellenük, egyszer rosszul, remélem vasárnap este a jó arcunkat mutatjuk”

– Bodó Richárd így foglalta össze a várakozásait. A két válogatott mostanában rendre találkozott egymással. A 2020-as Eb-n a portugálok simán nyertek 34–26-ra, a 2022-es Eb-n a magyarok Máthé Dominik utolsó másodperces góljával 31–30-ra győztek, a 2023-as vb-n megint a portugálok voltak jobbak, 27–20-ra.

Portugália mellett szól, hogy egy kicsivel többet pihenhetnek a játékosai, plusz ők a támadásban kimagasló Costa testvérek erejével spórolni tudtak szombaton, mert a 19 éves Francisco nem játszott Tunézia ellen, míg a testvére, a 21 éves Martim mindössze 14 percet töltött a pályán.

Emellett a magyar válogatott úgy érte el legutóbbi győzelmeit a vb-n és az Eb-n, hogy egy teljes napot mindig pihenni tudott, most erre nincs idő, 24 óra alatt kell regenerálódni, ami hatalmas kihívás, ennyi idő jut rendbe tenni a gondolatokat.

Hogy az ellenfél mit játszik, pontosan tudjuk, a beállójuk, a Barcelonában edződő Luis Frade hasonlóan erős, mint a magyar beállók, előszeretettel játsszák meg, bátran használják a széleket, és a már említett két Costa tudja szervezni a támadásaikat. Rui Silva az irányítójuk, neki a Szegedről ismert Martins a cseréje. A védekezésben kettőt cserélnek, Salvador és Cavalcanti szokott beállni a védelem közepére.

Iszonyú sok múlik a kezdésen, sokkal jobban oda kell figyelni az elején, mert az megengedhetetlen, mint a vb-n, hogy 10-2-re elmenjenek bő negyedóra után. A norvégok ellen láttuk, mit jelent, hogy csak rohanni tudtunk az eredmény után, ők pedig előnyből játszva értek célba.

A kapusteljesítményen is rengeteg múlik, Bartucz László kitűnően szállt be Norvégia ellen, 12 védésével a meccs emberének választották, de Mikler Roland is elkaphatja a fonalat. Előttük a védelem kulcsfontosságú lesz, ha 30 gól fölé jutnak a portugálok, szinte biztosan nem tudjuk legyőzni őket. Sipos Adrián és Ligetvári Patrik védőmunkája nélkül ez a meccs nem nyerhető meg.

Talán előny lehet, hogy Chema dolgozott Portugáliában, igaz nem a Sportingnál, amire épül a jelenlegi válogatott (a két Costa mellett a szélső, Portela és Salvador is ott játszik), hanem a Benficánál, és lesznek jó megérzései, amivel meg lehet fogni az ellenfelet.

Már amikor megszületett a csoport beosztása, január vége óta tudjuk, hogy a napi forma fogja eldönteni, melyik válogatott lesz ott az olimpián. Egy fontos pillanatban szerzett gól, egy jól időzített védés, egy emberhátrányos sánc, és ehhez hasonló apróságok sorsdöntővé válhatnak. Szinte biztos, hogy az utolsó pillanatig kiélezett találkozó jön. Az esély adott, meg kell ragadni, hogy az előző évek eredményei ne vesszenek kárba.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!