Rémálomszerű kezdés, Portugália kiütötte a magyar kéziválogatottat a vb-n

2023. január 16. – 22:04

Rémálomszerű kezdés, Portugália kiütötte a magyar kéziválogatottat a vb-n
A portugálok villámrajtot vettek, és megérdemelten nyertek – Fotó: Kovács Tamás/MTI

Másolás

Vágólapra másolva

A magyar férfi kézilabda-válogatott harmadik, utolsó csoportmeccsét elveszítette, mert az első félidőben sokat hibázott, és csak árnyéka volt önmagának, és a kilencgólos hátrányból ezúttal nem volt visszaút. Portugália lett a csoportelső, a magyarok két ponttal kezdik a középdöntőt, és ezúttal sem ússzuk meg a számolgatást.

Az Izland elleni felemelő szombati győzelem után hétfőn Portugália várt a magyar kéziválogatottra. A portugálok kijutottak a 2021-re halasztott olimpiára, a tavalyi Eb nekik sem sikerült jól, a magyarokkal együtt kiestek a csoportmeccsek után. Azt már a találkozó előtt tudtuk, mindkét csapat ott lehet a középdöntőben, csak nagyon nem mindegy, mennyi pontot visznek magukkal. Hétfő este kevéssel tíz után kiderült: a magyarok két ponttal folytatják, ahogy a Portugália és Izland is. Ám addig jó sok minden történt a meccsen, még ha magyar szempontból nagyon sok felejthető is.

Chema Rodríguez nem változtatott a szombaton győztes csapatán, a másik kapitány, Paulo Pereira nem ülhetett le a kispadra, kétmeccses eltiltásához hozzácsaptak még egyet, mert az első meccsen instrukciókat adott, amihez nem lett volna joga. A portugál válogatott kezdte a meccset, védekezésben természetesen Sipos Adrián is bent volt, de csak 48 másodpercig, mert a macedón bírópáros az első megmozdulása után végleg kiállította. Videón megnézték, hogy eltalálta a balkezes átlövő, Francisco Costa arcát. Az előnyből Gomes fölé lőtt.

A kiállítás pillanata, a magyar válogatott villámgyorsan elveszítette védelmének alapemberét – Fotó: Kovács Tamás / MTI
A kiállítás pillanata, a magyar válogatott villámgyorsan elveszítette védelmének alapemberét – Fotó: Kovács Tamás / MTI

A magyar kapuban a fél évet Portugáliában töltő Székely Márton kezdett. Ancsin lövését kirúgta Ferreira, és Pedro ziccerével is elbánt. Fernandesé volt az első találat a harmadik percben, majd Szita átlövése is kimaradt, Gomesé nem, így öt perc után két góllal vezetett a rivális. Ferreira Lékai lövését is hárította, majd Székely feltette a felső sarokba a lábát, úgy védett. Már majdnem hét perc telt el a meccsből, amikor Bánhidi Bence megtörte a magyar gólcsendet. Tíz perc után 3–1 lett, mert Areia a felsőbe vágott egy hetest.

Ferreira Szita negyedik lövését is ártalmatlanította, Gomes azonban kilőtte a felsőt. Lékai büntetőt harcolt ki, el is vállalta, de a kapufára lőtte. Rui Costa megtalálta a rést, Fernandes végigrohant a pályán, Chema pedig 6–1-es állásnál időt kért a 13. percben. A magyar támadás elhalt, Costa középről szerencsés gólt lőtt, Bodó a szaggatottról megtalálta az utat a kapuig, de Gomes gyorsan válaszolt rá, negyedóra után 8–2-re vezetett Portugália. A magyar csapatból hiányzott a sebesség, a támadások egysíkúak voltak, Costa és Fernandes nagyon élt, kereken 18 perc után Chemának ki kellett kérni a második idejét is, mert már 10–2-t mutatott az eredményjelző.

Megpróbálta a kapitány a kapus nélküli, két beállós, 7-6-os játékot, de a frissen becserélt Rosta kísérletét is megfogta a portugál kapus. Ezek után Bodó szétlőtte a felsőt, Székely is fogott egy labdát, Rosta pedig most a kapus feje fölé lőtt. Kezdett éledezni a csapat, de Fernandes ejtése a szélről lelohasztotta a reményeket. Magalhaes labdát szerzett, és az üres kapuba pöttyintett. Volt olyan akció, amikor nem is két beállóval, hanem hárommal támadtunk, Szöllősi Szabolcs is bent volt az ellenfél védői közt. A félidő végére sem találta meg a ritmust a válogatott, 16–9 lett, igaz, Ilics szép góllal jelentkezett, és Rosta is pontosan célzott.

A második félidő küldetése egyértelmű volt: a csoportelsőséghez el kell tüntetni a hétgólos hátrányt. Minden mindegy alapon játszani, és hátha sikerül ismét rátalálni arra az extázisra, ami segített két napja.

A második félidőben visszajött a kezdősor, Bánhidi hetest harcolt ki, de ez is kimaradt. Ancsin viszont végre betalált kilenc méterről. A 40. percre úgy lett 19–13 az állás, hogy Székely hetest védett, és a szélről sem tudtak neki gólt lőni, Bánhidi és Bóka pedig góllal segítette a csapatot.

Pedro labdát szerzett, megindult vele, de a játékvezetők elvették az indulásgólját, mert technikai hibát láttak nála. Ez lehetett volna egy momentum, ami talán beindítja a csapatot, mert csak öt lett volna a hátrány. Hétfő este a lendületbe kerülés fájóan elmaradt.

A portugálok eközben okosan, taktikusan őrizték az előnyüket, nem hagyták, hogy belelkesüljenek a játékosok, akik ráadásul lényegesen többet hibáztak, mint Izland ellen. Úgy tűnt, sokat kivett belőlük az a győzelem, mert most sokkal tompábbak voltak, különösen a kiválóan teljesítő Ferreira kapussal szemben.

Az utolsó tíz percre 23–15-tel kanyarodtak rá a csapatok, a magyar gólok száma mindent elárult a válogatott teljesítményéről. A portugálok sikerét nem fenyegette veszély, hét másodperccel a vége előtt időt kértek. Az utolsó támadásukat így sem próbálták meg góllal befejezni, 27–20 lett a vége oda.

Szerdától vasárnapig már a középdöntőkkel folytatódik a világbajnokság. A mieink előbb az Eb-címvédő svédekkel, aztán Brazíliával, végül a Zöld-foki szigetekkel találkoznak. Három győzelem jelentené azt, hogy a negyeddöntőben folytathatja a válogatott. Két győzelemmel nagy számolgatás kezdődhet, ahogy ehhez hozzászokhattunk az előző tornákon.

Portugália–Magyarország 27–20

A középdöntő állása: 1. Svédország 4, 2. Portugália 2, Izland 2, 4. Magyarország 2, 5. Brazília 2, 6. Zöld-foki szigetek 0.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!