Forradalmi változás jöhet a fociban: a kék lap és a 10 perces kiállítás

2024. március 2. – 07:58

Másolás

Vágólapra másolva

Forradalmi változás jöhet a futballban, ugyanis a sportág szabályalkotó testülete (IFAB) szombaton határozhat arról, hogy tesztelni fogják-e a 10 perces kiállítással járó kék lap bevezetését. Az új szabálytervezet szerint a kék lap átmenetet jelentene a sárga és piros lap között, és a játékvezető annak a játékosnak mutatná fel a kék lapot, aki:

  • ígéretes támadást állít meg/zavar meg visszatartással, visszahúzással, lökéssel vagy kezezéssel;
  • késlelteti a mérkőzés újraindulását;
  • szimulál;
  • agresszívan viselkedik a játékvezetőkkel, sértő megjegyzéseket tesz rájuk.

A tervezet szerint az a játékos, aki egy mérkőzésen két kék lapot, vagy egy sárga és egy kék lapot kap, az a végleges kiállítás (piros lap) sorsára jut.

Az IFAB szabályváltoztatással foglalkozó bizottsága nyolc tagból áll: képviselteti benne magát az angol, a skót, a walesi és az északír futballszövetség, továbbá négy főt delegál a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) is. Mivel a döntésekhez többség szükséges, ennélfogva a FIFA megakadályozhatja a neki nem tetsző határozatokat. A most szombati, Glasgow-ben tartott tanácskozáson a tagok még nem döntenek a kék lap általános bevezetéséről, csak arról, hogy teszteljék-e az új rendszert egy szezonon át néhány alacsonyabb szintű ligában és versenysorozatban.

Az ideiglenes kiállítás ötlete nem új keletű, az aktuális, 2023/24-es szezonra vonatkozó szabálykönyv elején is említést tesznek róla. Kiemelik, hogy az IFAB 2017. március 3-án, Londonban tartott 131. Éves Közgyűlése elfogadta az ideiglenes kiállítás (büntetőpad) alkalmazását minden vagy csak néhány, figyelmeztetéssel/sárga lappal járó szabálytalanság esetére az ifjúsági, veterán, fogyatékkal élők mérkőzésein, és grassroots labdarúgásban a versenyt szervező nemzeti labdarúgó szövetség, kontinentális szövetség vagy a FIFA jóváhagyásától függően.

Az ideiglenes kiállítás mögötti filozófia az, hogy az azonnali büntetés jelentős és közvetlen pozitív hatást gyakorol a vétkes játékos viselkedésére, valamint feltételezhetően a csapatéra is.

Vagyis egy ideiglenes kiállítással sújtott csapat játékosai ezután valószínűleg kétszer is meggondolják, hogy szövegeljenek-e bírónak, vagy sportszerűtlenül húzzák az időt. Az IFAB ki is emeli, hogy a labdarúgásnak olyan játékszabályok kellenek, amelyek fenntartják a játék sportszerűségét. „A legjobb mérkőzések azok, amelyek során a játékvezetőre ritkán van szükség, mert a játékosok egymást, a játékvezetőket és a játékszabályokat tisztelve játszanak” – áll a sportág szabálykönyvében.

Az ideiglenes kiállításhoz fűzött útmutató néhány részletre is kitér, például:

  • A kék lapot kapó játékosnak egy úgynevezett büntetőpadra kell ülnie a technikai zónában.
  • Az ideiglenes kiállítás időtartama a játék újraindításakor kezdődik, miután a játékos elhagyta a játékteret.
  • A játékvezetőnek az ideiglenes kiállítás időtartamába bele kell számolnia a játék megszakításakor elvesztegetett időt is.
  • A versenyszervezőknek kell eldönteni, hogy ki segíti a játékvezetőt a kiállítás időtartamának mérésében, ez lehet egy küldött, a negyedik játékvezető vagy egy semleges játékvezető asszisztens, de akár egy csapatvezető is.
  • Amennyiben az ideiglenes kiállítás időtartama nem telt le az első félidő végéig (vagy a második félidő végéig, amikor hosszabbítás következik), a fennmaradó részt a második félidő (hosszabbítás) kezdetétől kell letölteni.
  • Miután az ideiglenes kiállítás időtartama letelt, a játékos az oldalvonalról térhet vissza a játékvezető engedélyével, amit megkaphat akkor is, amikor a labda játékban van.
  • Az a játékos, aki a mérkőzés végén még az ideiglenes kiállítását tölti, részt vehet a büntetőpárbajban.

Lukas Brud, az IFAB titkára tavaly nyáron a Sky Sportsnak adott interjújában beszélt a futball jövőjéről és a szabályalkotó testület előtt álló kihívásokról. Azt mondta, továbbra is keresni fogják a futball javításának és jobbá tételének lehetőségeit. „Az egyik fő téma, amellyel jelenleg foglalkozunk, hogy jobb viselkedésre ösztönözzük a résztvevők a játéktéren és annak környékén. Meg kell találnunk annak a módját, hogy elegendő játékvezető legyen, hogy tiszteletben tartsák őket, és hogy megfelelően tudjanak dolgozni a pályán” – mondta Brud, hozzátéve, hogy:

„Számos ötlet van az asztalon a játékosok viselkedésével kapcsolatban. Az egyik ilyen az ideiglenes kiállítás, amit néhány helyen alacsonyabb szinten már alkalmaznak, de hogy a játék legfelsőbb szintjén is kipróbálható-e vagy sem, ezt a következő néhány évben fogjuk megvitatni.”

Az ideiglenes kiállítás ötlete nem minden futballvezetőnek nyerte el a tetszését, például Aleksander Ceferin, az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) szlovén elnöke januárban azt nyilatkozta a The Telegraphnak, hogy teljes mértékben ellenzi a kék lap bevezetését, amit úgy kommentált: „Ez már nem futball.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!