Tíz év után játszott ismét magyar futballista a spanyol első osztályban

2024. január 22. – 07:04

Másolás

Vágólapra másolva

Tíz év után játszott ismét magyar futballista a világ egyik legerősebb bajnokságában, a spanyol első osztályban: a Girona 19 éves védője, Yaakobishvili Antal a 29. percben csereként lépett pályára a Sevilla elleni bajnokin vasárnap este. Az U21-es magyar válogatott játékos debütálása nem is sikerülhetett volna jobban, csapata 5-1-re nyert, így továbbra is vezetik a La Ligát.

A spanyol bajnokság 21. fordulójában a listavezető Girona a 17. helyen álló Sevillát fogadta. A meccs a vendégek számára indult jobban, Isaac Romero már a 10. percben betalált a katalán csapat hálójába, de sokáig nem örülhettek a vezetésnek. A Girona ukrán csatára, Artem Dovbik hét perc alatt mesterhármast szerzett, így a 19. percben már 3-1 volt az állás.

A 29. percben megsérült a Girona csapatkapitánya és belső védője, Juanpe, akinek a helyére Yaakobishvili Antalt cserélte be Míchel Sánchez vezetőedző. Az MTK-nevelésű védő egy-két bizonytalanságot leszámítva szinte hiba nélkül hozta le a bemutatkozó mérkőzését a spanyol bajnokságban. Többször is ő tisztázott a tizenhatosuk közelében, 42 átadásából 37 jó helyre ment, vagyis 88,1 százalékos volt a passzpontossága az FBref adatai szerint. A második félidőben Viktor Cigankov és Cristhian Stuani is gólt lőtt, ezzel alakult ki az 5-1-es végeredmény.

Yaakobishvili négy nappal korábban, a Rayo Vallecano elleni győztes kupameccsen játszott először a Girona felnőtt csapatában, akkor egy félidőt kapott. Magyar futballista 2013. június 1-je óta nem szerepelt a spanyol élvonalban, akkor a 29-szeres válogatott Pintér Ádám a Zaragoza játékosaként lépett pályára az Atlético Madrid ellen.

A Girona története legjobb szezonját futja, a Sevilla elleni győzelemmel már 52 pontjuk van, és egy ponttal megelőzik a második Real Madridot. A katalán kiscsapat kiemelkedő szezonjáról ebben az elemzésben írtunk bővebben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!