Liverpool–Manchester City 1–1

2024. március 10. – 16:45

Liverpool–Manchester City 1–1
Endo és Szoboszlai között Foden, de a City nem kényszerült térdre – Fotó: AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Az angol bajnokság 28. fordulójában a Liverpool a tavaly triplázó Manchester Cityt fogadta. A bajnokság végkimenetele szempontjából kulcsfontosságú volt, hogy ezen a találkozón melyik csapat nyer, noha még tíz forduló hátravan. A döntetlennek aztán az Arsenal örülhetett a legjobban, de haladjunk sorjában.

A hazai csapat német edzője, a szezon végén elköszönő Jürgen Klopp a magyar válogatott csapatkapitányát, Szoboszlai Dominikot 39 nap után ismét a kezdőbe jelölhette, mert felépült a sérüléséből. Az egyiptomi Mohamed Szalah viszont csak a kispadon kezdett.

Az őszi meccsükön 1–1-re végeztek, Erling Haaland góljára akkor Alexander Arnold válaszolt a 80. percben. A Pool a múlt héten az utolsó pillanatban nyert Nottinghamben egy góllal, a hétközi kupameccsen pedig idegenben átgázolt a Sparta Prahán (5–1). Az ötödik gólt akkor Szoboszlai szerezte.

A Manchester City a Unitedet győzte le a múlt héten 3–1-re, a hétközi BL-meccsen a Koppenhágán léptek át szintén 3-1-gyel. Pep Guardiola csapata 2021 áprilisában nyert legutóbb az Anfielden, akkor 4–1-re, most egy keservesebb győzelemmel is elégedett lett volna, de nem tudtak előzni. A City december óta nem veszített meccset, a fogadóirodák ezért a vendégcsapatot gondolták esélyesebbnek. Így kezdtek:

  • Liverpool: Kelleher – Bradley, Van Dijk, Quansah, Gomez – Szoboszlai, Mac Allister, Endo – Elliott, Núñez, Luis Díaz.
  • Manchester City: Ederson – Walker, Akanji, Aké – Rodri, Stones – B. Silva, De Bruyne, Álvarez, Foden – Haaland

ELSŐ FÉLIDŐ:

Nem kellett sokat várni az első kaput eltaláló lövésre a szakadó esőben, az argentin világbajnok Alvarez kísérletét Kelleher fogta a második percben. A nyolcadik percben újabb City-lehetőség maradt ki, Álvarez szöktette de Bruynét, aki éles szögből, de már az ötösön belülről a lövés helyett a beadást választotta, de rosszul pörgetett a labda alá, nem tudott senki sem beleérni. 20 másodperc múlva labdát szerzett a City, a belga középpályás akkor 20 méterről nagy erővel rászúrta, de Kelleher kapus a helyén volt.

Helyzet alakult ki a másik oldalon is, Bradley húzott el a jobb oldalon, élesen középre lőtte a labdát, a középen berobbanó Núñez éppen csak lemaradt a labdáról. Pár perccel később az uruguayi középcsatár Díaz labdájáról már nem maradt le, de nem tudta megfelelően a kapu felé irányítani fejjel, így a kapusnak nem kellett közbeavatkoznia.

A 19. percben lesgólt lőtt a Liverpool, Núñez nem is nagyon vitatkozott, érezte, hogy egy kicsivel korábban indult rá a labdára, mint kellett volna.

A 23. percben előnybe került a City egy hihetetlen szögletvariációval.

De Bruyne jobbról jobbal, laposan lőtte be a szögletet – ez volt a vendégek második szöglete –, Stones elmozgott a rövid kapufa felé, Núñezt lerázta magáról, és a védő így három méterről passzolta a kapuba a labdát, Kelleher csak érinteni tudta. Stones egyébként amíg az Everton játékosa volt, sohasem tudott nyerni a városi rivális ellen.

A 32. percben Szoboszlai egyenlíthetett volna.

Elliott ívelte be a labdát a jobb oldalról, a Pool nyolcasa nagyszerű ütemben érkezett, hét méterről senkitől sem zavartatva fejelhetett, de nem találta el a kaput. A bekapott gól utáni öt percben 87 százalékos volt a labdabirtoklás a hazai csapat javára.

