Hiába a hatalmas fizetés, Jordan Henderson fél év után lelépett szaúdi csapatától

2024. január 18. – 23:05

Másolás

Vágólapra másolva

A tavaly nyári európai focistaexodus után már meg is van az első nagy távozója a szaúdi focibajnokságnak, a Liverpoolból tizenkét év után távozó Jordan Henderson ugyanis az elmúlt napok híresztelése után hivatalosan is az Ajaxhoz igazolt, így mindössze fél év után ott is hagyja csapatát, az El-Áttifákot – írja az MTI.

A Liverpool korábbi csapatkapitánya július végén szerződött az arab országba, szakértők szerint részben azért is, mert Jürgen Klopp az új szezonra teljesen átszervezte a középpályát, és ennek érdekében megszerezte a magyar válogatott Szoboszlai Dominiket és az argentin Alexis Mac Allistert is. Emellett persze nyilván fontos szerepet játszott az is, hogy a szaúdi csapat heti 350 ezer fontot kínált neki, és egykori liverpooli csapattársa, Steven Gerrard lett az edzője.

Gerrard egyébként éppen csütörtökön írt alá újabb két évre a csapatnál, a 33 éves Hendersont viszont a nagy pénz sem tudta marasztalni Szaúd-Arábiában. Ebben fontos szerepet játszhatott, hogy a családja állítólag nem érezte magát túl komfortosan az országban, és persze az sem elhanyagolható tényező, hogy a nyári Európa-bajnokságra valószínűleg előbb hívják be a válogatottba egy európai csapatból, mint a szaúdiaktól.

A holland bajnokságban jelenleg az ötödik helyen álló, jobbára fiatal játékosokból álló Ajax kézenfekvő választás volt Hendersonnak, mert a szakmai vezetés tapasztalt, irányítási képességgel rendelkező, azonnal bevethető játékost keresett, a középpályás pedig mindegyik kritériumnak megfelel. Emellett azért is kapóra jöhetett neki az ajánlatuk, mert ha Angliába szerződik, akkor a Szaúd-Arábiában megkeresett pénze 45 százalékát le kellett volna adóznia, így viszont ezt megúszhatja.

A Telegraph cikke alapján ugyanakkor lehet, hogy ez igazából tárgytalan, a játékoshoz közeli források szerint ugyanis egyelőre egy fityinget sem kapott még a csapatától, és miután most közös megegyezéssel felbontották a szerződését, lehet, hogy soha nem is fog. Az mindenesetre biztos, hogy Henderson 2026. június 30-ig szóló szerződést írt alá az Ajaxszal, ahol heti 85 ezer fontot (38 millió forint) fog keresni, de bónuszokkal együtt ez 110 ezerig (49 millió forint) is felmehet.

Hendersonon kívül egyébként másokról is pletykálják, hogy leléphetnek Szaúd-Arábiából, egyebek mellett Karim Benzema, Ruben Neves, Roberto Firmino és Jota neve is felmerült már, bár Hendersonnal ellentétben konkrétumok egyiküknél sem derültek még ki.

Arról, hogy meddig juthat a milliárdokkal megtolt szaúdi futballálom, korábban ebben a cikkben írtunk.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!