Norvégia nem hagyott esélyt a kéziselejtezőn, a portugálok ellen kell kijutni az olimpiára

2024. március 16. – 21:12

Norvégia nem hagyott esélyt a kéziselejtezőn, a portugálok ellen kell kijutni az olimpiára
Bánhidi Bence szoros őrizetet kapott – Fotó: Bodnár Boglárka / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Magyarország második meccsét elveszítette a kézilabda olimpiai selejtezőben, így ahogy vártuk, vasárnap a portugálok ellen derül ki, ott lesz-e az olimpián a csapat. A döntetlen nem elég, nyerni kell. Az már eldőlt, hogy Norvégia ott lesz Párizsban.

A tatabányai férfi kézilabda olimpiai selejtező második napján a magyar válogatott a papíron legnehezebb ellenféllel, Norvégiával találkozott. A norvégok csütörtökön 32–29-re megverték a portugálokat, így nekik is két pontjuk volt.

A két csapat legutóbbi találkozóját, a tavalyi világbajnokságon 33–25-re a norvégok nyerték, akkor a sebességbeli különbség szembetűnő volt. Most a jobb eredmény mellett azt is reméltük, hogy a magyar csapat fejlődött annyit, hogy tempóban is képes lesz felvenni a versenyt a riválisával. Mivel a norvégok hárommal verték a portugálokat, ezért arra is kellett figyelni, ha már vereség lesz, hogy ennél kisebb különbség legyen, mert akkor az utolsó meccsen megfelelő a döntetlen. Ez végül nem jött össze, de ne szaladjunk ennyire előre, mert addig nagyon sok minden történt.

Norvégia kezdett, Sipos Adrián és Bánhidi Bence volt nálunk a védelem közepén, Ancsin Gábor és Szita Zoltán kettes pozícióban, Lékai Máté és Bóka Bendegúz a szélen. Harald Reinkindé volt az első találat, erre Bóka bevetődve válaszolt, utána viszont 3–1-re ellépett a rivális. A tizedik percben pedig már 7–3-ra vezettek, Chema Rodríguez azonnal időt kért. Ezzel együtt behozta Fazekas Gergőt, aki rögtön tökéletesen szolgálta ki Bánhidit, ő pedig értékesítette a ziccert. Ez a találat sem hozta meg a várt fellendülést, mert kettővel válaszoltak rá, és a 15. percben már 9–4 volt oda. A norvégok legjobbját, Sagosent kiállították, ez volt a második kétperces büntetése, így őt egy ideig védekezésben nélkülözték, de támadásban bent volt.

A 20. percre három gólra zárkóztunk fel, Fazekas nagyon élt a létszámfölényes helyzetekben, ekkor a kapitány lehozta a kapust, hogy a 7–5-ös felállásban hatékonyabban használjuk ki a lehetőségeket. A norvégoknak azonban mindenre volt válaszuk, ráadásul Lékai után Rosta sem boldogult a hetesvonalról.

Chema behozta a félidő hajrájára Pedrót a szélre, vele védekezést is váltottunk, és ez a zavaros, nyitott felállás megzavarta az ellenfelet. Bartucz László is hozzátette a magáét a kapuban, mert ziccert védett a szélről, átlövésnél is a helyén volt, és Blonz hetesét is hárította. A különbség azonban nehezen csökkent, mert a támadás nem állt össze. Szerencsénk sem volt, mert Bánhidi lövése után a kapufáról a kapus hátára pattant vissza a labda, de nem a kapuba. Emellett Pedro gólját elvették, mert úgy látták a macedón játékvezetők, hogy rálépett a vonalra.

A félidőben 16–13 volt a norvégoknak, és három elrontott támadás után – Bergerud a kapuban nagyon jól olvasta a gondolatokat – ők nem hibáztak, és már hattal léptek el, először volt ilyen nagy különbség a két csapat közt. Björnsen a szélről 21–14-re módosította az állást, a pörgetett labdájába Bartucz csak belekapni tudott. Chema ismét időt kért, hogy rendezze a sorokat.

A 45. percben Sagosen leterítette Hanusz Egont, amiért megkapta a harmadik büntetését, és ezzel együtt a piros lapot is. Ilics kihasználta az emberelőnyt, és 22–18-ra felhozta a csapatot. Ekkor norvég időkérés jött, majd egy nagyszerű Bartucz-védés, Rosta Miklós pedig beállóból újabb gólt szerzett. Gröndahl továbbvitte az átmenetileg megakadó norvégokat – ez volt a hetedik találata –, az utolsó tíz percre 25–21-es vendégvezetéssel fordultunk rá, a magyar oldalon ekkor Bánhidi és Bóka volt eredményes.

Imre Bence egy lerohanásból 26–23-ra szűkítette a különbséget, a mieink legjobbja, Bartucz hetest fogott, Ilics a bal alsóba varázsolta a labdát, így sikerült kettőre felzárkózni. Överby úgy lőtt gólt, hogy Szitát még két percre ki is állították, a magyar támadás pontatlan volt, Blonz viszont nem hibázott a szélről, a hetedik gólját helyezte el a magyar kapuban. Erre Hanusz villámgyorsan válaszolt, Bartucz megint védett, de a magyar támadás elhalt, míg a norvégok egy hetessel elmentek néggyel, Bóka ziccerét kiütötte Bergerud, Bartucz hetesnél mutatta be újabb bravúrját.

Az utolsó magyar támadásnak az volt a tétje, hogy sikerül-e a kritikus, 4 gólos különbségen belülre kerülni. Ancsin átlövésből gólt lőtt, de ezt a macedón bírók valamiért elvették, szabálytalan zárást láttak – a közönség hosszan tüntetett –, így maradt a 29–25 oda, ami egyúttal azt is jelentette, a döntetlen nem elég a portugálok ellen, nyerni kell Párizsért.

A csoport állása: 1. Norvégia 4 pont, 2. Portugália 2, 3. Magyarország 2, 4. Tunézia 0.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!