A FIFA piros lapot mutatott a kék lapnak, nem kezdik el tesztelni a 10 perces kiállítást a futballban

2024. március 2. – 16:52

Másolás

Vágólapra másolva

A Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) ellenzi a kék lap bevezetését, ennek megfelelően a futball szabályalkotó testülete, az IFAB is úgy döntött szombaton, hogy nem kezdik el tesztelni a 10 perces kiállítással járó ideiglenes büntetést. Közleményükben azt írták, hogy az ideiglenes kiállítás ötletét átdolgozzák, és csak akkor alkalmazzák szélesebb körben, ha „felülvizsgálták a változtatások hatásait”.

„Nem lesz kék lap a legmagasabb szinten. Ez egy olyan téma, amely számunkra nem létezik” – jelentette ki Gianni Infantino, a FIFA elnöke amikor megérkezett a skóciai Loch Lomondba az IFAB ülésére. „A FIFA teljes mértékben ellenzi a kék lap bevezetését, ha úgy tetszik, piros lapot mutat a kék lapnak” – mondta a FIFA-elnök. Az MTI beszámolója szerint Infantino hozzátette, hogy mindig nyitottak az új ötletekre és javaslatokra, ugyanakkor meg kell védeni a játék lényegét és hagyományait is.

Az IFAB szabályváltoztatással foglalkozó bizottsága nyolc tagból áll: képviselteti benne magát az angol, a skót, a walesi és az északír futballszövetség, továbbá négy főt delegál a FIFA is. Egy-egy új szabály elfogadásához a tagok többségének támogatására van szükség, de mivel a nemzetközi szövetség egyértelmű nemet mondott erre az ötletre, az IFAB is elállt a kék lap szélesebb körű tesztelésétől.

Az IFAB még tavaly novemberben jelentett be különböző ötleteket, amelyektől a játékosok viselkedésének javulását, valamint a játékvezetők iránti tisztelet növelését várták. Ezen ötletek között szerepelt az ideiglenes kiállítás, amit kék lap felmutatásával jeleztek volna a játékvezetők. A kék lap egyébként nem teljesen idegen a focitól, az amatőr futballban a sárga és a piros lap bevezetése előtt bevett szokás volt a tízperces büntetés. Ezt akkor kapták a játékosok, ha például egy közepesen súlyos szabálytalansággal akadályoztak meg egyértelmű gólhelyzetet, vagy verbálisan támadták a bírót.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!