A fejes pillanata, nagy lehetőség volt – Fotó: Carl Recine / Reuters
A fejes pillanata, nagy lehetőség volt – Fotó: Carl Recine / Reuters

A 36. percben de Bruyne gyorsított fel, a lövésébe beleléptek, de veszélyesen tartott a labda a kapu felé. Nemsokára Haaland egy az egyben vitte a labdát Van Dijkra, a csatár elvitte a labdát a védő mellett, de van Dijk az utolsó pillanatban megbillentette, így a lövés nem lett a legjobb, és lekapta a levegőből a labdát a kapus. Diaz válaszul 17 méterről próbálkozott Szoboszlai passza után, de fél méterrel mellé ment a labda, Ederson egyébként rajta volt.

Szoboszlai az első félidőben hasznosan és harcosan játszott, kétszer is csak szabálytalanul tudták megállítani, emellett jól mozgatta a társait, és az utolsó percben (45+2) 33 méteres szabadrúgással ő volt az első, aki eltalálta a kaput a vörösöktől.

MÁSODIK FÉLIDŐ:

Fél perc sem telt el, amikor megdöbbentő hibát láttunk. Aké röviden adott haza, Núñez eltolta a labdát Ederson mellett, a kapus felrúgta a csatárt. Teljesen jogos volt a büntető, a kapus még egy sárga lapot is kapott. Kiállítás nem járt, mert megjátszani akarta a labdát.

Ederson felrúgta Núñezt – Fotó: Paul Ellis / AFP
Ederson felrúgta Núñezt – Fotó: Paul Ellis / AFP

A tizenegyest az argentin Mac Allister lőtte – előző csapatában, Brightonban mind a hat büntetőjét értékesítette –, és a kapu jobb oldalába bombázott. Ederson rajta volt, de nem volt esélye a hárításra. Ederson meg is sérült a jelenetben, Stefan Ortega jött a helyére, akit 2022-ben a német Bielefeldtől igazoltak.

Az 58. percben Foden került ziccerbe, de nem tudta elrúgni a labdát Kelleher mellett. Két perc múlva Klopp kettőt cserélt, az egyik játékos Szoboszlai volt, aki vélhetően még nincs tökéletesen állapotban, és csak egy órát bírt ki, mert a játéka egyáltalán nem indokolta a cserét.

Szalah jött a magyar játékos helyére, aki az első labdaérintéséből kis híján gólpasszt adott. Díaz ugyanis teljesen egyedül vezethette a kapura a labdát az indítása után, de a kolumbiai csatár érthetetlen megoldást választott, méterekkel a kapu mellé csavarta labdát, mintha megijedt volna a lehetőségtől. Pár perc múlva Szalah lábában is ott volt a vezető gól, de rosszul célzott.

A 71. percben Núñez érkezett egy balról belőtt labdára, de nem tudta eltenni a jól kimozduló Ortega mellett. Egy perc sem telt el, amikor a kapufa mentette meg a Liverpoolt. Kelleher Foden vállára öklözte a labdát, onnan pedig a lécen csattant.

A 89. percben újabb kapufát lőtt a City, Doku hozta helyzetbe magát, nyolc méterről próbálta meg bevenni a kaput, de a kapufa tövéről Kelleher ölébe pattant vissza a labda.

Nyolc perc volt a ráadás, a Pool az utolsó időszakban nagy nyomás alatt tartotta ellenfelét, két esetet is vizsgáltak a tizenhatoson belül, de egyszer sem ítéltek büntetőt, 99 perc után pedig Michael Oliver lefújta az összecsapást. Az Arsenal örülhet leginkább ennek az iksznek, mert a tabella így módosult:

  1. Arsenal 64 pont
  2. Liverpool 64
  3. Manchester City 63

A következő fordulóban, március 31-én az Arsenal játszik a Cityvel, a Liverpoolra pedig a Brighton vár. Hogy mi döntheti el ezt a hármas versenyfutást, arról ezt az elemző cikket írtuk.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!